Technologie chytrého prstenu od Applu se nemusí omezovat pouze na prsty

Chytré prsteny na prstech, chytré náramky na kotnících a chytré šňůrky na krk. Apple má rozsáhlé plány na nová nositelná zařízení. Patentů a patentových přihlášek Applu týkajících se chytrých prstenů bylo tolik, že není pochyb o tom, že společnost bere toto nositelné zařízení vážně. Nově udělený patent ale poprvé nepopiratelně objasnil, že tento nápad na zařízení skrývá mnohem více než jen navlékání prstenu na prst.

Co budete moci s chytrým prstenem dělat?

„Elektronický systém s prstenovým zařízením“ společnosti Apple navrhuje chytrý prsten a opakovaně používá příklad nošení na prstu. Ale tentokrát se to konkrétně nazývá příklad – jeden příklad z mnoha dalších možností. Apple nejvíce zajímá, že „má prstencový tvar“.

„Prstencové zařízení může mít tvar kroužku, který umožňuje nošení kroužkového zařízení na části těla uživatele,“ uvádí patent, „(např. kolem zápěstí, paže, nohy, kotníku, krku, hlavy a /nebo jiná část těla).”

Jako každá firma i Apple píše své patenty tak, aby byly tak široké a dokonce vágní, jak to americký patentový úřad dovolí. Ale než aby to byl jen způsob, jak by Apple mohl později kohokoli žalovat za výrobu jakéhokoli chytrého zařízení ve tvaru prstenu, tento se zabývá podrobnostmi o případech použití.

Většina těchto detailů se týká toho, s jakými dalšími zařízeními by mohl prstencový tvar komunikovat. Existuje tedy velké množství informací o „doprovodných zařízeních“, kde by například nositel mohl používat „gesta rukou, ukazování… zahrnující polohu těla uživatele“.

„Vzhledem k tomu, že prstencové zařízení lze nosit po celý den, bude prstencové zařízení obecně uživateli okamžitě k dispozici,“ pokračuje patent. “To usnadňuje interakce mezi prstencovým zařízením a objekty v uživatelském prostředí.”

„Vezměte si jako příklad scénář, ve kterém uživatel prochází budovou,“ říká Apple. “Uživatel si prohlíží položku na poličce, která obsahuje NFC štítek s informacemi o položce… zařízení (prsten) pak může provést vhodnou akci…

„Například může načíst webovou stránku…,“ pokračuje. „Informace spojené s identifikátorem a/nebo jinými informacemi NFC tagu, které jsou získány… mohou být uživateli prezentovány s výstupními zařízeními (např. zobrazením těchto informací ve formě štítku, obrázku nebo jiného vizuálního obsah na displeji.”

Obrazovku na zařízení velikosti svatebního prstenu nedostanete. Ale mohl bys na šňůrku.

I když to Apple neříká, tento příklad uživatele, který nosí takové zařízení, když prochází budovou, má zjevné další uživatele. Mohlo by to například umožnit tomuto uživateli přístup do určitých oblastí budovy nebo mu odepřít vstup do jiných částí.

To funguje pouze v případě, že existuje nějaká forma ověření uživatele, protože jinak by si kdokoli mohl vzít vyzváněcí zařízení a jít, kam se mu zlíbí.

Ale za předpokladu, že kolem chytrého zařízení existuje nějaká inteligentní autentizace, by to mohlo znamenat, že Apple bude prodávat kotníkové náramky pro označování jednotlivců při propuštění z vězení.

Apple se přirozeně soustředí na to, co považuje za pozitivnější využití – i když některé z nich také vyvolávají obavy o soukromí.

Rizika ochrany osobních údajů

„Jedním aspektem současné technologie je shromažďování a používání informací, jako jsou informace ze vstupně-výstupních zařízení,“ říká Apple. “Současné zveřejnění předpokládá, že v některých případech mohou být shromažďovány údaje, které zahrnují osobní údaje, které jednoznačně identifikují nebo mohou být použity ke kontaktování nebo nalezení konkrétní osoby.”

„Takové osobní údaje,“ říká patent, „mohou zahrnovat demografické údaje, údaje o poloze, telefonní čísla, e-mailové adresy, twitter ID, domácí adresy, údaje nebo záznamy týkající se zdraví nebo úrovně kondice uživatele (např. informace o lécích, informace o cvičení), datum narození, uživatelské jméno, heslo, biometrické informace nebo jakékoli jiné identifikační nebo osobní údaje.”

To naznačuje, že chytrý prsten nebo zařízení ve tvaru chytrého prstenu jakéhokoli popisu by mohlo obsahovat zdravotní senzory. Je možné, že takové zařízení získá tato data pouze z přidruženého iPhonu, ale pro uživatele z toho není žádná výhoda.

Pokud například hodinky Apple Watch shromažďují zdravotní údaje z přidruženého iPhonu, uživatel je může vidět na obrazovce. S prstenem, alespoň doslovným prstenem, by data neměla kam jít, pokud by nebyla vyslovena nahlas.

Takže buď má prstencové zařízení reproduktor, nebo je schopno skutečně změřit nějaká zdravotní data a poté předat informace ze senzoru jinému zařízení.

Patenty společnosti Apple, které se týkají otázek ochrany osobních údajů, vždy obsahují značnou část o důležitosti uchování dat v bezpečí. V tomto případě je však sekce ochrany osobních údajů neobvyklá v tom, že specifikuje zákony USA jménem.

„Například ve Spojených státech se shromažďování určitých zdravotních údajů nebo přístup k nim může řídit federálními a/nebo státními zákony, jako je zákon o přenositelnosti a odpovědnosti zdravotního pojištění (HIPAA),“ uvádí, „zatímco zdravotní údaje v ostatních zemích mohou podléhat jiným předpisům a zásadám a mělo by se s nimi podle toho zacházet.”

Tento patent je připsán čtyřem vynálezcům. Patří mezi ně Travis J McQueen, jehož předchozí práce zahrnuje výzkum nástěnných zařízení, která by mohla sledovat objekty v místnostech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Předchozí článek

Apple chce, aby dodavatelé vyráběli baterie pro iPhone 16 v Indii místo v Číně

Následující článek

iPhonu 15 se podařilo překonat propad prodejů na trhu smartphonů

Související články