Poslanci před volbami navrhují pravidla pro systém vedoucích kandidátů 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

  • Parlament požaduje závaznou dohodu s Evropskou radou o volbě předsedy či předsedkyně Evropské komise 
  • Zajištění volebního práva pro mobilní a zdravotně postižené občany 
  • Návrhy na zvýšení volební účasti napříč členskými státy 
  • Výzva k dokončení poslední volební reformy a nových pravidel pro evropské politické strany 
Parlament navrhl způsoby, jak maximalizovat dopad voleb a volební účast © European Union 2019 - Source: EP  

Parlament v úterý schválil svůj návrh na posílení demokratického rozměru voleb, které se uskuteční v roce 2024, a návrh ohledně systému vedoucích kandidátů.

Usnesení, pro které hlasovalo 365 poslanců (178 bylo proti a 71 se hlasování zdrželo), vyzývá k přijetí opatření, jež by k volbám ve dnech 6.–9. června 2024 přivedla ještě více voličů než v roce 2019. Hlavní snahou Parlamentu je zajistit, aby volební kampaň měla maximální dosah a také aby všichni občané mohli své volební právo skutečně uplatnit. Kromě toho se soustředí i na povolební proces ustavování nové Evropské komise a volbu jejího předsedy či předsedkyně.

Povolební postupy

Poslanci žádají, aby mezi výsledkem voleb a volbou předsedy, potažmo předsedkyně Komise existovala jasná a věrohodná spojitost. Celý proces by se tak podle nich měl odvíjet od dosažení parlamentní většiny v souladu s Lisabonskou smlouvou, nikoliv od zákulisních jednání v Evropské radě. Navrhují, aby Parlament a Evropská rada uzavřely závaznou dohodu, na základě které by o společném kandidátovi či kandidátce začaly ihned po skončení voleb jednat evropské politické strany a parlamentní skupiny, dříve než oficiální návrh Evropská rada předloží.

V prvním kole jednání by měl proces vést vedoucí kandidát strany, která získá v Parlamentu nejvíce křesel. Předseda (předsedkyně) Parlamentu by v případě nutnosti jednání koordinoval/a. Parlamentní strany a skupiny by podle poslanců také měly sjednat tzv. parlamentní dohodu. Ta má jednak pomoci zajistit v Parlamentu většinu, jednak představovat základ pracovního programu budoucí Komise, což má voličům zaručit její jasnou návaznost na výsledky voleb.

Větší volební účast a zaručené volební právo

Parlament rovněž vyzývá Radu, aby urychleně přijala nový evropský volební akt a nová pravidla pro evropské politické strany a nadace. Tato pravidla by měla být uplatňována již pro volební kampaň v roce 2024. Vnitrostátní a evropské politické strany by svou kampaň měly vést tak, aby odrážela hodnoty Evropské unie a zdůrazňovala evropský rozměr voleb.

Členské státy by měly zajistit snadný přístup k informacím a zřídit volební místnosti pro osoby se zdravotním postižením, aby své volební právo mohli skutečně uplatnit všichni občané EU. Dále poslanci chtějí, aby se voleb ve větší míře zúčastnily i další specifické kategorie občanů, jako jsou ti, kteří žijí v jiném členském státě EU nebo dokonce v zemi mimo EU, či lidé bez domova. Další doporučení spočívají v přijetí spolehlivých záruk a opatření proti dezinformacím a proti zahraničnímu i vnitřnímu vměšování do voleb.

Poslanci vítají předběžnou dohodu Parlamentu a Rady na pravidlech transparentnosti a cílení politické reklamy a uznávají důležitou úlohu, kterou má institucionální informační kampaň Parlamentu při přispívání k diskusi o diskusi o otázkách evropské

veřejné politiky a podporuje volební kampaň vedenou evropskými politickými stranami.

Prohlášení zpravodajů

Zpravodaj Sven Simon (EPP, DE) prohlásil: „Voliči potřebují mít jasno v tom, jak jejich hlas ovlivní výběr lidí a politiku EU. Na rozdíl od roku 2019 nesmíme dávat sliby, které nemůžeme splnit. Proces vedoucího kandidáta se musí stát opět důvěryhodným. Ať už bude předsedou nově vytvořené Komise zvolen kdokoli, musí mít jasný mandát od voličů a většinu v Parlamentu.“

Zpravodaj Domènec Ruiz Devesa (S&D, ES) uvedl: „Již nyní připravujeme půdu pro doporučení evropským politickým stranám, jež posílí evropský rozměr voleb v roce 2024. Rádi bychom také konkretizovali povolební proces tak, aby bylo jasné, jakou roli hrají ve volbě předsedy Komise občané a evropské politické strany.“