5 nejlepších filmových záporáků roku 2023

23.12.2023

Rok 2023 byl plný skvělých filmových trháků, které si diváci okamžitě zamilovali. Často se ale tvrdí, že je v posuzování kvality filmů nejdůležitější ústřední záporák. Jeho charisma, děsivost nebo respekt vzbuzující chování je naprosto klíčové k tomu, aby byly snahy hrdinů opodstatněné a uvěřitelné.

I tady se v loňském roce velmi dařilo a dočkali jsme se celé řady skutečně povedených padouchů, kteří hrdinům svých filmů pořádně zatopili. Je dost pravděpodobné, že vám při vzpomínce na následující pětici filmů jako první naskočí právě tihle záporáci a nad hrdiny budete muset přemýšlet o chviličku déle.

Bowser – Super Marion Bros. ve filmu

Dnešní článek začneme u filmu, který udělal obrovskou radost všem fanouškům klasických videoher. V kinech se totiž na začátku letošního dubna objevil film s názvem Super Mario Bros. ve filmu, který vypráví příběhy nezapomenutelného Maria a jeho nešikovného bratra Luigiho.

Jak už je tradicí, i tady má bratrská dvojice italsko-amerických údržbářů za úkol zachránit princeznu Peach před děsivým ještěrem Bowserem, ale tahle Peach je o poznání sebejistější než její videoherní předloha. Proměnou prošel i sám Bowser, který je ve hrách často němým záporákem, ale tady mu svůj hlas propůjčil Jack Black (54).

Byl by hřích nechat tohohle slavného komika a frontmana kapely Tenacious D potichu, a tvůrci si to naštěstí velmi rychle uvědomili. Udělali z něj překvapivě charismatického padoucha, který svým hrubým, ale krásným hlasem dokonce složí velice chytlavou píseň princezně, kterou se snaží unést. Schválně, dokážete z hlavy vyhnat: „Peaches, peaches, peaches, peaches, peaches…?“

High Evolutionary – Strážci Galaxie Volume 3

Dalšího padoucha jsme do dnešního článku zařadili hlavně kvůli tomu, že relativně zásadním způsobem vybočuje ze série záporáků, na které jsme si za poslední roky zvykli. Záporáci totiž začali mít složité dějové linky a filmaři se vás často snaží přesvědčit, že na jejich vyšinutém chování možná něco je. Že jsou vlastně jen zmatení, ale v podstatě bojují za správnou věc.

To ale rozhodně není případ High Evolutionary, kterého si ve třetích Strážcích střihnul původem nigerijský herec Chukwudi Iwuji (48). Jeho „Evolucionář“ je prostě vyšinutý blázen, který se vyžívá v tom, že trýzní ty, které jsou podle jeho zvráceného pohledu na svět „nedokonalí“. Jednou z obětí jeho řádění se v minulosti stal i Rocket Raccoon v podání Bradleyho Coopera (48) a High Evolutionary s ním má nevyřízené účty.

Drákula – Renfield

Obdobně skvěle šílená je i postava Nicolase Cage (59), kterou si zahrál v letošním Renfieldovi. O Cageově hereckém stylu se často vedou dlouhé diskuze, jestli je jeho přehrávání přínosem, nebo spíš na škodu, ale v Renfieldovi je to naprosto neoddiskutovatelně jasné. Hraje zde totiž zestárlého Drákulu, který zneužívá svého služebníka k ukojení své žízně po krvi.

Renfield v podání Nicholase Houlta (34) musí neustále hledat oběti, které by jeho pán mohl zbavit životadárné tekutiny. Renfield svému pánovi ochotně slouží celá staletí, ale až teď si začne uvědomovat, že se mu život v otroctví nenasytného egomaniaka nelíbí, a že by chtěl zažít něco jiného. To se ale pánovi temnot samozřejmě moc nelíbí.

Drákula je zkrátka psychopat a manipulátor a Cage ho zvládnul zahrát naprosto geniálně. Nedokážeme si představit, že by takhle vyšinutou postavu měl zahrát kdokoliv jiný.

Kang the Conqueror – Ant-Man a Wasp: Quantumania

Ať už si o snímku Ant-Man a Wasp: Quantumania myslíte cokoliv: třeba, že je to podprůměrný film, který vlastnoručně ukazuje pád superhrdinského žánru jako takového a že by Marvel takový podprůměrný film před deseti lety nikdy nevydal, nebo že… Promiňte, kde jsme to byli? Ah ano, ať už si o tomhle filmu myslíte cokoliv, jedno se mu rozhodně upřít nedá.

Jonathan Majors (34) je v roli děsivého a všehoschopného padoucha Kanga naprosto dokonalý. Věříte mu, když se vydává za dobráka a bojíte se ho, když sejme masku a ukáže svou pravou superzáporáckou tvář. Právě Kang se totiž měl stát úhlavním padouchem všech následujících „Marvelovek“, podobně, jako tomu bylo v případě obávaného Thanose.

Majors měl k tomu také velmi dobře našlápnuto, kde se objevil, tam zářil. Tedy až do chvíle, kdy se na veřejnost dostaly informace o jeho násilnické povaze a fyzickém napadení jeho přítelkyně. Majors byl z násilí na své přítelkyni před několika dny usvědčen a na následky soudního řízení jej odepsalo i studio Disney, které za filmy od Marvelu stojí.

Lewis Strauss – Oppenheimer

Na konec dnešního článku jsme si také nechali herce, na kterém stála velká část úspěchu filmů od Marvelu, ale který se ve své kariéře také posunul dál. Jeho cesta ho na příštím udílení Oscarů dost možná dovede k jeho první zlaté sošce, kterou by mohl získat za nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Tímhle hercem je samozřejmě Robert Downey Jr. (58), filmem je Oppenheimer a postava, kterou Downey ztvárnil, nese jméno Lewis Strauss. Ten se Oppenheimera snaží očernit před celým americkým národem a udělat z něj padoucha, který je zodpovědný za miliony zmařených životů.

Downeyho výkon je naprosto vynikající, výborně hraje jak Straussovu chladnou vypočítavost, tak jeho paniku v momentě, kdy zjistí, že jeho plány nepokračují tak, jak by si přál. Celkově je to fantastický záporák, jako všichni jeho kolegové z dnešního článku.

(tod)

Fandím
7 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Nicolas Cage, Robert Downey Jr., Jack Black, Nicholas Hoult

Filmy:
Drákula, Ant-Man

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
slavní herci, Robert Downey film, filmoví záporáci, filmoví padouši, oscarové role, filmy 2023, velké role
TOPlist