VIDEO: Výbuchy, obrovské plamene. V Prešove horela spaľovňa odpadov

Rozsiahly požiar v areáli firmy na Jilemnického ulici v Prešove sa hasičom podarilo lokalizovať. Pri posledných meraniach nezistili zvýšené hodnoty nebezpečného plynu či nebezpečných látok, potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Polícia informovala, že pre požiar začala trestné stíhanie. V priestoroch spoločnosti Fecupral v priemyselnej časti Prešova vznikol v piatok v noci rozsiahly požiar. Ľudia hlásili z miesta viaceré výbuchy. Išlo o spoločnosť spracuvajúcu nebezpečný odpad a hrozilo možné nebezpečenstvo úniku nebezpečných látok.

15.12.2023 22:21 , aktualizované: 16.12.2023 16:40
debata (62)
Video

Situácia je podľa primátora mesta Františka Oľhu stabilizovaná. Do ovzdušia podľa jeho slov neunikli nebezpečné látky. Citlivým ľuďom však odporúča, aby nevetrali, keďže v ovzduší je ešte cítiť zápach.

„Hasiči majú oheň pod kontrolou, už len dohášajú. Všetky obmedzenia v uliciach boli zrušené, takže sú priechodné. Majiteľom a zamestnancom okolitých firiem už povolili vstup do priestorov a areálov, keďže ide o priemyselnú štvrť mesta,“ povedal Oľha.

Podľa jeho slov v ovzduší je cítiť mierny zápach. „Podľa vyjadrení laboratória, ktoré bolo hneď v noci prizvané a monitoruje stav ovzdušia, nebezpečné látky neunikli do ovzdušia. Koncentrácie sú také, že nepoškodzujú zdravie. Nie sú zatiaľ ani potrebné obmedzenia, aby ľudia nevychádzali von alebo nosili respirátory,“ doplnil primátor.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová uviedla, že v súvislosti s požiarom bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. „Na miesto bol vyslaný vyšetrovateľ, znalec z kriminalistického a expertízneho ústavu a taktiež aj zisťovateľ príčin požiaru,“ povedala.

Polícia na sociálnej sieti informovala, že vo firme sa v čase požiaru nadchádzali traja zamestnanci, nedošlo k ich zraneniu. „Z bezpečnostného dôvodu boli evakuovaní obyvatelia troch bytových domov v blízkosti firmy, išlo o 85 osôb,“ spresnila polícia.

Požiar v spaľovni odpadov na Jilemnického ulici...
Požiar v spaľovni odpadov na Jilemnického ulici...
+11Požiar v spaľovni odpadov na Jilemnického ulici...

„Majiteľ spoločnosti prišiel na miesto a začínajú identifikovať čo horelo. Už to však nehorí tak intenzívne,“ uviedol primátor Prešova František Oľha. Počas požiaru boli evakuované okolité firmy. Podľa náčelníka Mestskej polície v Prešove Jána Andrejka, boli evakuovaní tiež obyvatelia jednej bytovky, ktorá sa nachádza v priemyselnej zó­ne.

„Ľudia už keď videli, že plamene šľahajú vysoko do vzduchu, tak začali vychádzať vonku,“ priblížil Andrejko. Zároveň potvrdil, že obyvatelia bytovky sa už môžu vrátiť naspäť domov. Stále však majú mať pozatvárané okná a nevychádzať vonku.

Video

V Prešove na Jilemnického ulici vypukol v piatok večer požiar v areáli firmy, ktorá prevádzkuje spaľovňu odpadov. Horieť podľa mesta pravdepodobne začalo v priestoroch skladu horľavých látok. Krátko po 23. hodine sa začalo s evakuáciou ľudí z okolia.

Záchranári nateraz v súvislosti s požiarom neevidujú zranených. „Na základe požiadavky hasičov Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky vyslalo k požiaru chemikálií v Prešove a nahlásenej možnej evakuácii bytoviek posádku rýchlej lekárskej pomoci (RLP). Aktuálne neevidujeme žiadne zranenie," uviedlo operačné stredisko.

Vedenie mesta večer na sociálnej sieti vyzvalo obyvateľov mestských častí Solivar a Šváby, aby „na Budovateľskú ulicu aktuálne nechodili, nevychádzali von a zatvorili si okná“. „Krízový štáb mesta Prešov je v pohotovosti, pripravený poskytnúť maximálnu súčinnosť Hasičskému a záchrannému zboru,“ uviedol primátor Oľha. „Nech sa ľudia vyhýbajú tejto lokalite,“ povedal primátor.

Prvé hlásenie o požiari zaznamenali hasiči tesne o pol desiatej v noci. „Rozsah požiaru je veľký. Nasadené je množstvo techniky z okresu Prešov, susedných okresov a z Košického kraja. Prítomné sú aj jednotky zo zložiek integrovaného záchranného systému,“ informoval agentúru SITA operačný dôstojník, ktorý označil aktuálnu situáciu za hektickú.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Prešov #spaľovňa