TOP 5 nejvýdělečnějších filmů roku 2023

19.12.2023

Nedávno jsme se podívali na největší propadáky uplynulého roku, tentokrát to otočíme a podíváme se na „světlou stranu mince“. Jak už jsme naznačili v předchozím článku, řada filmových počinů letos slavila v kinech nebývalý úspěch a jejich tvůrci si domů odnesli obrovské balíky peněz. A přesně těmhle filmům se budeme v dnešním článku věnovat.

Zaměříme se totiž na pětici nejúspěšnějších a nejvýdělečnějších filmů roku 2023. Napište nám do komentářů, jestli se mezi nimi objevuje i váš favorit, nebo jaký film byste v žebříčku těch nejúspěšnějších filmů končícího roku rádi viděli vy.

5. Rychle a zběsile 10

Pokud jste četli náš předchozí článek o filmových propadácích, možná vás první film dnešního seznamu překvapí. Desátý díl Rychle a zběsile jsme totiž zařadili mezi neúspěšné filmy, přesto jej uvádíme i v článku o těch nejvýdělečnějších. Jak je to možné? Záleží totiž na úhlu pohledu.

Natáčení Rychle a zběsile 10 totiž údajně stálo přes 340 milionů dolarů a na domácí půdě se snímku podařilo utržit jen 146 milionů. Fanoušky rychlých aut, krásných žen a napínavé akce však najdete po celém světě, a tak se desátému dílu série podařilo v celosvětových tržbách ukořistit téměř 705 milionů.

Desátý díl série se opět točí kolem partičky Dominica Toretta v podání Vina Diesela (56), který se musí vypořádat se staronovou hrozbou. Do cesty se mu totiž postaví Jason Momoa (44) jako nebezpečný Dante, který má s Dominicem a jeho partou nevyrovnané účty. Jeho otci totiž partička bývalých závodníků zkřížila cestu v pátém díle v brazilském Riu a Dante od té doby plánuje svou pomstu.

4. Strážci Galaxie: Volume 3

I následující film na vás může po přečtení minulého článku působit zvláštně. Jak je možné, že se čtvrtým nejvýdělečnějším filmem roku 2023 stali Strážci Galaxie: Volume 3, když jsme říkali, že žánr superhrdinských filmů už netáhne tak, jako dříve? Jednoduše, Strážci jsou výjimkou, která potvrzuje pravidlo, a navíc si díky vynikajícímu obsazení a režii s vizí drží svou úroveň.

Třetí díl utržil v kinech po celém světě úctyhodných 845 milionů dolarů, což sice nedosahuje na více než miliardové tržby posledních Avengers, ale stejně jde o fantastický výsledek, za který se filmaři rozhodně nemusí stydět.

Třetí díl navazuje na události předchozích dílů a Avengers: Endgame, kdy se Peter Quill v podání Chrise Pratta (44) utápí v depresích a alkoholu a vůdci týmu se de facto stávají Nebula a Rocket. Ze stagnace však tým proberou ozvěny Rocketovy minulosti, které geniálního hlodavce téměř připraví o život. Peter tak musí sebrat poslední zbytky svého hrdinství a vydává se společně s ostatními svého malého chlupatého přítele zachránit.

3. Oppenheimer

Na bronzové příčce se objevuje historický snímek Christophera Nolana (53), který vypráví příběh geniálního fyzika a otce atomové bomby – Roberta Oppenheimera. Nolanův film je s 951 miliony dolarů posledním snímkem dnešního seznamu, kterému se nepodařilo překonat miliardové tržby, ale i tak jde o vynikající kinematografický počin.

Diváci sledují Oppenheimerovu cestu od jeho studií až do procesů, které se s ním vedly po skončení druhé světové války. Amerika jak známo ráda trestá své hrdiny poté, co už jí přestanou být užiteční, a to je i případ Roberta Oppenheimera. Diváci se díky Nolanově filmu a skvělému hereckému výkonu Cilliana Murphyho (47) mohou dozvědět leccos nejen o životě slavného vědce, ale i o řadě dalších velkých jmen, která položila základy moderní vědy.

2. Super Mario Bros. ve filmu

Možná jste po Oppenheimerovi čekali jiný snímek, ale nebojte, i na ten dojde. Stříbrnou medaili si však odnesl film, který vychází z jedné z nejúspěšnějších videoher historie. Pokud se o propojení světa filmů a her alespoň trochu zajímáte, nejspíš moc dobře víte, že z toho velmi často nevzejde nic dobrého. Naprostá většina filmových adaptací her je podprůměrným paskvilem, který netěší ani hráče ani diváky.

Super Mario Bros. ve filmu je však úplně jiný příběh. Tenhle animák baví děti i dospělé a ukazuje, že se filmařina s hrami přeci jen propojit dá, když se tvůrci alespoň trochu snaží. Tahle snaha se jim navíc vrátila i s úroky, protože se snímku podařilo utržit přes 1,3 miliardy dolarů.

V centru dění jsou hráčům známí sourozenci Mario a Luigi, kteří se v New Yorku živí jako instalatéři. Jednoho dne se však dostanou do záhadného barvitého království princezny Peach, která si od nich vyžádá pomoc proti ještěrovi Bowserovi. Ten se chce zmocnit nejen celého království, ale i samotné princezny.

1. Barbie

Na pomyslné první příčce stanul za rok 2023 snímek, který byl v kinech často spojován především s Oppenheimerem, se kterým sdílel i datum premiéry. Řada kin se tyhle filmy rozhodla spojit v dvojpromítání, které neslo názvem Barbenheimer. Už asi nemá cenu tajit, že se nejvýdělečnějším filmem roku 2023 stala pro mnohé překvapivě úspěšná Barbie.

Ikonickou panenku si ve filmu Grety Gerwig (40) zahrála Margot Robbie (33) a jejího partnera Kena pak ztvárnil Ryan Gosling (43). Jde o vynikající film plný laskavého humoru i scén, které se nebojí ostře komentovat současný svět. I proto Barbie funguje jako pohádkový příběh pro děti, tak jako satirická komedie pro dospělé. Zkrátka si bere to nejlepší z obou světů.

(tod)

Fandím
10 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Cillian Murphy, Chris Pratt, Vin Diesel, Margot Robbie

Filmy:
Rychle a zběsile, Super Mario Bros., Avengers

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
filmy marvel, nejvýdělečnější filmy, superhrdinské filmy, nejúspěšnější filmy, výdělečné filmy, Christopher Nolan filmy, nejúspěšnější herci, filmy 2023, 2023 filmy
TOPlist