Hlavní obsah

GLOSA: Česká hudba přijala rozmary Eurovize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm dní mají čeští hudební fanoušci na to, aby ze sedmi uchazečů vybrali toho, který bude zemi příští rok reprezentovat v semifinále a případně finále, pokud se do něho v hlasování dostane, hudební soutěže Eurovision Song Contest ve Švédsku. Nabídka je pestrá, kvalita kolísavá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lenny zpívala od piana.

Článek

Zatímco starší generace našich tvůrců a interpretů soutěž v minulosti nijak vřele nepřijala, ta mladá ji vzala za svou. Svědčí o tom stovky písní, se kterými se každý rok hlásí porotcům do předvýběru. Převážně je píší soutěži na míru, a právě na tom je patrné, jak rozdílně na ni nahlížejí.

Do aktuálního národního finále, které se uskutečnilo naživo v pondělí večer v pražském klubu Roxy, se dostali zpěvačky Aiko, Elly, Gianna Lei a Lenny, skupina Mydy a zpěváci Tom Sean a Tomas Robin. Jejich soutěžní písně jsou rozdílné, veselé i smutné, kvalita jakbysmet, pěvecké výkony nevyrovnané.

Někteří si připravili prezentaci s kapelou, tanečníky či vokalisty, někteří byli na pódiu trochu statičtí a Gianna Lei se před diváky postavila úplně sama, bez vizuálního nápadu. Také bylo evidentní, že Lenny a Mydy mají větší pódiové zkušenosti než ostatní.

Že jde o soutěž světového významu, ukázalo svěží moderování Adama Mišíka v angličtině plné důrazu zejména na věci pozitivní. Ani jeden z účastníků nešel do boje se svým českým občanským jménem, pomineme-li kapelu Mydy, která soutěží jako těleso. A ani jeden text v sobě neměl zhola nic z češtiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soutěžní večer zahájila Aiko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Elly zpívala za doprovodu tanečníků.

Každého ze soutěžících uvedl předtočený rozhovor vedený v angličtině Cesárem Sampsonem, bývalým reprezentantem Rakouska. Přes jeho tendenci prezentovat svůj názor v něm byla alespoň malá snaha písně či soutěžící představit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Gianna Lei byla na pódiu sama.

Foto: Milan Malíček, Právo

Skupina Mydy vsadila na „barevnou“ show.

V tom všem české kolo důsledně naplnilo představu organizátorů z Evropské vysílací unie o tom, že by každý soutěžní večer měl být v rámci možností náležitě zábavný. Její zástupce k tomu ostatně přímo v Roxy před přenosem přítomné publikum z pódia osobně vybízel a sám pak v některých momentech v sále tleskal jako první.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tom Sean se nechal doprovodit tanečníky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomas Robin vystoupil s kapelou.

Česká popová hudba pokračuje v cestě do světa. O jejím novém zástupci na Eurovizi mohou diváci rozhodnout v následujícím týdnu prostřednictvím bezplatného hlasování v oficiální aplikaci Eurovision Song Contest a na webu České televize. Ve Švédsku se pak ukáže, jestli český vítěz rozmary soutěže pochopil přesně.

Dominika Hašková: Eurovize mě naučila vydržet stres

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám