Hlavní obsah

Na zádušní mši do Brna dorazil i Fiala. Brněnské Vánoce v centru zrušily program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brno si v sobotu při několika příležitostech připomnělo oběti čtvrteční střelby na pražské filozofické fakultě. Do zcela zaplněné brněnské katedrály na Petrově dorazil mimo jiných i premiér Petr Fiala (ODS). Ten poděkoval lidem, kteří se připojili ke státnímu smutku.

Lidé v Brně drželi minutu ticha.Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Zádušní mši sloužil brněnský biskup Pavel Konzbul. „Prosím věřící naší brněnské diecéze, aby ve svých modlitbách pamatovali nejen na oběti, ale i na jejich příbuzné a blízké,“ požádal hned po tragédii. Při mši připomněl i potřebu vzájemného respektu a odpuštění.

Mše se zúčastnil i premiér Fiala. „Přišli jsme se modlit za oběti a sílu pro jejich blízké, přátele a kolegy. Za ty, kteří jsou zranění, ale i ty, kteří byli svědky brutálního útoku a budou se s ním vyrovnávat. Masové vraždy se často vyjadřují v číslech, ale nejde o čísla. Jde o konkrétní lidi, kteří budou v tyto dny ve svých rodinách chybět, a budou tam chybět už navždy,“ řekl Fiala podle ČTK.

Pořadatelé Brněnských Vánoc v na náměstí Svobody zase zrušili kulturní program až na Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby, které předcházela minuta ticha. Na akci dorazilo několik set lidí. Další stovky návštěvníků vánočních trhů korzovaly či postávaly u stánků na náměstí, kde se atmosféra nijak nelišila od běžného svátečního dne.

Na Zelném trhu se při vyhlašování výsledků vánočního projektu Daruj Kelímek nezpívala společně koleda, ale místo toho lidé taktéž drželi minutu ticha. Během toho mohli lidé rozsvítit baterky na svém telefonu.

V Olomouci uctili památku obětí, na náměstí přišla v poledne stovka lidí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám