Hlavní obsah

Poplach v Apple. Inženýři přemýšlejí, jak vyzrát na zákaz prodeje

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Apple Watch Series 9, jeden z modelů, které Apple přestane v USA prodávat.

Reklama

Apple často u svých chytrých hodinek láká na zdravotní funkce včetně měření hladiny kyslíku. Právě kvůli sporům o tuto technologii však nyní musí přestat v USA hodinky prodávat, a tak urychleně hledá řešení.

Článek

Americká technologická společnost Apple dostala pár dní před Štědrým dnem těžký zásah – v patentovém sporu byla donucena rozhodnout o tom, že na domácím trhu nebude prodávat dovezené chytré hodinky Series 9 a Ultra 2. Za vším stojí měření úrovně kyslíku, které je součástí zdravotních funkcí hodinek a na které si stěžovala firma Masimo.

Rozhodnutí vyvolalo v centrále Applu v kalifornském Cupertinu horečnou aktivitu, na jejímž konci nemá být nic menšího než záchrana části byznysu v hodnotě až 17 miliard dolarů, napsala agentura Bloomberg.

Inženýři pracují na úpravách softwaru i prezentaci údajů zákazníkům. Zjevně doufají, že tím Komisi pro mezinárodní obchod, která dala Masimu v říjnu ve sporu o patenty zapravdu, budou takové změny stačit.

Ale vzhledem k tomu, že do rozhodnutí soudu zbývá jen pár dnů, firma raději přestane hodinky na svých webových stránkách prodávat ve čtvrtek 21. prosince a do 24. prosince je stáhne ze svých zhruba 270 kamenných prodejen. Do nich už rozeslal nové nápisy, které propagují hodinky Apple Watch, aniž by zobrazovaly fotografie zakázaných modelů.

Podle Evana Zimmermana, spoluzakladatele a výkonného ředitele společnosti Edge, která vyrábí software pro navrhování patentů, se podobné spory se obvykle vyřeší dříve, než dojdou do tohoto bodu.

„Tyto typy sporů, které vedou k omezení dovozu, jsou vzácné a často se používají jako páka při vyjednávání o urovnání,“ řekl. Vzhledem k tomu, jak rozsáhlé jsou patenty společnosti Masimo, může být pro Apple vyřešení sporu pomocí softwarových úprav výzvou, řekl Zimmerman. Připustil však, že by Apple mohl předložit věrohodný argument, že software řídí fungování zařízení. V takovém případě by úpravy mohly stačit.

Společnost Masimo si to, nepřekvapivě, nemyslí. Ve svém prohlášení uvedla, že rozhodnutí zakázat modely Apple Watch „ukazuje, že i nejmocnější společnost na světě musí dodržovat zákony“. „Je třeba změnit hardware,“ uvedl výrobce zdravotnických přístrojů s tím, že softwarová oprava bude nedostatečným opatřením.

Patenty, které jsou jádrem sporu, se totiž většinou týkají hardwaru, včetně způsobu vysílání světla do kůže za účelem měření množství kyslíku v krvi člověka, upozornila agentura Bloomberg.

Týdny, ale spíš měsíce práce

Skutečné uvedení nové technologie na trh si tak může vyžádat docela dost času – a to i v případě, že půjde „jen“ o úpravu jedniček a nul. Interní proces testování softwaru společnosti Apple je z dobrého důvodu zdlouhavý. Firma musí zajistit, aby případné změny plnily lékařské účely a zároveň neporušily další funkce chytrých hodinek.

Podle jedné osoby obeznámené s chodem společnosti by v případě, že by Apple potřeboval ze svého zařízení odstranit hardware, mohla výroba a expedice nových modelů trvat nejméně tři měsíce.

Funkce měření kyslíku v krvi byla do hodinek Apple Watch poprvé přidána v roce 2020 u modelu Series 6. V té době zuřila pandemie koronaviru a někteří lékaři používali hladinu kyslíku v krvi k posouzení dopadu viru na schopnost pacientů dýchat. Funkce monitoruje hladinu kyslíku u člověka po celý den. Uživatel může také získat aktuální údaj, což trvá asi 15 sekund a měl by se pohybovat v rozmezí mezi 95 a 100 procenty.

Tato funkce byla také součástí hodinek Apple Watch Series 7 a Series 8. Apple přestal prodávat Series 7 po uvedení nových modelů, ale Series 8 jsou nadále k dispozici jako repasované zařízení. Pokud zákaz vstoupí v platnost, bude podle agentury Bloomberg nutné zastavit i tento prodej.

Apple při prodeji svých chytrých hodinek zdravotní a bezpečnostní funkce velmi často zdůrazňuje a zákazníci na to slyší, v posledních letech hnaly tyto funkce prodeje nahoru. Analytici odhadují, že ve fiskálním roce 2023 přinese společnosti Apple tržby ve výši 16,9 miliardy dolarů, což je značný nárůst z 9,1 miliardy dolarů ročně před pěti lety.

Jde sice jen o zlomek z 200 miliard dolarů, které generuje iPhone, ale hodinky kromě jiného pomáhají udržet lidi v ekosystému Apple.

Dohoda není pravděpodobná

Apple by se mohl zkusit se společností Masimo dohodnout, ale to není cesta, kterou se manažeři z Cupertina vydávají rádi. A ani v tomto případě nic nenaznačuje, že by udělali výjimku. Mluvčí společnosti Apple uvedla, že společnost pracuje na předložení řešení americkému celnímu úřadu, který zodpovídá za schvalování změn pro návrat výrobku na trh.

Navíc se zákaz vztahuje pouze na přímé prodejní kanály společnosti Apple, takže maloobchodní prodejci třetích stran, jako jsou řetězce Walmart, Best Buy či Target, mohou zařízení nabízet i nadále. Společnosti Walmart a Best Buy v pondělí uvedly, že neplánují prodej ukončit.

Rozhodnutí ještě může zvrátit Bílý dům, čas má do 25. prosince. Přezkumem se zabývá obchodní zástupkyně USA Katherine Taiová, která podle nejmenovaného zdroje citovaného agenturou Bloomberg zvažuje všechny faktory sporu.

Obamova administrativa v roce 2013 podržela Apple, když v USA hrozil zákaz prodeje iPhonů. Toto rozhodnutí však vzešlo z patentového sporu amerického Applu s jihokorejskou společností Samsung Electronics. Zatímco Masimo sídlí v Irvine v Kalifornii, což znamená, že by vláda musela dát přednost jedné americké společnosti před druhou.

Reklama

Doporučované