iPhone zůstává na špičce navzdory stagnujícím globálním prodejům smartphonů

Zatímco celosvětové tržby z chytrých telefonů zůstaly meziročně na stejné úrovni, Apple vedl trh s rekordními příjmy a podílem na tržbách za 3. čtvrtletí, přičemž iPhone 15 si v tomto čtvrtletí vedl ještě lépe. Podle nové zprávy společnosti Counterpoint Research je to navzdory tomu, že iPhone 15 je během třetího kalendářního čtvrtletí k dispozici pouze krátkou dobu.

Jak se změnily prodeje smartphonů na trhu?

V poznámce Counterpoint uvádí, že Apple vedl trh s 43% podílem na globálních tržbách ze smartphonů, což je historicky nejvyšší podíl na globálních tržbách ze smartphonů za třetí čtvrtletí. Globální tržby ze smartphonů mezičtvrtletně vzrostly o 15 % na 100 miliard dolarů, ale meziročně zůstaly na stejné úrovni.

Apple čelí rostoucí konkurenci ze strany Huawei a Honor, zatímco ostatní čínští výrobci smartphonů jako Xiaomi a OPPO se podle zprávy zaměřují na zvyšování ziskových marží. Samsung mezitím zaznamenal 8% pokles dodávek a 4% roční pokles tržeb ve čtvrtletí, částečně kompenzovaný celkově vyšší průměrnou prodejní cenou (ASP) o 4 %, částečně díky úspěchu svého nového telefonu Fold 5 a pokračujícímu úspěchu S23.

Společnost Counterpoint tvrdí, že Xiaomi je jedinou značkou chytrých telefonů mezi pěti nejlepšími, která během třetího čtvrtletí zaznamenala mezičtvrtletní i meziroční nárůsty dodávek, a to kvůli prudkému nárůstu nabídek střední třídy za propagační ceny na čínských a indických trzích.

Společnost odhaduje, že čínský trh se smartphony se za čtvrtletí propadl asi o 3 %. Tržby Applu v Číně tento trend mírně zvrátily a klesly o 2,5 %. Analytici společnosti Counterpoint to označili za „dobrý signál pro Apple a řadu iPhone 15“, zejména s ohledem na zvýšenou konkurenci ze strany mobilních telefonů Huawei 5G a omezené zásoby iPhone 15 za čtvrtletí. Counterpoint říká, že plný dopad iPhonu 15 bude zaznamenán během tohoto aktuálního čtvrtletí, jako důvody uvádí sezónu nákupů o svátcích a zadržovanou poptávku.

Předchozí článek

Apple trvá na tom, že 8GB unifikované paměti odpovídá 16GB běžné RAM

Následující článek

iPhone 16 bude používat grafenový chladič k vyřešení problémů s přehříváním

Související články