8. prosince 2023 • 19:36

Překvapení na MS! Házenkářky zdolaly Španělsko, zvýšily šance na postup

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

České házenkářky v druhém ze tří utkání v osmifinálové skupině na mistrovství světa nečekaně porazily favorizované Španělsko vysoko 30:22 a výrazně se přiblížily k postupu do čtvrtfinále. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla proti čtvrtému týmu z předloňského šampionátu a stříbrnému medailistovi z roku 2019 po celý zápas v dánském Frederikshavnu dominovaly a udržovaly si vedení.



Skvělým výkonem přispěla k českému vítězství brankářka Petra Kudláčková, která zlikvidovala 18 střel a měla úspěšnost zákroků 46 procent. Devět gólů dala nejlepší střelkyně utkání Markéta Jeřábková, osmkrát skórovala Charlotte Cholevová a sedmkrát se trefila Veronika Malá.

Český tým má ve své šestičlenné skupině na kontě šest bodů stejně jako Španělky, s nimiž díky dnešní výhře získal výhodu lepší vzájemné bilance. V závěrečném utkání osmifinálové fáze Dahlovy svěřenkyně v neděli vyzvou Brazílii, která ztrácí dva body. Češkám by k účasti ve čtvrtfinále mohla za určitých okolností stačit remíza nebo dokonce těsná porážka. Do závěrečných vyřazovacích bojů projdou první dva týmy z každé osmifinálové skupiny. Turnaj poprvé v historii hostí tři země - Dánsko, Norsko a Švédsko.

Češky do klíčového souboje o postup vstoupily dobře. Za celý zápas prohrávaly jen v samém úvodu 0:1 a 1:2 a od té doby soupeře, který na posledních dvou světových šampionátech došel až do semifinále, nečekaně přehrávaly.

Dahlovy svěřenkyně pečlivě bránily krátké španělské kombinace v útoku a mezi tyčemi zářila Kudláčková. Jen za první poločas vyrazila 10 střel a měla v něm více než padesátiprocentní úspěšnost zákroků. V útočné fázi si Češky vedly o poznání lépe než favorit, dařilo se jim dohrávat akce až do křídel a po sérii čtyř gólů těsně před pauzou odskočily do vedení 13:8.

Španělky ze sedmičky už po času snížily, ale po změně stran jim nadšeně bojující Dahlův výběr ve skóre znovu utekl. Od stavu 13:10 daly Češky šest ze sedmi následujících branek a v 37. minutě po další kombinaci do křídla upravila Malá už na 19:11.

Favorit pak šňůrou čtyř gólů snížil, ale na víc než čtyři trefy se po několika dalších zákrocích Kudláčkové už přiblížit nedokázal. Zatímco na evropském šampionátu před třemi lety přišly Češky proti Španělkám o šestibrankové vedení a nakonec těsně prohrály, tentokrát závěr zvládly takticky na jedničku a zaskočenému soupeři už nic nedovolily.

Národní tým při premiéře na velké akci pod vedením trenéra Dahla vyhrál čtvrtý z dosavadních pěti duelů na šampionátu. Jeřábková proti Španělkám proměnila devět ze 14 pokusů a na šampionátu zaznamenala už 35 branek, což ji řadí mezi nejlepší střelkyně celého turnaje. Češky nemají daleko k tomu, aby teprve podruhé v historii prošly na mistrovství světa do čtvrtfinále a vyrovnaly dosavadní maximum, jímž je osmé místo z roku 2017 ještě pod vedením kouče Jana Bašného.

Mistrovství světa házenkářek - osmifinálová skupina IV (Frederikshavn):

Česko - Španělsko 30:22 (13:9)

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Stříšková, Šustáčková 2, Desortová, Stellnerová, Kuxová 1, J. Franková 1, A. Franková, Dresslerová, Zachová 2, Kovářová, Jeřábková 9, Malá 7, Jestříbková, Cholevová 8.

Nejvíce branek Španělska: Pérezová 6/5. Rozhodčí: Hansen, Madsen (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 0 - 7/6. Vyloučení: 2:0. Diváci: 697.

Brazílie - Argentina 33:19 (16:7),
Ukrajina - Nizozemsko 21:40 (8:19).

TABULKA

1. Nizozemsko 4 4 0 0 149:94 8
2. Španělsko 4 3 0 1 111:98 6
3. Česko 4 3 0 1 111:100 6
4. Brazílie 4 2 0 2 120:101 4
5. Argentina 4 0 0 4 90:135 0
6. Ukrajina 4 0 0 4 84:137 0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud