Peletová kamna: dodají teplo i příjemnou atmosféru bez práce

V posledních letech stoupá zájem o energeticky efektivní a ekologické způsoby vytápění. Může za to větší zájem Čechů o prostředí, v němž žijí, ale hlavně zvyšující se náklady – především za plyn a elektřinu. Výhodným i stylovým doplňkovým zdrojem tepla ve vašem domě mohou být kamna na pelety.

Automatická peletková kamna spojují moderní technologie s udržitelným přístupem k vytápění domácností. To přináší řadu výhod i úspory na výdajích za vytápění.

Znáte dřevěné pelety?

Pelety jsou hodně populární v Německu, Itálii nebo v severských zemích. U nás se začaly vyrábět přibližně před 20 lety a za tu dobu se Česko stalo peletovou velmocí. Díky tomu mají uživatelé jistotu, že nakupují lokální palivo, které vzniká z českých stromů, a není potřeba nic dovážet. Na rozdíl od fosilních paliv (uhlí nebo zemní plyn) nabízí pelety ekologickou alternativu.

Pelety mají vysokou výhřevnost a nízký obsah vlhkosti, což zajišťuje efektivní spalování a minimální emise. Malé válečky se vyrábí slisováním pilin. Díky tomu mají všechny stejný tvar i velikost a umožní vám jednoduché skladování a hlavně snadnou manipulaci. Vrchol komfortu pak představuje automatické přikládání do ohně, které díky moderním technologiím nabízí peletová kamna i kotle.

Automatická kamna vám zjednoduší život

Kamna na pelety mají výkon vhodný k tomu, aby sloužila jako doplňkový zdroj vytápění v rodinném domě. Kromě toho se dají použít i třeba na chatě nebo chalupě, kde vytápíte například hlavní obytnou místnost nebo ložnici“, vysvětluje Ing. Jana Stříteská ze společnosti OPOP.

Pokud si domů kamna pořídíte, můžete si v nich rychle zatopit během jara nebo podzimu, když se venku na den nebo dva hodně ochladí. Nemusíte zapínat centrální topení ani podlahové vytápění. Zároveň peletová kamna využijete během studených zimních dní a jednoduše si ohřejete vzduch v místnosti.

Automatická regulace a pohodlí

„Jednou z klíčových výhod peletových kamen je, že umí automaticky regulovat spalovací proces. To znamená, že nemusíte manuálně doplňovat palivo ani regulovat přívod vzduchu,“ popisuje benefity kamen OPOP Ing. Jana Stříteská.

Moderní peletová kamna monitorují a optimalizují spalování v každém okamžiku. Díky tomu je vytápění maximálně energeticky efektivní a zároveň se minimalizují emise škodlivých látek.

Velký zásobník pro teplo bez práce

Komfort používání peletových kamen zajišťuje hlavně zásobník na palivo. „V našich kamnech najdete zásobník na 35 kilogramů pelet, které pohodlně vystačí na 3 dny provozu,“ dodává Ing. Jana Stříteská. Během této doby kamna automaticky dodávají palivo na rošt hořáku v množství, které je potřeba pro požadovanou teplotu v místnosti. Vše řídí elektronická jednotka a můžete si nastavit i denní nebo týdenní rozvrh, podle kterého se chod vytápění bude řídit.

Bezpečnost je důležitá

Další z výhod automatických peletových kamen je, že během provozu nemusíte otevírat dvířka a přikládat do ohně. Pelety sypete rovnou do zásobníku a zapálení probíhá samočinně díky podpalovací patroně. Zcela tak odpadá přikládání, které je nutné u vytápění dřívím. Kamna tak mohou mít doma i osoby, pro které by byla manipulace se dřevem náročná.

Kamna na peletky od OPOP nezabírají v místnosti zbytečně moc prostoru a nevyžadují ani složitou údržbu. V průběhu provozu dochází k automatickému čištění hořákové misky a popel se sbírá do samostatné nádoby, kterou snadno vysypete. Skla, která umožňují pohled na hořící oheň, se nešpiní díky speciálnímu systému proudění vzduchu kolem dvířek.

Design podle vašeho vkusu

U OPOP si můžete vybrat i barvu obkladového kamene. Díky nabídce šesti barevných variant se kamna stanou skutečnou ozdobou a praktickým doplňkem vašeho interiéru. Instalace není náročná a nejsou potřeba žádné stavební úpravy. Přesto doporučujeme nechat zapojení na odborníkovi a nezapomeňte na potřebnou revizi komínu.

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP