5 filmových pokračování, které netrpělivě vyhlížíme roky

21.12.2023

Hollywood si s nadšením svých fanoušků občas dost nepěkně zahrává. Dává nám pokračování filmů, o které nikdo nejeví zájem, a ignoruje ty, na které se fanoušci neukojitelně těší. Naopak čas od času podněcuje nadšení fanoušků, jen aby později předstíral, že vůbec netuší, jaký film všichni tak netrpělivě vyhlíží.

V dnešním článku se proto zaměříme na pětici filmových pokračování, které už mají se svými premiérami pěkný skluz. O jejich tvorbě se mluví už pěknou řadu let, výsledek je však stále v nedohlednu.

Shrek 5

Dnešní článek začneme u jedné z nejmilovanějších oblud kinematografie. Jde o zeleného zlobra z bažiny, který má navzdory svému vzezření a návykům srdce ze zlata. Shrek divákům přirostl k srdci už v okamžiku své premiéry a od té doby nadšení nijak nepolevilo. Stal se hvězdou řady internetových vtipů a je jednou z devatenáctifiktivních postav, které mají svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Zatímco první dva díly série fanoušci neochvějně milují, druhé dva jim zase tolik k srdci nepřirostly. Přesto se však žízeň po dalším Shrekovi během těch třinácti let čekání neustále zvedala a vloni ji ještě podpořil překvapivě senzační spin-off se jménem Kocour v botách: Poslední přání.

I proto fanoušky Shreka tak trápí občasné zkazky o tom, že se pracuje na pátém pokračování. Poslední velkou událostí bylo oficiální potvrzení plánů na Shreka 5, které studio Illumination vydalo v dubnu letošního roku. Snad se tvůrcům podaří přesvědčit Mika Myerse (60), Eddieho Murphyho (62) a Cameron Diaz (51), aby svým nezapomenutelným postavám dali ještě jednu šanci zazářit na stříbrném plátně.

Constantine 2

Keanu Reeves (59) chytil s vydáním prvního Johna Wicka jakýsi druhý dech. Po několika letech natáčení průměrných až podprůměrných snímků se mu podařilo vrátit do role ostříleného hrdiny, na kterého si nikdo jen tak nepřijde. I díky tomu se vrátil i k roli Nea v nejnovějším Matrixu nebo k roli Johnnyho Silverhanda ve videoherním Cyberpunku 2077.

Reeves je teď zkrátka na výslunní, a proto svítají naděje i fanouškům jeho komiksové postavy. Reeves si totiž v roce 2005 zahrál neochvějného Johna Constantina, bojovníka proti démonům a dalším pekelným stvořením. Od roku 2005 však uplynula spousta vody, a ta s sebou vzala i několik náznaků a pomrkávání režiséra původního filmu.

Francis Lawrence (52) možnost pokračování naznačil poprvé už v roce 2011 a několikrát se k této rétorice vrátil. Podle posledních informací se měl druhý Constantine začít natáčet hned po ukončení stávky hollywoodských scénáristů, ale pevné datum premiéry je i nyní stále v nedohlednu.

Lovci pokladů 3

Není žádným tajemstvím, že pro docenění herectví Nicolase Cage (59) musíte mít ten nejvytříbenější filmový vkus. Jak jinak můžete pochopit  jeho přehánění a zápal pro sebepitomější filmy? Teď vážně, Nica Cage máme v redakci rádi, a i když si často vybírá prazvláštní projekty, vždy do nich jde na 110 %.

Pokud byste ale někdy chtěli vidět, jak tenhle kalifornský rodák hraje vesměs normální postavy, stačí se podívat na da díly jeho Lovců pokladů. Tady hraje neúnavného archeologa Bejamina Gatese, který pátrá artefaktech, které řada současných vědců považuje za dávno ztracené, nebo dokonce vybájené.

Na druhý díl s podtitulem Kniha tajemství museli fanoušci čekat tři roky, ale třetí díl je stále v nedohlednu. V loňském roce jsme se dokonce dočkali seriálového spin-offu, který však tvůrci po jediné sérii zařízli. Úspěch přitom nemohl nikdo čekat, když se v seriálu neobjevil hlavní tahák – Nicolas Cage. Natáčení třetího pokračování stále obklopuje spousta zvěstí, ale kdy (a jestli) se ho dočkáme, je stále ve hvězdách.

Sherlock Holmes 3

Po masivním úspěchu, který Robert Downey Jr. (58) opatřil komiksovému studiu Marvel se v mnoha filmových projektech neobjevuje. Jako Iron Man si vydělal hned na několik desítek důchodů a teď se zřejmě pouští jen do projektů, které mu přijdou něčím zajímavé.

Zatím byl úspěšný přesně v 50 % případůDolittle byl tragickým propadákem, kdežto v Oppenheimerovi si jde téměř na jistotu pro Oscara. Existuje však ještě jedna filmová trilogie, na jejíž završení fanoušci netrpělivě čekají už dvanáct let. Downey totiž v minulosti fantasticky ztvárnil legendárního detektiva Sherlocka Holmese, ale dal nám v této roli jen dva filmy.

Dočkali jsme se i několika „definitivně potvrzených“ premiér a Sherlock 3 se měl v kinech poprvé objevit už o Vánocích 2020. To se ale samozřejmě nestihlo, a i kvůli pandemii byly všechny plány na natáčení pozdrženy nebo zrušeny. Downey se však podle všeho stále nechce role nejslavnějšího detektiva pustit a nyní to vypadá, že by měl čtvrtý Sherlock začít znovu vyšetřovat v příštím roce.

Star Trek 4

Na konec dnešního článku jsme si nechali druhou nejslavnější filmovou sci-fi sérii všech dob. Takzvaní „Trekkies“ nám jistě odpustí, ale co se týče počtu fanoušků, hraje Star Trek po Star Wars nepochybně druhé housle. Kulturní význam původního Star Treku je však obdobně nezpochybnitelný a dalo by se říct, že by bez něj žádné Hvězdné války nikdy nebyly.

Prvního dílu nejnovějšího filmového zpracování série jsme se dočkali v roce 2009 a zanedlouho poté následovaly další dva filmy: Do temnoty a Do neznáma. Tak kde je Do prčic čtvrtý díl s Chrisem Pinem (43) v roli neohroženého kapitána Kirka, velícího důstojníka vesmírné lodi Enterpries?

Čekání je to extrémně frustrující, zvlášť když jsme se o přípravách čtvrtého dílu dozvěděli ještě před premiérou třetího filmu. Snad se dočkáme dřív, než lidstvo začne využívat vesmírné lodě v běžné meziplanetární dopravě.

(tod)

Fandím
7 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Nicolas Cage, Chris Pine, Robert Downey Jr., Keanu Reeves

Filmy:
Shrek, Constantine, Lovci pokladů, Star Trek

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Nicolas Cage role, filmový Sherlock Holmes, očekávané filmy, Shrek natáčení, Shrek pátý, Star Trek 4 premiéra, filmy 2023, filmy 2024
TOPlist