8. prosince 2023 • 20:26

Můžeme toho dokázat spoustu, hlásí hvězda Jeřábková. Gólmanka: Smekám

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premiérová výhra na velkých turnajích nad Španělskem přišla v pravý čas. České házenkářky porazily na mistrovství světa favorita z Pyrenejského poloostrova 30:22 a přiblížily se druhému místu tabulky, které zaručuje postup do čtvrtfinále. Reprezentantky předvedly jeden z nejlepších výkonů pod trenérem Bentem Dahlem. „Šampionát je rozjetý fajn, ale postup je pořád daleko. Nenechme se uchlácholit,“ nabádala nejlepší střelkyně Markéta Jeřábková před nedělní bitvou proti Brazílii.



Zavřela branku a španělské soupeřky přiváděla k šílenství. Petra Kudláčková položila základní stavební kámen k překvapivé české výhře v osmifinálové fázi mistrovství světa. Gólmance pražské Slavie pomohla kvalitní obrana, která byla oproti nevydařené bitvě proti Nizozemsku (20:33) daleko kompaktnější.

„Naše defenziva? To bylo něco neuvěřitelného! Na hranici našich možností. Smekám před hráčkami,“ jásala Kudláčková.

„Obrana šlape a brankářky odvádějí víc než nadprůměrnou práci. Celý tým funguje, jak má. Myslím, že si to všechno sedá a zapadá do sebe. Může se toho dít spoustu,“ navnadila fanoušky česká opora Markéta Jeřábková.

Útok včera táhlo produktivní trio Jeřábková (9 branek), Charlotte Cholevová (8) a Veronika Malá (7). „Do zápasu jsme šly s tím, že chceme vítězství a dva body. Na nic jiného jsme nemyslely a jsem strašně ráda za celý tým, za každou hráčku, jaký zápas jsme odehrály,“ prohlásila Jeřábková.

Češky proti čtvrtému týmu z předloňského šampionátu a stříbrnému medailistovi z roku 2019 po celý zápas dominovaly a neměly déle trvající hluchou pasáž.

„Nezabrzdily jsme ani ve druhém poločase. Vedení jsme si pořád udržovaly a nezaváhaly jsme ani na chvilku,“ ocenila hráčka dánského Ikastu Midtjylland Jeřábková.

„Že si se Španělkami poradíme až takhle, to bych asi nečekala,“ přiznala Kudláčková, která zlikvidovala 18 střel a měla úspěšnost zákroků 46 procent.

Jeřábková však po fantastické bitvě mírní přehnaný optimismus. „Zůstaňme nohama na zemi. Vyhrály jsme první zápas proti favoritovi, který se v uvozovkách nečekal. Šampionát je rozjetý fajn, ale postup je pořád daleko. Je před námi šedesát minut a nesmíme se uchlácholit a myslet na to, co bude,“ vyhlížela úderná spojka víkendovou bitvu proti Brazílii.

Národní tým po středeční výhře nad Ukrajinou 30:23 přidal další dva body. V šestičlenné skupině má stejný zisk jako Španělky a lepší vzájemný zápas.

V neděli se vedoucí celek tabulky z Nizozemska utká právě se Španělskem, Češky na závěr osmifinálové fáze od 14.15 narazí na jihoamerického protivníka. Za určité konstelace může ke splnění čtvrtfinálového snu stačit i těsná porážka.

„Jsme reálně ve hře o postup z hlavní fáze, je to neskutečné,“ líčila Kudláčková. „Popereme se o to, a když zopakujeme tenhle výkon, nebojím se o nás.“

Mistrovství světa házenkářek - osmifinálová skupina IV (Frederikshavn):

Česko - Španělsko 30:22 (13:9)

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Stříšková, Šustáčková 2, Desortová, Stellnerová, Kuxová 1, J. Franková 1, A. Franková, Dresslerová, Zachová 2, Kovářová, Jeřábková 9, Malá 7, Jestříbková, Cholevová 8.

Nejvíce branek Španělska: Pérezová 6/5. Rozhodčí: Hansen, Madsen (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 0 - 7/6. Vyloučení: 2:0. Diváci: 697.

Brazílie - Argentina 33:19 (16:7), 20:30 Ukrajina - Nizozemsko.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud