zlato

O zlato bude zájem i v roce 2024. Hlídejte si jeho cenu

V posledních několika letech si spousta investorů uvědomuje, jak obrovský vliv mají ekonomické krize a politické nejistoty na akciový trh. Právě z daného důvodu diverzifikují portfolio za pomoci investičního zlata. I v nadcházejícím roce bude o tento drahý kov nevídaný zájem, a to nejen ze strany investorů, ale i běžných lidí, kteří chtějí chránit úspory před neustále rostoucí inflací.

V investičním světě zlato vystupuje jako uchovatel hodnoty, přičemž v dávné minulosti se používalo běžně jako prostředek směny a taktéž symbol bohatství. Přečkalo v klidu celou řadu finančních krizí i hospodářských výkyvů, takže představuje spolehlivý investiční nástroj. Cena zlata v dlouhodobém horizontu navíc roste.

Zajištění proti inflaci i diverzifikace portfolia

Investicí do zlata zajistíte úspory proti inflaci, a to zejména v současnosti, kdy míra inflace neustále stoupá. Přestože hodnota měn klesá, zlato si zachovává svou kupní sílu. Navíc, v okamžiku, kdy se zvyšuje poptávka po zlatu ze strany centrálních bank, zvyšuje se i cena tohoto drahého kovu.

Slouží taktéž pro diverzifikace portfolia, takže investováním do zlata výrazně snížíte celkové riziko a volatilitu. Velkou výhodou je, že v okamžiku, kdy se nedaří ostatním aktivům (jako jsou akcie a dluhopisy), zlatu se naopak daří náramně.

Kde koupit investiční zlato?

Jestliže plánujete zakoupit fyzické zlato, potom sáhněte po slitcích, které jsou na tuzemském trhu převážně od švýcarských rafinérií. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna.

Dávejte si ale pozor, neboť u prodejců se ceny za stejný slitek výrazně liší (rozdíl je někdy až 10 %). „Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ říká Pavel Trtík z e-shopu zlate-mince.cz.

Předchozí článek

Ohledně budoucnosti projektu 5G modemu společnosti Apple panuje zmatek

Následující článek

Apple chce, aby dodavatelé vyráběli baterie pro iPhone 16 v Indii místo v Číně

Související články