Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Rusko hrozí Dánsku: Připojíte se k NATO? Můžeme vyslat jaderné střely

USA

  18:19
KODAŇ - Rusko by mohlo vyslat své jaderné střely proti dánským lodím, pokud se skandinávská země připojí k protiraketové obraně NATO. Toto prohlášení ruského velvyslance v Kodani vyvolalo ostrou reakci dánské vlády. Ministr zahraničí označil diplomatova slova za překročení přípustných mezí.

Dánská premiérka Helle Thorning-Schmidtová. foto: ČTK

„Nemyslím si, že by Dánové zcela chápali důsledky svého připojení k protiraketové obraně vedené USA. Pokud se tak stane, dánské lodě se stanou cíli pro ruské jaderné střely,“ řekl ruský ambasador Michail Vanin v sobotním rozhovoru s listem Jyllands-Posten. Podle něj hrozí, že se obě země stanou nepřáteli.

Šéf dánské diplomacie Martin Lidegaard prohlásil, že Vanin „překročil přípustné meze“, když dal najevo, že každý, kdo se v budoucnu připojí k obrannému systému bude terčem ruských střel.

Dánsko v srpnu souhlasilo, že se připojí k protiraketovému štítu aliance a poskytne aspoň jednu malou válečnou loď s dostatečně výkonným radarem. Protiraketový obranný systém, jehož pozemní základny mají být v Polsku a Rumunsku, Moskvu dlouhodobě silně dráždí.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...