Denník N

Vlhovej prehra a Shiffrinovej radosť len zvýraznili, ako veľmi obe posúvajú ženské lyžovanie

Vlhová druhá v slalome v Killingtone, vyhrala Shiffrinová. Foto – AP
Vlhová druhá v slalome v Killingtone, vyhrala Shiffrinová. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Americký Killington bol v nedeľu svedkom výnimočného športového príbehu a Petra Vlhová je jeho dôležitou súčasťou.

V slalome Svetového pohára obsadila 2. miesto, polepšila si v hodnotení disciplíny, priebežne je tretia a posunula sa aj v celkovom hodnotení SP, kde je druhá.

Slovenku predbehla len Mikaela Shiffrinová, hlavná postava príbehu, ktorá zvíťazila s náskokom 0,33 s. Tretie miesto obsadila Švajčiarka Wendy Holdenerová so stratou 1,37 s.

Špeciálny večer

Shiffrinová je najlepšou lyžiarkou dejín a pri víťazstvách, ktoré sa pravidelne opakujú, môže fanúšikom napadnúť otázka, či jej už pocit radosti z prvenstva nezovšednel. Veď čo iné čakať od najlepších – jedine výhru.

Američanka býva v odpovediach úprimná a pri podobnej úvahe by možno sama uznala, že zažila aj všedné triumfy; o tom, ktorý dosiahla v nedeľu, to však určite platiť nebude. A dôvodov je hneď niekoľko.

Shiffrinová štartovala doma, podporiť ju prišli tisícky divákov a hluk, ktorý sa ozval v cieli zakaždým, keď sa objavila v štartovej bráne, dobre počula aj na vrchu kopca. „Zakaždým mi to zdvihne tep o pár úderov vyššie,“ hovorila.

Celý týždeň bol v USA špeciálny aj Dňom vďakyvzdania – netreba vysvetľovať, čo pre Američanov znamená – a Shiffrinová na tlačovej konferencii v rozhovoroch viackrát zopakovala, ako veľmi jej záleží na dobrom výsledku. Napokon ho dosiahla pozoruhodným spôsobom.

V slalome bola bezchybná a pred vlastnými fanúšikmi dosiahla jubilejné 90. víťazstvo vo Svetovom pohári.

Vyhrala 1. aj 2. kolo a aj jej radosť v cieli naznačovala, ako veľa to pre ňu znamená. Navyše po úvode sezóny, keď sama priznala, že ešte potrebuje čas na vzostup formy.

Shiffrinová aj americké lyžovanie tak zažili špeciálny večer, ktorý si budú dlho pamätať. Ako bolo povedané, dôvodov, prečo bol výnimočný, je hneď niekoľko.

K uvedeným faktorom však treba pridať ešte jeden. Je pomerne zásadný a aj vzhľadom naň je výhra pre Shiffrinovú taká cenná. Tým faktorom je Petra Vlhová.

Päť stotín

Ak by Mikaela Shiffrinová

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Vlhová newsletter

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie