Potřeba nových pravidel EU pro řešení digitální závislosti 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

  • Výzva k zákazu návykových technik, jako je nekonečné rolování nebo automatické přehrávání 
  • Přechod od úspory pozornosti k etickému designu  
  • Zavedení digitálního „práva nebýt rušen“ 
  • Všechny online služby a produkty musí být pro děti bezpečné 

Parlament vyzývá k vývoji etických digitálních produktů, které nespoléhají na temné vzorce vzory a návykové designy.

Ve usnesení přijatém v úterý 545 hlasy (12 bylo proti a 61 se zdrželo hlasování) poslanci varují před návykovou povahou online her, sociálních médií, streamovacích služeb a online tržišť, které zneužívají zranitelnosti uživatelů k upoutání jejich pozornosti a zpeněžení jejich údajů. Chtějí zvýšit ochranu spotřebitelů prostřednictvím bezpečnějších alternativ, i když ty nejsou pro platformy sociálních médií tak ziskové.

Potřeba nových pravidel EU

Parlament vyzývá Komisi, aby se zabývala stávajícími právními nedostatky a zavedla nové právní předpisy proti návykovému designu. Pokud se jimi nebude zabývat, měl by podle poslanců využít svého práva podnětu. Ve své zprávě vyzývají k posouzení a zákazu škodlivých návykových technik, na které se nevztahuje směrnice o nekalých obchodních praktikách, jako je nekonečné rolování, výchozí funkce automatického přehrávání a neustálá oznámení typu „push“ nebo potvrzení o přečtení.

Etické digitální produkty

Poslanci zdůrazňují, že spotřebitelé a vymahatelé práva se u online služeb setkávají s nedostatkem transparentnosti, a domnívají se, že společnosti by měly být povinny vyvíjet etické a spravedlivé digitální produkty a služby bez temných vzorů, zavádějícího nebo návykového designu.

Aby se zmírnila návyková povaha platforem a posílilo postavení spotřebitelů, vyzývá Parlament Komisi, aby představila digitální „právo nebýt narušen“. Poslanci také chtějí, aby Komise vytvořila seznam osvědčených postupů v oblasti designu, jako je „přemýšlet před sdílením“, vypínání oznámení ve výchozím nastavení, doporučení založená na chronologickém pořadí, možnost volby mezi aplikací v barvě nebo ve stupních šedi, automatické uzamčení některých online služeb po nastavené době a přehledy celkového času stráveného na obrazovce. Navrhují také osvětové kampaně, které by měly vypěstovat bezpečnější a zdravější návyky na internetu.

Dopady na duševní zdraví

Poslanci uznávají pozitivní vliv sociálních médií na společnost, ale jsou znepokojeni fyzickou, psychickou a materiální škodou, kterou může návykový design způsobit, včetně ztráty koncentrace a kognitivních schopností, vyhoření, stresu, deprese, omezené fyzické aktivity. Obzvláště se obávají dlouhodobého dopadu na zdraví nezletilých a chtějí více výzkumu rizik spojených s online službami.

Prohlášení zpravodajky

Zpravodajka Kim Van Sparrentaková (Greens/EFA, NL) uvedla: „Žádná sebekázeň nedokáže překonat triky velkých technologií, které pohánějí armády designérů a psychologů, aby vás udržely přilepené k obrazovce. Pokud nebudeme jednat hned, bude to mít dopad na duševní zdraví a vývoj mozku dalších generací. Evropský parlament dnes vysílá jasný signál: EU musí být první na světě, kdo bude řešit návykový design online služeb.“

Další postup

Evropská komise v současné době posuzuje potřebu aktualizovat některé právní předpisy na ochranu spotřebitele, aby byla zajištěna vysoká úroveň ochrany v digitálním prostředí, přičemž výsledky se očekávají v roce 2024. Zpráva Parlamentu bude podkladem pro tuto probíhající kontrolu způsobilosti.

Souvislosti

Problematické používání chytrých telefonů nebo internetu je spojeno s nižší životní spokojeností a vlivem na duševního zdraví, jako jsou deprese, nízké sebevědomí, úzkost, nedostatek spánku a obsedantně-kompulzivní chování, přičemž nejzranitelnější jsou děti a mladí lidé. Mladí lidé ve věku 16-24 let tráví na internetu v průměru více než sedm hodin denně, přičemž každý čtvrtý z nich vykazuje problematické používání chytrého telefonu připomínající závislost.