Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Události

Recep Tayyip Erdogan navštíví Maďarsko, lidé si připomenou úmrtí Václava Havla

Dle maďarského premiéra jsou si Maďaři a Turci blízcí i jazykově. Orbán chce dokázat, že maďarština je turkický jazyk. Vědci to odmítají. foto: Reuters

RANNÍ BRIEFING. Editoři serveru Lidovky.cz pro vás připravili přehled nejočekávanějších událostí dne. Co se bude dít?
  5:00

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přednese adventní projev. Vysílat ho budou Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář.

V Hong Kongu začíná soud s bývalým mediálním magnátem a kritikem čínského režimu Jimmym Laiem, který je obžalovaný z porušení kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Hrozí mu až doživotí.

Měl by být známy výsledky prezidentských voleb v Egyptě (třídenní volby skončily 12. prosince).

Francouzská meziparlamentní komise se pokusí dojednat společné znění návrhu zákona o přistěhovalectví. Původní vládní text Národní shromáždění odmítlo, Senát ho schválil.

Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan navštíví Maďarsko. Obě země zůstávají posledními členskými státy NATO, které dosud neschválily vstup Švédska do aliance.

Lidé si během dne připomenou 12. výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Václav Havel zemřel na chalupě na Hrádečku 18. prosince 2011. V Praze se bude konat vzpomínkový průvod na prezidenta Havla Srdce na Hrad 2023. Průvod půjde směrem na Hradčanské náměstí, kde bude symbolicky předána štafeta v podobě pamětní knihy ze všech sedmi předešlých ročníků.

Autor: