Hrozí vám predčasný pôrod?

Čakáte bábätko a ono sa ponáhľa na svet. Vám tak neostáva nič iné, ako sa len modliť za každý ďalší deň, ktorý malý nedočkavec ostane vo vašom brušku.
Stále však nad vami visí hrozba – predčasný pôrod. Čo sa stalo?

19-shutterstock_1063350893-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Predčasný pôrod je pôrod pred dokončeným 37. týždňom tehotenstva. Najčastejšie sa predčasné pôrody vyskytujú od dokončeného 24. týždňa do dokončeného 34. týždňa tehotenstva.
Keď sa objavia príznaky predčasného pôrodu, je nutné ihneď navštíviť gynekológa, ktorý rozhodne, či sa mu dá ešte zabrániť, alebo či už pôrod beží.

Príčiny

Najčastejšou príčinou predčasného pôrodu je infekcia. Vyššie riziko ďalej hrozí u viacpočetných tehotenstiev, kedy je maternica nadmerne napnutá, pri väčšom množstve plodovej vody, vývojových vadách maternice a pri nedostatočnej funkcii maternicového hrdla.

Príčinou predčasného pôrodu môže byť tiež fajčenie, drogy, neprimeraný pohlavný styk a psychická záťaž. Dôležitá je aj pôrodnícka anamnéza ženy. Ak už žena predčasne rodila, môže sa situácia opakovať. Vyššie riziko predčasného pôrodu majú ženy mladšie ako 20 rokov a ženy nad 35 rokov.

Príznaky predčasného pôrodu

Medzi príznaky predčasného pôrodu patrí tlak a bolesti v podbrušku, ktoré môžu byť trvalé, alebo sa pravidelne opakovať, bolesti v krížoch a výtok z pošvy. Ak odtečie plodová voda, nejde už predčasnému pôrodu zabrániť.

Diagnóza predčasného pôrodu

Žena, u ktorej sa objavia príznaky predčasného pôrodu, by mala byť dôkladne vyšetrená. Vaginálnym vyšetrením lekár zistí, či nie je už vaginálny nález tak pokročilý, že sa predčasnému pôrodu nedá zabrániť.

Ďalej by mal ultrazvukom zmerať dĺžku maternicového hrdla. Ak je dĺžka maternicového hrdla kratšia ako 25 mm, je riziko predčasného pôrodu vysoké. Ďalším nutným vyšetrením je CTG (kardiotokogram). CTG zaznamenáva okrem srdečnej aktivity plodu aj maternicovú aktivitu ženy. Medzi ďalšie vyšetrenia patrí výter z pošvy na prípadnú infekciu.

Čítajte tiež:

Liečba

Žena je zvyčajne hospitalizovaná, odporúča sa pokoj na lôžku. Podáva sa magnézium, eventuálne lieky na tlmenie maternicovej činnosti a antibiotiká, v prípade, že výter z pošvy poukázal na infekciu.
Bohužiaľ sa v niektorých prípadoch ani pri intenzívnej liečbe nepodarí predčasnému pôrodu zabrániť. V tom prípade je žena prevezená do perinatologického centra, aby sa jej dieťaťu mohla poskytnúť hneď po pôrode najlepšia starostlivosť.

30.11.2023 5:28| autor: Radka Gregorová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist