10. prosince 2023 • 17:58

Senzace na MS v házené! Češky i přes prohru slaví postup do čtvrtfinále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

České házenkářky v posledním utkání osmifinálové skupiny na mistrovství světa prohrály s Brazílií 27:30, přesto prošly do čtvrtfinále. K účasti v závěrečných vyřazovacích bojích jim pomohla porážka Španělska s Nizozemskem, po níž obsadily postupové druhé místo. V úterním čtvrtfinále v Trondheimu se svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla utkají s obhájkyněmi stříbra a úřadujícími olympijskými vítězkami z Francie. Národní celek zároveň získal jistotu, že si zahraje olympijskou kvalifikaci.



Český tým v dánském Frederikshavnu nad Brazilkami vedl po poločase 17:16, ale v druhém dějství ztrácel a nakonec jen s vypětím sil udržel ztrátu, která ho ponechala v boji o postup. Dahlovy svěřenkyně směly prohrát maximálně o čtyři či pět gólů. Nejlepší střelkyně zápasu Markéta Jeřábková zaznamenala 11 branek.

Češky v dosavadních šesti zápasech na šampionátu čtyřikrát zvítězily a dvakrát prohrály. Osmifinálovou skupinu zakončily stejně jako Španělsko a Brazílie s šesti body, k postupu jim pomohlo nejlepší skóre v minitabulce ze vzájemných duelů. Čtvrtfinále na mistrovství světa si zahrají teprve podruhé od rozdělení federace a hned na první velké akci pod trenérem Dahlem mohou překonat dosavadní maximum, jímž je osmé místo z roku 2017 pod koučem Janem Bašným. Tabulku bez porážky ovládlo Nizozemsko.

„Byli jsme trochu zklamaní, protože jsme prohráli s Brazílií. Pokaždé chceme vyhrát. Ale na večeři jsme zůstávali klidní, protože jsme udělali to nejlepší, co jsme mohli. Nemohl jsem od svých hráček očekávat více. Teď nás čeká další fáze a minimálně tři další zápasy,“ řekl ve svazové nahrávce pro média Dahl.

„Je to velmi důležité pro celou českou házenou, pro naše mladé hráčky. Nevím, po jak dlouhé době český ženský tým dosáhl takového úspěchu, máme jistou olympijskou kvalifikaci. Jsem velmi pyšný na to, čeho jsme dosáhli,“ pochvaloval si třiapadesátiletý norský trenér.

Před závěrečným zápasem byla situace v „české“ skupině velmi zamotaná. Dahlovým svěřenkyním nemuselo k postupu stačit ani vítězství, naopak těsná porážka ho mohla poslat do vyřazovací fáze, což se nakonec stalo. „Šly jsme do šampionátu jako outsider, nikdo tohle nečekal. Pohádka pokračuje,“ řekla křídelnice Veronika Malá.

Český tým začal dobře a v první půli držel se světovými šampionkami z roku 2013 krok. Úvodní dějství se brzy změnilo v přestřelku a skóre se i vinou řady technických chyb přelévalo na obě strany. Ani jeden ze soupeřů ale nevedl do přestávky o více než dvě branky. V českém dresu zářila především Jeřábková, která před pauzou ze spojky upravila na 17:16.

Po změně stran začal jihoamerický šampion na hřišti dominovat a brzy otočil stav. Češkám postupně viditelně ubývaly síly a trenér Dahl si po 10 minutách druhého dějství musel vzít za stavu 20:23 oddychový čas.

Jeho svěřenkyně se pak několikrát dotáhly na rozdíl jednoho gólu, ale Brazilky pokaždé znovu odskočily na dvě až tři branky. Češky poté neproměnily několik jasných šancí a ze závěru udělaly ještě velké drama, neboť si mohly dovolit prohrát maximálně o pět a při vyšším počtu brazilských branek jen o čtyři góly.

Jihoamerický celek se v 57. minutě dostal do vedení 30:26, ale vzápětí odpověděla nezastavitelná Jeřábková. V klíčovém útoku pak gólmanka Novotná, která v české brance nahradila jedničku Kudláčkovou, lehce vyrazila střelu na tyč a závěr už její spoluhráčky takticky zvládly.

„Dnes jsme nebyli schopni dostat se na naši úroveň. Docházely nám síly, byli jsme unaveni. Na konci jsme pak bránili ten gólový rozdíl. V závěru to byl boj o to, abychom získali více energie,“ řekl ve svazové nahrávce pro média Dahl. „Když už jsme nebyli schopni zvítězit, je lepší prohrát o tři než o pět nebo šest gólů. Pořád jsem ale pyšný na tým. Holky dělaly, co mohly,“ doplnil Dahl.

Jeho svěřenkyně díky pátečnímu vysokému vítězství 30:22 nad Španělkami obsadily v minitabulce tří týmů postupové druhé místo. Celku z Pyrenejského poloostrova by ke čtvrtfinále stačila i remíza, ale proti rozjetým Nizozemkám byl bez šance.

Dahl se ve čtvrtfinále nedočká očekávaného souboje proti krajankám. Norky totiž ve večerním duelu dvou gigantů a v repríze posledního světového finále překvapivě podlehly v Trondheimu Francii 23:24. Hráčky ze země galského kohouta zvítězily i v šestém utkání na šampionátu. Češky se v úterý od 17:30 pokusí proti úřadujícím olympijským vítězkám z Francie navázat na senzační domácí výhru 31:30 z posledního vzájemného duelu vloni v dubnu v evropské kvalifikaci.

Reprezentační tým hned na první velké akci pod vedením trenéra Dahla prošel do závěrečných bojů. Navíc si poprvé od rozdělení federace zajistil účast v olympijské kvalifikaci, která je na programu v dubnu příštího roku. Přímo na hry do Paříže postoupí nový mistr světa.

Skupina IV (Frederikshavn):

Česko - Brazílie 27:30 (17:16)

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Stříšková, Šustáčková 3, Desortová, Stellnerová, Kuxová, J. Franková 1, A. Franková 1, Dresslerová 1, Zachová, Kovářová, Jeřábková 11, Malá 4, Jestříbková 2, Cholevová 4.

Nejvíce branek Brazílie: Cardosová de Castrová 9/7. Rozhodčí: Lovinová, Stancuová (obě Rum.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 8/7. Vyloučení: 2:3. Diváci: 769.

Další výsledky:
Argentina - Ukrajina 25:20 (13:11),
Nizozemsko - Španělsko 29:21 (13:9).

Konečná tabulka

1. Nizozemsko 5 5 0 0 178:115 10
2. Česko 5 3 0 2 138:130 6
3. Brazílie 5 3 0 2 150:128 6
4. Španělsko 5 3 0 2 132:127 6
5. Argentina 5 1 0 4 115:155 2
6. Ukrajina 5 0 0 5 104:162 0

Vstoupit do diskuse
6
Aktuální zápasy
Články odjinud