2. prosince 2023 • 17:30

Další výhra na MS. České házenkářky porazily Argentinu a mají jistý postup

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

České házenkářky ve svém druhém utkání na mistrovství světa porazily Argentinu s přehledem 31:22 a zajistily si postup ze základní skupiny H. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla navázaly na úvodní čtvrteční vítězství nad Kongem a v pondělí si proti favorizovanému Nizozemsku zahrají o konečné první místo v tabulce. Češky prakticky rozhodly dnešní zápas v dánském Frederikshavnu už do poločasu, který vyhrály o šest gólů. Osm branek dala nejlepší střelkyně duelu Veronika Malá.



Dahlovy svěřenkyně podle očekávání mají už po úvodních dvou utkáních s outsidery jistý postup do další fáze turnaje, kam projdou první tři celky z každé základní skupiny. Po pondělním zápase s Nizozemskem narazí Češky v jedné ze čtyř šestičlenných osmifinálových skupin na Brazílii, Španělsko a lepšího z dvojice Ukrajina, Kazachstán.

Národní tým nastoupil do druhého utkání na turnaji už bez zraněné opory Kordovské, která si proti Kongu po střetu s protihráčkou vykloubila loket. Do sestavy se místo ní dostala debutantka na velké akci Dresslerová.

Češky na světovém šampionátu před šesti lety porazily Argentinu 28:22 a také dnes měly zápas pod kontrolou. Stříbrné medailistky z loňského mistrovství Severní a Jižní Ameriky držely s favoritem krok zhruba první čtvrthodinu, kterou prohrály o gól. Od stavu 7:7 zaznamenal Dahlův výběr pět branek po sobě a těsně před pauzou pak po sérii tří tref získal poločasové vedení 16:10.

Po změně stran si Češky s přehledem hlídaly výrazný náskok a v 52. minutě po brance nejlepší střelkyně zápasu Malé z trháku poprvé odskočily na dvouciferný rozdíl ve skóre (29:19). V závěru Argentinky o gól snížily, ale na tom, že po úvodním debaklu 26:41 od Nizozemska podruhé prohrají, se již nic změnit nemohlo.

Národní tým prakticky vyrovnal výsledek svého čtvrtečního utkání, od vítězství 32:22 nad Kongem ho dělila jediná branka. Trenér Dahl uspěl i při svém druhém duelu na české lavičce na závěrečném turnaji a jeho svěřenkyně vyhrály posedmé z posledních osmi zápasů.

Národní tým postoupil na mistrovství světa ze základní skupiny stejně jako předloni, kdy ještě pod vedením předchozího trenéra Jana Bašného obsadil konečné 19. místo. Českým maximem od rozdělení federace je osmá příčka z roku 2017. Závěrečný turnaj poprvé v historii hostí tři země - Dánsko, Norsko a Švédsko.

Mistrovství světa házenkářek v Dánsku, Norsku a Švédsku:

Skupina H (Frederikshavn):
Česko - Argentina 31:22 (16:10)
Sestava a branky Česka:
Kudláčková, Novotná - Stříšková, Šustáčková 5, Desortová, Stellnerová, Kuxová 2, J. Franková, A. Franková, Dresslerová, Zachová 5, Kovářová, Jeřábková 7/1, Malá 8, Jestříbková 2, Cholevová 2.
Nejvíce branek Argentiny: Gavilanová 5, Pizzová 5/2. Rozhodčí: Altmar, Horváth (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 3/1 - 2/2. Vyloučení: 7:3. Diváci: 711.

1. Česko 2 2 0 0 63:44 4
2. Nizozemsko 1 1 0 0 41:26 2
3. Kongo 1 0 0 1 22:32 0
4. Argentina 2 0 0 2 48:72 0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud