Hlavní obsah

Na nové herní konzole láká Sony i Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z velkých lákadel před letošními Vánocemi jsou rozhodně nové konzole, s vylepšenými modely přispěchaly před Štědrým dnem společnosti Sony i Microsoft.

Představení faceliftu PlayStationu 5Video: archiv výrobce

 
Článek

Sony o uvedení vylepšených PlayStationů 5, které si odbyly premiéru již v říjnu, dlouho mlčelo. Ještě minulý měsíc tak nebylo jasné, zda dvě představené novinky stihnou letošní Vánoce v Česku. Změnilo se to až zkraje prosince.

K mání je vylepšený PlayStation 5 s optickou mechanikou, který se nabízí za 13 590 Kč. Za 14 990 Kč mohou případní zájemci získat speciální balení s videohrou Marvel’s Spider-Man 2. Ušetří díky tomu více než 300 Kč, neboť samotná hra stojí 1749 Kč.

Dorazila levnější verze i speciálka. Nabídka PlayStationu 5 je kompletní

Hry a herní systémy
Foto: archiv výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition (facelift – 2023)

Kompletní nabídku nových konzolí od Sony uzavírá PlayStation 5 Digital Edition, který nemá optickou mechaniku. Ten je ze všech novinek nejlevnější, vyjde na 11 390 Kč.

Všechny tři nové konzole jsou mimochodem u tuzemských prodejců skladem. Novou generaci poznáte zpravidla v obchodech na první pohled, protože prodejci u ní používají slůvko Slim, byť o oficiální název nejde. Narážejí tak na to, že nové konzole prošly proti předchůdcům z roku 2020 dietou.

Případní zájemci nicméně musí počítat s tím, že na rozdíl od starší pětky se u obou novinek prodává vertikální stojánek zvlášť. Případní zájemci za něj v tuzemských obchodech zaplatí 699 Kč.

V nabídce samozřejmě zůstávají i dva starší PlayStationy 5, alespoň tedy do doby, než se vyprodají skladové zásoby. Podle nákupního rádce Zboží.cz ceny startují u standardní pětky na 11 790 Kč. Původní PlayStation 5 Digital Edition vyjde na 10 490 Kč.

Představení původní televizní konzole PlayStation 5 od Sony (2020)Video: archiv výrobce

Kompaktnější rozměry

Obě nové konzole mají stejný výkon jako předchůdci, ale prošly faceliftem. Vylepšená pětka vychází z původního modelu – sází na kombinaci bílé a černé barvy, je však kompaktnější. Vzhled působí nicméně stále moderním a neokoukaným dojmem.

„Novému PS5 se ve srovnání s předchozími modely snížil objem o více než 30 % a hmotnost o 18 % a 24 % – podle verze,“ představil obě novinky Sid Shuman, šéf komunikace ze Sony Interactive Entertainmentu.

U nového PlayStationu 5 je ve srovnání s předchůdcem nejzajímavějším prvkem odnímatelná ultra HD blu-ray mechanika, kterou je možné koupit i samostatně. Doposud jste totiž museli zvažovat, jaké preference při koupi máte.

Pokud jste si koupili Digital Edition, sice jste pár korun ušetřili, ale už nikdy jste nemohli do konzole vložit optická média – byli jste odkázáni čistě na digitální distribuci.

Foto: archiv výrobce

Mechanika je nově odnímatelná.

Hlavně design

Nově však své volby nebudete muset nikdy litovat. U čerstvě představené generace si jednoduše mechaniku dokoupíte kdykoliv poté i s jiným krytem a nacvaknete ji na bok PlayStationu.

Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud se vám u většího PlayStationu 5 nebude líbit nesymetrický vzhled kvůli přítomnosti optické mechaniky, můžete ji jednoduše odpojit, když ji nebudete potřebovat. Využijete v takovém případě jen nový kryt z Digital Edition, který pochopitelně také půjde zakoupit samostatně.

Vhodné je ovšem zmínit, že majitelé doposud nabízených PlayStationů 5 příliš důvodů k výměně mít nebudou, jde totiž primárně o designovou proměnu, s výkonem se nijak nehýbalo.

V podstatě jediným parametrem, který je v porovnání s předchůdci lepší, je kapacita úložného prostoru – ta narostla z 825 GB na rovný 1 TB. Vzhledem k tomu, že úložiště lze relativně snadno zvětšit už u předchozích pětek na ještě vyšší hodnotu, patrně toto nebude důvod k upgradu.

Sony drtí v prodeji konzolí Microsoft, Xbox tolik netáhne

Hardware

Tři Xboxy

Od Microsoftu nalezneme v obchodech hned tři různé konzole. Rozdíl mezi jednotlivými modely je patrný na první pohled už podle ceny. Základ nabídky tvoří původní model Series S, který si premiéru odbyl již v roce 2020. Jeho ceny podle Zboží.cz startují na 5690 Kč.

Novinkou letošního roku je Series S v černém provedení. Ten kromě nové barvy přináší ještě dvakrát větší úložiště – 1 TB místo 512 GB. I kvůli tomu je pořizovací cena vcelku logicky vyšší, nabídky startují na 8242 Kč.

V prodeji je stále také Xbox Series X, který je tím nejvýkonnějším z nabídky Microsoftu a který si premiéru odbyl také před Vánocemi v roce 2020. S ohledem na přednosti tohoto modelu je cena 9990 Kč více než atraktivní.

Černá konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Špičkový výkon

Srdcem konzole Xbox Series X je osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu je také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

K dispozici je také 16 GB paměti typu GDDR6, která je rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně je Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Xbox Series S má stejné srdce, ale okleštěný výkon. V praxi by tak menší model měl mít dostatek síly na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Levnější, nebo výkonnější? K mání jsou před Vánocemi tři různé Xboxy

Vánoce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám