Pořiďte si čističku vzduchu. Rozhodně neprohloupíte, prodlouží vám život

Čistička vzduchu je v domácnostech čím dál populárnější. Věděli jste, že i něco tak běžného, jako je vaření večeře, může být spojeno se zhoršenou kvalitou ovzduší ve vnitřním prostoru? Bylo dokonce zjištěno, že uvnitř vzduch může být až 5× horší než venku. Čističky tomu však dokáží zabránit. Popravdě, dokážou toho ještě mnohem více. Co všechno, to se dozvíte v našem článku.

Čistička vzduchu osvěží vzduch i vaši psychiku
Čistička vzduchu osvěží vzduch i vaši psychiku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Čistička vzduchu je velmi praktický pomocník

Čistička vzduchu totiž ze vzduchu odstraňuje škodliviny a zlepšuje tak celkovou kvalitu vzduchu, který dennodenně dýcháme. Čistička dokáže dokonce neutralizovat některá rizika. Čističky vzduchu jsou proto užitečným doplňkem moderních domácností. V závislosti na typu použitého filtru může ze vzduchu odstraňovat nejen částice, ale i těkavé organické sloučeniny, plísně, bakterie, viry a další znečišťující látky.

Jak funguje?

Čističky vzduchu k čištění využívají filtraci a dále pak pokročilé technologie čištění vzduchu. Podle toho, jaký typ čističky si zvolíte, rozhodnete, jaké částice budou ze vzduchu odstraněny. Filtry, které používají některé prototypy, slouží k zachycování látek znečišťujících ovzduší, když jimi vzduch prochází. Jiné pak neutralizují částice ve vzduchu, aniž by je filtrovaly.

Typy filtrace čističek

HEPA filtry

HEPA filtr funguje tak, že nasává vzduch do hustého tkaného filtru, do něhož zachycuje pevné částice. Dokáže tak zachytit dokonce až 99,97 % pevných částic o velikosti 0,3 mikronu.

Izolátor

Izolátor používá elektrický náboj k neutralizaci škodlivin ve vzduchu. Může to mít dvě podoby. Buď uvolňuje záporně nabité ionty do atmosféry, které ulpívají na znečišťujících látkách. Díky této vazbě potom tyto látky znečišťující ovzduší ulpívají na okolních plochách a padají na zem. V jiném případě pak může být vzduch nasáván a nečistoty pak zůstávají shromážděny na sérii nabitých kovových tyčí nebo desek.

Čištění vzduchu pomocí aktivního uhlí

Další možností je použití aktivního černého uhlí, což je skvělé především k odstranění nežádoucích pachů. Funguje to tak, že v domácnosti zachycuje molekuly produkující zápach. Tento filtr mimo jiné také odstraňuje těkavé organické sloučeniny a další plynné nečistoty. Může rovněž absorbovat i chemické výpary. Toho bohužel pouze s HEPA filtrem nedosáhnete. Nicméně existují i kombinované čističky vzduchu, které mají jak HEPA filtr, tak i filtr z aktivního černého uhlí.

Čištění vzduchu pomocí UV světla

UV světlo rozkládá znečišťující látky. V případě čištění vzduchu to funguje tak, že prostřednictvím UV světla v místnosti vyzařuje formu záření, která ničí viry a bakterie, protože rozkládá jejich molekulární strukturu.

Pořiďte si čističku vzduchu. Rozhodně neprohloupíte, prodlouží vám život
Pořiďte si čističku vzduchu. Rozhodně neprohloupíte, prodlouží vám život (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Důvody, proč by čistička vzduchu neměla chybět v žádném paneláku ani v domě

1. Čistička vzduchu bojuje proti prachu

Prach se uvnitř domů vyskytuje mnohem více v místech se špatnou cirkulací vzduchu. Prach přitahuje roztoče, různé patogeny i viry. To může způsobit alergické reakce u lidí s respiračním onemocněním. V důsledku toho se nemocný potýká kýcháním, sípáním, vyrážkou nebo i ekzémem. Čistička vzduchu však dokáže ze vzduchu tyto škodlivé částice odstranit – tím zabrání alergickým reakcím a pomůže zároveň předcházet respiračním nemocím. Skvělé je, že eliminuje prach ještě před dosednutím, což znamená, že v konečném výsledku s ní nemusíte ani tolik utírat prach.

2. Kromě prachu odstraníte z místnosti i alergeny

I když si to neuvědomujete, váš domov může být plný spouštěčů alergií. Vzduch uvnitř obydlí je obvykle nasáklý pylem, srstí z mazlíčků, prachem, roztoči i sporami plísní. Vystavení se těmto alergenům pak může způsobit kýchání, smrkání, rýmu, svědění nosu a slzení očí. Pokud se alergické projevy u vás zhoršují především v noci, je přitom zřejmé, že reagujete na domácí alergeny. Zvládnout vám to může pomoci čistička vzduchu, kterou umístíte do ložnice, obývacího pokoje nebo jiného pokoje, kde trávíte nejvíce času. Jednou z jejích výhod je totiž schopnost snížit alergeny ve vaší domácnosti.

3. Čistička vzduchu bojuje proti astmatickým záchvatům

Čistička vzduchu vám také může pomoci řídit úroveň znečištění ve vaší domácnosti a snížit vaši expozici znečištění, které může vyvolat vzplanutí astmatu. Víte, že vědecká studie dokonce uznala čističky vzduchu za čtvrtou nejúčinnější metodu prevence astmatických záchvatů? Vystavení se malým částicím nečistot může zhoršit příznaky astmatu a zvýšit potřebu léků na astma. V případě dětí to pak může zvýšit pravděpodobnost rozvoje astmatu. Naštěstí si s tímto problémem hravě poradí čističky vzduchu s HEPA filtry.

4. Čistička vzduchu zabraňuje šíření infekcí

To představuje především kolování infekcí všech členů domácnosti. Čištění vzduchu tomu dokáže zabránit – tedy v případě, že jde o infekci šířenou vzduchem. Zvláště efektivní jsou v tomto případě především čističky s HEPA filtrem, které dokáží ze vzduchu odstranit bakterie, plísně i viry.

5. Odstranění zvířecích chlupů ze vzduchu

Ve vzduchu je kde co, dokonce i zvířecí chlupy. Čističky je však dokáží snadno odstranit. Pokud byste je ze vzduchu neodstranili, mohou s postupem času vyprovokovat i alergii. Pravidelné odstraňování těchto nebezpečných částic ze vzduchu dovolí, abyste mohli žít se svými mazlíčky v harmonii.

Pořiďte si čističku vzduchu. Rozhodně neprohloupíte, prodlouží vám život
Pořiďte si čističku vzduchu. Rozhodně neprohloupíte, prodlouží vám život (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

6. Čističky vzduchu dokáží odstranit i nepříjemné zápachy

Investice do čističky může být efektivním řešením i ve chvíli, kdy bojujete s nějakým nepříjemným zápachem. Nemusí jít přitom pouze o domácí kouření cigaret. Možná jste to nevěděli, ale kuřáci, a to i ti pasivní, jsou ohroženi nejen kardiovaskulárními chorobami, ale i zvýšeným rizikem demence. Toto riziko přitom může snížit používání čističky s HEPA filtrem nebo mechanismem s aktivním uhlím.

7. Čistý vzduch vám zajistí lepší spánek

Jen máloco dokáže zkazit ráno jako špatný spánek a kvalita vzduchu v ložnici. Takové nečistoty a škodliviny ve vzduchu a v lůžkovinách mohou způsobit podráždění dýchacích cest, což může být spojeno s kýcháním a ucpaným nosem. Umístěním čističky do ložnice můžete však výrazně zlepšit kvalitu spaní.

8. Čistička vzduchu odpuzuje komáry

S rozvojem technologií se výhody čističky vzduchu v průběhu let zvyšují. Kdo by to jen řekl, že v současné některé čističky dokáží odradit i komáry.

9. Čistička vzduchu prospívá pleti i vaší hlavě

Tím, že čistička vzduchu absorbuje ze vzduchu nečistoty, nepůsobí blahodárně pouze na dýchací systém, ale i na vaši pleť. Chrání ji před toxiny, které způsobují zarudnutí, svědění a akné. Zpomaluje vaše stárnutí. A mimo to pomáhá předcházet bolestem hlavy. Studie prokázaly, že čištění vzduchu dost výrazně snižuje úroveň stresu. Podílí se tedy mimo jiné i na udržování duševního zdraví.

10. A to stále ještě není vše, čistička vzduchu vám totiž může prodloužit váš život

Studie ukazuje, že vystavování se nečistotám ve vzduchu dlouhodobě ovlivňuje zdraví srdce, zvyšuje to i riziko vysokého krevního tlaku, mrtvice, srdečního infarktu, srdečního selhání. Dokonce i krátkodobá expozice byla spojena se zvýšeným krevním tlakem a zánětem. Některé studie naznačují, že používání čističky vede ke snížení znečištění ovzduší.

Publikováno: před 5 měsíci, Autor: autor: Adriana Dosedělová | zdroj: achooallergy.com, airly.org, amerisleep.com, beko.com, freedrinkingwater.com, goodhousekeeping.com, healtline.com, scottleeheating.com

Mohlo by vás dále zajímat

Způsoby čištění vzduchu v interiéru

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Způsoby čištění vzduchu v interiéru

Jak vybrat čističku vzduchu

Jak vybrat čističku vzduchu

Čistička vzduchu

Čistička vzduchu

Jak se vypořádat se špatným ovzduším

Jak se v dnešní době vypořádat se špatným a znečištěným ovzduším poradí Pavlína Poláková.

Rostliny jako čističky vzduchu

Veronika Nováková si povídá se svým hostem o čištění vzduchu v interiéru pomocí pokojových rostlin.

Jak se bránit alergiím

Povíme si hlavní zásady, jak omezit pyly v naší domácnosti, a dále o zdraví prospěšném ionizátoru vzduchu.

ČTĚTE DÁLE

Pořiďte si čističku vzduchu. Rozhodně neprohloupíte, prodlouží vám život
Pořiďte si čističku vzduchu. Rozhodně neprohloupíte, prodlouží vám život

Zdraví

Čistička vzduchu by neměla chybět v žádném českém paneláku. Nevěříte? Řekneme vám proč. Máme proto spoustu pádných důvodů, které vás o tom přesvědčí.

Pomůže čistička vzduchu na znečištěné ovzduší u nás doma?
Pomůže čistička vzduchu na znečištěné ovzduší u nás doma?

Zdraví

Znečištěné ovzduší škodí nejen lidskému organismu, ale i životnímu prostředí. Možností, jak se před špatným ovzduším chránit, je používání čističky vzduchu.

Pomůže čistička vzduchu na znečištěné ovzduší u nás doma?
Pomůže čistička vzduchu na znečištěné ovzduší u nás doma?

Zdraví

Znečištěné ovzduší škodí nejen lidskému organismu, ale i životnímu prostředí. Možností, jak se před špatným ovzduším chránit, je používání čističky vzduchu.

Víte, jaké je to vidět modře? Zkuste to alespoň na jeden den
Víte, jaké je to vidět modře? Zkuste to alespoň na jeden den

Zdraví

Autizmus a mýty, které si lidé vytváří jen proto, že se jim to hodí do krámu. Znáte je? Věříte je jim? Víte, co je pravda a co je lež?

Světový den zdraví oslaví 75. výročí
Světový den zdraví oslaví 75. výročí

Zdraví

Světový den zdraví slaví letos 75. výročí. Vznikl již v roce 1948 se snahou podpořit celosvětové povědomí o zdraví. Podpořte ho i vy. Myslete na své zdraví.