Ostravský rodák a válečný hrdina slaví 105. narozeniny

30/11 2023

Ervín Hoida, který se narodil 30. 11. 1918, je pouze o necelý měsíc mladší než první československá republika. Zároveň je posledním Čechem (a občanem někdejšího Československa), který se v řadách Československé zahraniční armády účastnil bojů na západní frontě od vypuknutí druhé světové války až do jejího konce.

Ostravský rodák a válečný hrdina slaví 105. narozeniny

Ervín Hoida „tehdy" a „teď". Zdroj: donio.cz

Z Ostravy uprchl krátce poté, co byla obsazena německými vojsky. Přestože původně mířil do Dominikánské republiky, ve Francii vstoupil do 1. československého náhradního praporu. Účastnil se zadržovacích a ústupových bojů proti německé přesile. Po pádu Francie se mu zdařil útěk do Velké Británie, kde se osobně poznal také s Jozefem Gabčíkem a Janem Kubišem, parašutisty, kteří úspěšně provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Později  sloužil v řadách Československé samostatné obrněné brigády ve Velké Británii. 

S touto jednotkou se podílel na úspěšné blokaci německé posádky francouzského přístavu Dunkerque. Velitel brigády, generál Alois Liška, zde přijal kapitulaci z rukou viceadmirála Friedricha Frisia.

Armádu Ervín Hoida opustil v hodnosti rotného. V poválečném Československu prozíravě rozpoznal sílící hrozbu komunistické totality a potenciální perzekuci se rozhodl předejít odchodem do Velké Británie. Jak sám uváděl, nebýt převzetí moci komunistickou stranou, žil by v Československu nadále i se svou rodinou. „Každý, kdo se narodil v republice a chodil do školy v republice, tak musí pomáhat,“ vyjádřil své krédo v rozhovoru pro Českou televizi. 

Statutární město Ostrava si význačného rodáka Ervína Hoidy velice váží. Oficiální blahopřání k jeho úžasnému životnímu jubileu mu tak zaslal také ostravský primátor Jan Dohnal. 

Děkujeme panu Hoidovi za příkladnou službu vlasti a do dalších let mu přejeme mnoho zdraví, štěstí, spokojenosti a všeho dobrého