Denník N

Vlhová za týždeň zmenila prejav, skončila druhá. Keď sa zdráhala, jej myšlienku doplnila moderátorka

Petra Vlhová. Foto - TASR/AP
Petra Vlhová. Foto – TASR/AP

Petra Vlhová obsadila v obrovskom slalome v kanadskom Tremblante druhé miesto, vyhrala Federica Brignoneová. Tretia skončila Mikaela Shiffrinová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Cieľom je malý krištáľový glóbus za obrovský slalom,“ pomenovala Petra Vlhová ešte po prvom obrovskom slalome sezóny v Söldene svoje ciele. Skončila vtedy krátko po chorobe tretia.

Ibaže ďalší obrovský slalom v americkom Killingtone dopadol horšie a skončila až desiata. Na online tlačovej konferencii vo štvrtok aj povedala, že sa necítila ideálne – nesadli jej úplne podmienky ani sneh. Do toho sa hneď presúvala do kanadského strediska Tremblant na dva obrovské slalomy.

Aj keď to nikto nepomenoval, jedna vec bola jasná. Ak si Vlhová rýchlo nezvykne na severoamerický sneh a predvedie podobný výkon ako v Killingtone pred týždňom, jej šance na krištáľový glóbus sa výrazne znížia. Čím by si, pochopiteľne, zväčšila tlak na seba.

V Tremblante však začala 1. kolo s úplne iným prejavom, pôsobila dynamickejšie. Predbežne bola síce po 1. kole štvrtá, ale na líderku Federicu Brignoneovú strácala iba 0,40 sekundy. Dokonca bola o 0,07 sekundy aj pred piatou Mikaelou Shiffrinovou.

Potom predviedla najrýchlejšie 2. kolo zo všetkých pretekárok. „Nechala na trati úplne všetko, viac už nemohla urobiť,“ vravela expertka britskej verzie Eurosportu Emma Carricková-Andersonová pri pohľade na Vlhovej jazdu.

Celkovo však napokon skončila druhá. Víťazkou sa stala Talianka Federica Brignoneová, ktorá bola v súčte kôl rýchlejšia o 0,21 sekundy.

Vlhová: Chcela som vyhrať

Samotná Vlhová mala zmiešané pocity. „Úprimne povedané, po posledných pretekoch som toto druhé miesto príliš neočakávala, stratila som tam trocha zo svojho dobrého pocitu,“ hodnotila po pretekoch pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu.

Lyžiarky išli na tejto trati prvýkrát, Svetový pohár sa do strediska vrátil po štyridsiatich rokoch. Miernu výhodu mali teda iba domáce kanadské lyžiarky, ktoré zrejme ako jediné vedeli, čo očakávať.

„V 1. kole bolo ťažké sa zorientovať, nepoznala som vôbec túto trať. Pred 2. kolom som si povedala, že toto sú presne podmienky, ktoré mám rada, keď je čerstvý sneh. Viem, že vtedy som rýchla, a išla som do toho s veľkým sebavedomím. Na takomto type kopcov sa treba tlačiť do každej brány,“ rozprávala Vlhová.

Britská expertka si v jej jazde všimla presne tie črty taktiky, ktoré Vlhová opisovala. „Začala úplne bez rešpektu. Veľmi tvrdo ide napravo aj naľavo,“ vravela Carricková-Andersonová.

„Je z toho druhé miesto, som šťastná, ale…“ pokračovala Vlhová, keď zrazu zastala. Akoby sa zdráhala vysloviť, čo si skutočne myslí. Slová za ňu doplnila zástupkyňa lyžiarskej federácie, ktorá s ňou robila rozhovor. „… ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Vlhová newsletter

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie