TOP 5 seriálů založených na skutečných událostech

27.11.2023

„Tenhle příběh napsal sám život.“ Tak by se mohly prezentovat všechny seriály, které se vám v dnešním článku chystáme představit. Připravili jsme si pro vás totiž seznam pěti vynikajících seriálů, které vyprávějí skutečné příběhy nebo jsou na nich alespoň postavené.

Je jasné, že si tvůrci museli řadu věcí domyslet a někteří z nich popustili uzdu své fantazii víc než jiní, ale v každém z následující pětice seriálů se snoubení reality s fikcí vyplatilo náramně. Ostatně posuďte sami.

Koruna

Dnešní článek začneme seriálem, který nás k jeho sepsání inspiroval. Teprve před několika dny se na streamovací službě Netflix objevila první část poslední série fantastické Koruny, tedy seriálu, který vypráví příběhy britské královské rodiny. Hlavní aktérkou je královna Alžběta II, kterou si na ploše šesti sérií zahrály hned tři slavné herečky – Claire Foy (39), Olivia Colman (49) a Imelda Staunton (67).

Poslední z nich můžete znát i jako Dolores UmbrdigeovouHarryho Pottera a Fénixova řádu, a právě Staunton hraje Alžbětu i v současné šesté sérii. Dosud jsme se dočkali čtyř epizod a dalších šest nás bude na Netflixu čekat 14. prosince.

Fascinace britskou královskou rodinou je v Česku relativně silná, a i proto se Koruna těší tak obrovské sledovanosti. Scénáristé odkrývají oponu, kterou si královnina rodina vždy držela za zavřenými dveřmi a čas od času si některé věci dobarvují a domýšlí. Korunu tak nelze chápat jako dokumentární seriál, ale jako drama, které se zakládá na skutečných postavách, událostech a prostředích.

Vlajka smrti

I následující seriál je relativní novinkou, která se na televizní obrazovky dostala poprvé teprve vloni. Vlajka smrti se může na první pohled zdát jako šílený příběh nápaditých scénáristů, přesto se zakládá na pravdě. V centru dění je zhýčkaný aristokrat Stede Bonnet v podání Rhyse Darbyho (49), který se jednoho dne rozhodne, že ho už nebaví život v luxusu.

Jeho řešení? Stát se pirátem. Tenhle šílený příběh se opravdu stal a Bonnet je skutečnou historickou postavou ze začátku 18. století, který se doopravdy setkal s takovými legendami, jako byl Černovous a další slavní piráti, kteří křižovali sedmero moří.

Vlajka smrti je dobrodružnou akční komedií, která se ve skutečných příbězích spíše jen inspiruje. Pokud seriál neznáte, můžete si ho představit jako sitcom, který se odehrává na palubě pirátské lodi.

Řím

Nyní se podíváme zpátky do historie, a to jak zasazením seriálu, tak obdobím, ve kterém se odehrává. Seriál s jednoduchým názvem Řím se totiž na televizních obrazovkách objevil už v roce 2005, a jak už jeho název napovídá, odehrává se během největší slávy starověkého Říma.

Ačkoliv se Řím točí kolem takových osobností, jako je Julius Caesar, Marcus Antonius či jeho dědic Oktavián, neméně důležití jsou i dva běžní vojáci LuciusVorenus a Titus Pullo, kteří diváky provádějí celým příběhem. Řím byl na svou dobu nadčasový a zobrazoval syrové násilí a sexualitu mnohem dřív, než tím proslula třeba Hra o trůny.

Právě s tímto hitem HBO má Řím společného ještě mnohem víc. Příběh je plný intrik, brutality, skandálů a politického pletichaření. Fanoušci seriálu dodnes oplakávají, že se Řím dočkal pouhých dvou sérií.

Černobyl

S následujícím seriálem se vrátíme do (relativně) nedávné minulosti roku 1986, který si řada z vás jistě ještě moc dobře pamatuje. Stala se totiž do té doby nevídaná událost, která oslabila suverenitu Sovětského svazu. Došlo totiž ke katastrofické události v jaderné elektrárně, která se nachází na hranicích Ukrajiny a Běloruska.

Už asi víte, jakou událost máme na mysli, a pokud ne, tak vám to připomene fantastický miniseriál z roku 2019, který nese název Černobyl. Na ploše pěti epizod se diváci dozvídají, co k havárii jaderné elektrárny vedlo, i jaké byly její následky. Jde o fantastický politický thriller, který se nebojí ukazovat zdrcující dopady otravy radiací i tragické osudy všech zúčastněných.

Bratrstvo neohrožených

Na konec jsme si nechali seriál, který vypráví příběhy z té vůbec nejkrvavější války lidské historie, do které se zapojily armády celého světa. Jde samozřejmě o druhou světovou válku, o které byla natočena řada filmů i seriálů, a to napříč žánry – od dokumentů až po plnohodnotné „akčňáky“.

Bratrstvo neohrožených na téhle škále spadá někde na půl cesty. Vypráví příběhy elitní jednotky americké armády, které se říkalo Easy Company od jejich výcviku v Georgii až po nejslavnější bitvy celé války včetně vylodění v Normandii či útoku na Hitlerovo „Orlí hnízdo“.

Scény seriálu doplňují i rozhovory s přeživšími členy neohrožené jednotky, což divákům připomíná, že sledují hrůzy, ke kterým v lidské historii skutečně došlo. Často to totiž může působit až neuvěřitelně.

(tod)

Fandím
1 fanoušek
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Claire Foy, Imelda Staunton, Olivia Colman, Rhys Darby

Filmy:
Hra o trůny, Bratrstvo neohrožených, Harry Potter a Fénixův řád

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Alžběta II, britská královna, britská královská rodina, slavné seriály, filmy podle skutečné události, Černobyl, Seriál Koruna, skutečné příběhy, julius caesar, starověký řím
TOPlist