Čtvrtek 6. června 2024, svátek má Norbert
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Strojvůdce řídil opilý nejdřív auto, později i vlak. České dráhy ho propustily

Opilý muž sjel do příkopu. Nic se mu nestalo. foto: PČR

Strojvůdce v úterý podle policie řídil na Písecku pod vlivem alkoholu vlak a před tím i osobní vozidlo. V obou případech prokázala zkouška přítomnost alkoholu. Při jízdě autem měl muž 2,6 promile alkoholu, když později řídil vlak, nadýchal 1,5 promile. Hrozí mu až tříleté vězení. České dráhy se zaměstnancem ukončily pracovní poměr, zjistila redakce MF DNES.
  14:10

Policisté nejprve v úterý odpoledne nalezli v příkopu u málo frekventované trasy u obce Skály nedaleko Protivína na Písecku nabourané auto. Řidič středního věku neutrpěl zranění, do příkopu sjel vlastní vinou a nikoho dalšího při tom nezranil.

„Ale v pořádku také nebyl. Dechová zkouška odhalila, že za havárií stál také alkohol,“ uvedla policejní jihočeská mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová. Dechová zkouška odhalila 2,6 promile alkoholu.

Krátce po 21. hodině však muž jako strojvedoucí řídil vlak z Protivína do Písku, kde ho kontrolovali policisté. Na zhruba desetikilometrové trase naštěstí žádnou další nehodu nepřidal. Ve vlaku byli tři lidé, další se chystali přistoupit v Písku.

„Překvapení policistů bylo ještě větší, když zjistili, že se jedná o stejného muže, který měl dopravní nehodu pod vlivem alkoholu,“ dodala mluvčí Čuřínová Ingrišová.

Opilý muž sjel do příkopu. Nic se mu nestalo.

Když řídil vlak, měl v krvi stále 1,5 promile alkoholu. Důvody svého jednání bude muž ve středu vysvětlovat na policii. Hrozí mu až tříleté vězení.

Na událost reagovaly i České dráhy. „Prevenci alkoholu v zaměstnání se věnujeme velmi důsledně. Alkohol není tolerován na žádném pracovišti, a už vůbec ne u strojvedoucích, proto své zaměstnance pravidelně na přítomnost alkoholu testujeme,“ sdělil MF DNES Lukáš Kubát, mluvčí ČD.

„Za prvních devět měsíců tohoto roku jsme provedli v celé firmě více než 60 tisíc preventivních kontrol na alkohol. Zmíněný strojvedoucí byl v tomto roce testován dvanáctkrát, po úterním zjištění s ním byl ukončen pracovní poměr,“ dodal mluvčí.

Autoři: , ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!