Denník N

Ošiaľ okolo tepelných čerpadiel utlmili nižšie ceny plynu

Tepelné čerpadlo. Ilustračné foto - Daikin
Tepelné čerpadlo. Ilustračné foto – Daikin

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V záujme podpory férových a spravodlivých volieb Facebook vyžaduje od subjektov, ktoré chcú nasadiť politickú reklamu, overenie. Prečítajte si viac o troch krokoch tohto procesu.

Autori pracujú pre Euractiv.sk

  • Európsky kolaps predaja tepelných čerpadiel môže zasiahnuť aj Slovensko
  • Krajiny s vysokým deficitom ho budú musieť začať znižovať, platí to aj pre nás

1. Plyn je lacný, výrobcovia tepelných čerpadiel majú problém

Predaj tepelných čerpadiel v Európe výrazne klesol. Môže za to lacný plyn aj politická neistota, tvrdia ich výrobcovia. Ohrozuje to plánované investície do výroby aj snahu o znižovanie emisií.

Problém môže zasiahnuť aj Slovensko. Pôsobí u nás jedenásť výrobcov tepelných čerpadiel a traja ohlásili tento rok investície do zvýšenia výroby. Ak sa investičné plány naplnia, Slovensko bude podľa Vladimíra Orovnického, prezidenta Zväzu pre chladiarenskú a klimatizačnú techniku a tepelné čerpadlá, schopné vyrábať asi 500-tisíc tepelných čerpadiel ročne.

Nižší dopyt však môže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie