12. prosince 2023 • 18:54

Francie - Česko 33:22. Házenkářky dřely, semifinále MS ale bylo daleko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

České házenkářky vzdorovaly ve čtvrtfinále MS obhájkyním stříbra a olympijským vítězkám z Francie něco málo přes půl zápasu, nakonec padly jasně 22:33. Teď zkusí zabojovat o vylepšení historického českého maxima na MS, kterým je osmé místo z roku 2017.



Národnímu týmu se nepovedlo navázat na triumf z předchozího utkání s Francií z loňského dubna v evropské kvalifikaci. Pro Češky čtvrtfinálovou prohrou účinkování na šampionátu nekončí. Dahlovy svěřenkyně si zahrají ještě dva zápasy o páté až osmé místo, nejprve v pátek s poraženým z duelu Švédsko - Německo.

Český tým postoupil na mistrovství světa do čtvrtfinále teprve podruhé od rozdělení federace a minimálně vyrovná dosavadní maximum, jímž je osmé místo z roku 2017 pod trenérem Janem Bašným. Dahlův výběr má zároveň už jistou účast v dubnové olympijské kvalifikaci.

Češky vstoupily do čtvrtfinále lehce nervózně a od úvodu musely dotahovat. Nedařilo se jim především v defenzivě a už po necelých 10 minutách se dostala mezi tyče gólmanská dvojka Novotná, která nahradila jedničku Kudláčkovou.

Češky za prvních 12 minut hned desetkrát inkasovaly a nabraly ztrátu 6:10. Trenér Dahl si vzal oddechový čas a jeho svěřenkyně se pak výrazně zlepšily. Až ve 13. minutě si první úspěšný zákrok připsala česká brankářka, Novotná poté do přestávky zasáhla ještě několikrát a její tým dokázal manko do poločasu snížit.

Dahlův výběr přestal dělat technické chyby, kterých si za úvodních 18 minut připsal hned sedm. Čtyřmi góly přispěly Jeřábková s Malou a Češky těsně před pauzou snížily na rozdíl jedné branky. Už po uplynutí času zkušeně proměnila sedmičku Toublancová a poslala mistryně světa z let 2003 a 2017 do vedení 18:16.

Úvodu druhé půle na rozdíl od začátku prvního dějství dominovaly brankářky. Češky dokázaly ještě jednou snížit na jednogólové manko, ale pak už na favorita, který na šampionátu vyhrál všech šest předchozích zápasů včetně nedělního proti obhájci zlata Norsku, nestačily.

Francouzky šňůrou tří tref odskočily v 35. minutě do čtyřgólového vedení a definitivně získaly kontrolu nad utkáním. Kouči Krumbholzovi vyšlo střídání mezi tyčemi a čerstvá gólmanka Glauserová si připsala za druhou půli 12 zákroků.

Češkám po náročném přesunu po osmifinálové skupině z dánského Frederikshavnu, který se vinou zpoždění letadla protáhl, začaly viditelně docházet síly. Trenér Dahl musel sáhnout do sestavy a poslat na hřiště i náhradnice.

Češky se trápily v útoku a v závěru druhé půle dokonce jednu chvíli skoro 10 minut neskórovaly. I díky tomu nakonec narostl náskok favorita na dvouciferný rozdíl. Francouzky vyhrály i šestnácté letošní utkání.

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Stříšková, Šustáčková 4, Desortová, Stellnerová, Kuxová, J. Franková 1, A. Franková, Dresslerová, Zachová 1, Kovářová 2, Jeřábková 6/1, Malá 4, Jestříbková 1, Cholevová 3.
Nejvíce branek Francie: Nze Minková 5, Toublancová 4/1, Valentiniová 4.
Rozhodčí: Álvarez, Bustamante (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 2/1 - 1/1. Vyloučení: 4:1. Diváci: 4 455.

Vstoupit do diskuse
8
Aktuální zápasy
Články odjinud