Zrnitost černého uhlí – vliv na cenu a prodej

Černé uhlí je v dnešní době stále důležitou surovinou v energetickém průmyslu a jednu z klíčových rolí v jeho využití a prodejnosti hraje zrnitost. U malých kotlů typických pro domácnosti je možné topit pouze uhlím tříděným, což je takové, které má frakci jasně stanovenou. Pojďme si v tomto článku přiblížit černé uhlí, prodejnost jednotlivých velikostí a  vliv na cenu.

Proč je zrnitost důležitá?

Zrnitost černého uhlí je důležitým parametrem, velikost zrn má přímý vliv na rychlost spalování, tepelnou účinnost, emise způsobené spalováním a množství vznikajícího popela. Čím jsou kousky paliva drobnější, tím rychleji hoří. Ale ne každá zrnitost odpovídá potřebám každého zákazníka a parametrům jeho topného zařízení.

Černé uhlí velikosti hrášku

Nejmenší zrnitost označovaná jako hrášek, ekohrášek nebo ořech 2 dosahuje velikosti 10-25 mm. Černé uhlí hrášek se k domácímu vytápění v automatických kotlích a kamnech menšího rozměru. Rychle se zapaluje, efektivně hoří a umožňuje rychlejší reakci na změny tepla dle požadavků uživatelů. Produkuje však více popela, který pak zanáší topné zařízení.

Zlatou střední cestou je ořech

Střední velikost zrn představuje ořech 1. Tato zrna jsou velká 25-50 mm a jsou vhodná do větších kotlů, třeba i průmyslových. Černé uhlí této frakce představuje jakýsi kompromis mezi rychlostí spalování a produkcí popela, což má přímý vliv na jeho oblíbenost a prodejnost.

Zdroj: Adobe Stock

Černá kostka do velkých kotlů

Hrubozrnné černé uhlí o rozměrech 40-80 mm nazýváme černá uhlí kostka. Má nejpomalejší spalování a vytváří méně popela, je tedy ideální volbou pro zařízení požadující stabilní a dlouhotrvající zdroj tepla. Černá kostka je oblíbená ve velkých vytápěcích systémech. Proto i poptávka po něm je větší v oblastech s průmyslovými podniky.

Výskyt nežádoucích frakcí

V souvislosti se zrnitostí uhlí se můžete setkat i s pojmy podsítnost a nadsítnost. Tyto označují zrna, která mají menší nebo větší rozměr, než je udáváno v označení uhlí. Když si jako příklad vezmeme ořech 2 s pod/nadsítností na úrovní 15 %, znamená to, že v jedné tuně se může vyskytnout až 150 kg kousků menších a 150 kg kousků větších, než je avizovaných 10-25 mm.

Dotřídění je řešením

Vysoký výskyt nadsítného a podsítného může ohrozit bezproblémový chod vašeho automatického kotle, proto je dobré vybírat si uhlí, které má tuto hodnotu co nejnižší. Chcete-li mít větší jistotu a klid, zaměřte se na balené uhlí s garancí dotřiďování, které zaručí, že do kamen se těchto nežádoucích částic dostane co nejméně.

Typ kotle je také důležitý

Kromě ceny je při výběru třeba vzít v úvahu typ zařízení, ve kterém bude probíhat spalování, jeho specifické požadavky na výkon a emise. Automatické kotle vyžadují jiný typ uhlí než ručně plněné. Bez znalosti výše zmíněných informací nelze zodpovědně učinit rozhodnutí, které zákazníkovi přinese nejlepší poměr cena/výkon.

Pozor na příměsi

Při nákupu byste se neměli zajímat jen o to, jakou výhřevnost a zrnitost má vámi požadované černé uhlí. Prodejce by vás měl informovat  o obsahu dalších příměsí – síry, popela a vody by v kvalitním topivu mělo být co nejméně. Uspokojivý výsledek vám zaručí jedině spolehlivý a prověřený dodavatel, který je schopen doložit původ a kvalitu nabízených produktů

Rizika nákupu v zahraničí

Ve všech státech nemusí platit stejné normy a certifikace. Černé uhlí ze zahraničí tak nemusí splňovat požadavky a legislativní omezení platná v ČR. I na první pohled stejné produkty se mohou lišit v parametrech a označení. Jistou překážkou může být také jazyková bariéra při procesu nákupu. Takže ač může být cena černého uhlí z Polska nižší a lákavá, je třeba takový nákup dobře zvážit a připravit se na možné nástrahy.

Seriózní dodavatel nad zlato

Při nákupu v tuzemsku se nabízí několik distribučních kanálů. Bydlíte-li v těžební oblasti, můžete zkusit získat černé uhlí přímo od těžařské společnosti. Další možností jsou stavebniny a palivové sklady. V poslední době je stále populárnější nákup v online prostoru. Jeho nespornou výhodou je schopnost zajistit dopravu až k vám domů. Na Optimtop.cz nabízí přesně takové služby. Nejen širokou nabídku kvalitního topiva, ale i odborné poradenství a dopravu zdarma po celé ČR.