TOP 5 filmových propadáků roku 2023

15.12.2023

Konec roku se kvapem blíží a s ním i vzpomínání na ten současný. Rok 2023 totiž přinesl spoustu filmových hitů, které se staly okamžitými klasikami, ale každý snímek nemůže být Barbie nebo Oppenheimer. V dnešním článku se zaměříme na ty méně povedené, které svým studiím udělaly čáru přes rozpočet.

Podíváme se totiž na filmy, kterým se jednoduše nedařilo, a ačkoliv si většina z nich na sebe nakonec dokázala vydělat, tržby těchto snímků ani zdaleka nedosahovali toho, co se od nich předpokládalo. Vítejte na Showbiz.cz, kde vám dnes představíme pětici nejvýraznějších filmových propadáků uplynulého roku.

Indiana Jones a nástroj osudu

Dnešní článek odstartujeme u dlouho očekávaného pátého dílu série o nejslavnějším archeologovi všech dob. Jen málokterý hrdina se tolik vryl do pamětí fanoušků dobrodružných filmů jako Indiana Jones a málokterého herce si diváci oblíbili tolik jako Harrisona Forda (81).

I proto byl neúspěch snímku Indiana Jones a nástroj osudu takovým překvapením. Obzvlášť, když vezmete v potaz, že je to pravděpodobně poslední snímek série, ve kterém se ikonického klobouku a biče chopí právě Harrison Ford. Natáčení se ale táhlo relativně dlouho a využití nákladných speciálních efektů vytáhlo cenovku nad hranici 300 milionů dolarů.

V kinech se pak filmu podařilo celosvětově utržit 384 milionů, což jen s odřenýma ušima překonalo nákladové položky. Ačkoliv film rozhodně nevidělo tolik diváků, jak by si vedení studia Disney přálo, jde o poznání zábavnější snímek než je předchozí Království křišťálové lebky.

Flash

Letos se v kinech moc dobře nedařilo ani superhrdinským filmům, které mají to největší divácké nadšení už dávno za sebou. Už se pravděpodobně nevrátí časy původního Batmana z přelomu osmdesátých a devadesátých let a už vůbec nás nečeká boom, který způsobily filmy spojené s Avengers.

I to je jedním z důvodů, proč u diváků propadl i nový Flash, který se dokonce snažil hrát na strunu nostalgie zapojením Michaela Keatona (72) v jeho ikonickém ztvárnění legendárního Batmana. Hlavního hrdinu Flashe si navíc zahrál Ezra Miller (31), který se v uplynulém roce dopustil řady problematických a se zákonem neslučitelných aktivit, které mu diváci neodpustili.

Podle různých odhadů Flash studio Warner Bros. připravil o 200 milionů dolarů a podle některých analýz by studio udělalo lépe, kdyby film do kin vůbec nepustilo.

Mission Impossible: Odplata – První část

Současný filmový svět má jen hrstku akčních sérií, které stále dokážou nalákat diváky do kin. Jednou z nich bylo ještě donedávna Mission: Impossible, a to především díky tvrdé dřině a honbě za autenticitou Toma Cruise (61). Ten ve filmu nejen hraje hlavní roli, ale zároveň je i jeho producentem.

Ani Cruise však na svých bedrech nedokázal unést rozdělení filmového příběhu na dvě části. Letos jsme totiž mohli v kinech vidět první polovinu Mission Impossible: Odplata, přičemž druhá část se měla do kin dostat v roce 2024. Ani to už ale není pravda, protože se druhá část posouvá až na rok 2025, a navíc ani neponese původní název Mission Impossible: Odplata – Druhá část.

Ačkoliv jsou zmatky kolem pokračování filmu věcí několika posledních měsíců, ani tak se první Odplatě nepodařilo do kin nalákat dostatek diváků, aby zvrátila 100milionovou ztrátu, kterou filmu odhaduje magazín Variety.

Rychle a zběsile 10

Další dosud úspěšnou akční sérií jsou bezpochyby filmy, které se zprvu točili kolem partičky ilegálních automobilových závodníků, kteří poté přerostli v bojovníky proti mezinárodnímu organizovanému zločinu. Asi nemá cenu tajit, že máme na mysli protagonisty Rychle a zběsile, kteří se v letošním roce dočkali svého jubilejního desátého dílu.

Když dokážete vytvořit desetidílnou filmovou sérii, která každým dalším filmem u diváků boduje, zjevně děláte něco správně. Fanoušci série si libovali v často bezduché, ale dobře zpracované akci, která ale byla s každým dalším dílem čím dál nákladnější. I proto stál poslední snímek přes 340 milionů dolarů, což se na domácí americké půdě dorovnává opravdu obtížně.

Domácích 146 milionů v prodaných vstupenkách by film utopilo v silném dluhu, ale kůži filmařům zachránili diváci ze zbytku světa, kteří Rychle a zběsile 10 proměnili v úspěch s prodeji v hodnotě 705 milionů dolarů.

Marvels

Už jsme zmínili Flashe od komiksového studia DC, a ačkoliv bychom se mohli věnovat i druhému Shazamovi, rozhodli jsme se na konec dnešního článku zabrousit ke konkurenčnímu Marvelu. I ten vydal několik neúspěšných filmů, mezi kterými můžeme jmenovat nejen nejnovějšího Ant-Mana, ale především i „horkou novinku“ v podobě snímku s jednoduchým názvem Marvels.

Ten se točí kolem trojice superhrdinek, ale ani takové množství hrdinek nepřilákalo do kin dostatek diváků. Naopak se dá říct, že jsou Marvels největším propadákem současného Marvelu a zároveň marvelovkou s nejnižšími tržbami. Ani takové neúspěchy spojené i s podprůměrným sledováním na streamovacích platformách však Marvel a Disney neodradí od produkování dalších superhrdinských filmů, se kterými má plány na několik dalších let dopředu.

(tod)

Fandím
6 fanoušků
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Harrison Ford, Tom Cruise, Michael Keaton, Ezra Miller

Filmy:
Batman, Rychle a zběsile, Mission: Impossible, Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
marvel, superhrdinské filmy, hollywoodské propadáky, filmové propadáky, neúspěšné filmy, Captain Marvel, velkofilmy, filmový propadák, filmy 2023
TOPlist