TOP 5 nejvtipnějších filmových smrtí

17.12.2023

Smrt bychom rozhodně neměli brát na lehkou váhu. Ale zkuste si to říct filmařům, který ji využívají pro jedny z nejvtipnějších scén svých filmů! Často ani nemusí jít přímo o komedii, aby si filmaři udělali ze smrti svých postav legraci.

V dnešním článku jsme si pro vás připravili pětici absurdně vtipných filmových úmrtí, které v divácích vyvolávají smíšené pocity pobavení a šoku. Každý z následujících skonů filmových postav je tak překvapivý, že jste dlouhou dobu nevěřili svým očím. Většina z nich totiž přišla zničehonic, což dál podtrhovalo absurdní humor celé scény.

Benga v záloze

Danson a Highsmith v podání Samuela L. Jacksona (74) a Dwayna Johnsona (51) jsou nejlepší poldové v New Yorku. Padouchové se jich bojí, ženy je milují a muži by se jimi chtěli stát. Snímek Benga v záloze ale o těchto ostrých ranařích není. Točí se kolem dvou ušlápnutých poldů, kteří se kvůli papírování do akce téměř nedostanou.

Šanci ale Mark Wahlberg (52) a Will Ferrell (56) dostávají v momentě, kdy obdivovaná dvojice nejdrsnějších policajtů New Yorku náhle zemře. A právě díky této scéně jsme Benga v záloze zařadili do dnešního článku. Když se totiž při jednom ze zásahů proti zlodějům klenotů dostanou na střechu výškové budovy, zjistí, že jsou zločinci dole na ulici a utíkají pryč.

Jak s celou situací tahle dvojice ostřílených poldů naloží? Rozhodnou se, že si zlodějíčky nenechají upláchnout a společně skočí ze střechy. Protože i při akci myslí na svou bezpečnost, a tak se rozhodnou zamířit na keře. Samozřejmě se ale rozmáznou na chodníku, protože pád z takové výšky by nepřežil nikdo, a to ani v případě, že by v okolí nějaké keře alespoň byly.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Tarantinův (60) snad nejslavnější snímek Pulp Fiction: Historky z podsvětí je směsicí různých žánrů, mezi kterými silně vystrkuje růžky černá komedie. Prvky humoru se alespoň částečně objevují v každém z příběhů, a to včetně toho, ve kterém figurují John Travolta (69) a již zmíněný Sam Jackson jako gangsteři Vincent Vega a Jules Winfield.

Ti totiž po jedné přestřelce odvážejí svého informátora z místa činu a při převozu se vzájemně dohadují o vesměs malicherných věcech. Vincent drží po celou dobu jízdy v ruce svou pistoli, která v jeden nestřežený moment nečekaně vystřelí a informátorova hlava tak exploduje na milion malých kousků, které naprosto zaneřádí celé auto.

Jde o tak nečekaný moment, že divák chtě nechtě musí vyprsknout smíchy. I když jste snímek viděli mnohokrát, Marvinova náhlá smrt vás vždycky dostane. Extrémně vtipné jsou i reakce obou gangsterů, pro které není tahle neplánovaná vražda ničím jiným než nepříjemností, kterou budou muset co nejdříve vyřešit.

Tropická bouře

Celý koncept Tropické bouře je naprosto absurdní. Tenhle režisérský počin Bena Stillera (58), který ve filmu hraje i hlavní roli, vypráví příběh partičky hollywoodských herců, která se vydává natočit nejnákladnější válečný film všech dob o válce ve Vietnamu. Zhýčkaní herci ale neustále kazí plány režiséra v podání Stevea Coogana (58), a ten se je s několika kamerami rozhodne vyslat do džungle, aby se chlapci trochu zocelili.

V momentě, kdy přistanou uprostřed zeleného pekla, ale režisér stoupne na nášlapnou minu a rozprskne se do rudé mlhy plné střev a krve. Herci ale režisérovu smrt pochopí jen jako součást příběhu a považují explozi za trik speciálních efektů. To, že je celá džungle prolezlá militantními domorodci, kteří z džungle pašují drogy, pochopí jen jako pokus režiséra o rozvinutí jeho příběhu.

Zatímco po nich domorodci pálí ostrými, si všichni herci myslí, že právě natáčí ten nejlepší film svého života. Jisté smrti několikrát uniknou jen o vlásek a než zjistí, že jim jde skutečně o život, stojí proti nim celá džungle plná po zuby ozbrojených šílenců.

Jurský park

Ačkoliv je Jurský park převážně rodinným dobrodružným filmem, i tady najdete několik relativně humorných scén. Mimochodem je to už třetí film dnešního seznamu, ve kterém jednu z rolí hraje Samuel L. Jackson. O něm se ale v tomto bodě bavit nebudeme. Spíše stočíme řeč k právníkovi, kterého si ve filmu zahrál Martin Ferrero (76).

Jeho postava byla na ostrov plný dinosaurů vyslána, aby zde zkontrolovalavšechna možná bezpečnostní opatření a odhadla nebezpečí, která na diváky číhají. Pokud jste o Jurském parku někdy alespoň slyšeli, je vám jasné, kolik práce by to bylo. Než se vůbec pustí do jakéhokoliv papírování, je jeho pobyt na ostrově předčasně ukončen, a to jednou z nejnebezpečnějších stvůr, která v zábavním parku žije.

Nejenže ho schramstne T-Rex, ale zároveň to udělá na přenosné toaletě, kam se vyděšený právník běžel schovat. Jde o skutečně absurdní moment, který alespoň trochu rozmělní obrovské napětí, které se s touto scénou pojí už od prvního záběru na pohyby vodní hladiny ve sklenicích s vodou.

Život Briana

Na konec dnešního článku jsme si nechali vynikající komedii, která je navíc velmi úzce spjatá se všudypřítomnou vánoční atmosférou. Život Briana z dílny Monty Pythonů vypráví příběh muže, který se narodil ve stejný den a na téměř stejném místě jako Ježíš Kristus a jeho život je tak s životem křesťanského spasitele velmi úzce spojený.

Čeká ho i stejný konec, kdy je ukřižován, protože ho lidé proti jeho vůli považují za mesiáše. Brian navíc není jediným člověkem přibitým na kříž, jeho spoluodsouzenci se ale na konec svého života dívají mnohem optimističtěji, což dokazuje i jejich popěvek „Always look on the bright side of life“ (vždy se dívej na světlou stránku života, pozn. red.).

Jde o groteskní konec groteskního filmu, který upozorňuje na to, že je smrt jen vtipnou pointou celého života. A to je vlastně hezký přístup!

(tod)

Fandím
8 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
John Travolta, Ben Stiller, Samuel L. Jackson, Dwayne Johnson

Filmy:
Jurský park, Život Briana, Tropická bouře, Benga v záloze

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
černý humor, úmrtí postavy, akční komedie, Jurský park, černé komedie, Samuel Jackson role, smrt filmových postav, filmová smrt
TOPlist