Založ si blog

Ohliadnutie sa za mojím rokom 2023 v kine

Minulý rok som som môj filmový rok v kine zhrnula presne v deň kedy rok končil.

Myslím si, že do konca roka toho už viac v kine nestihnem. Nevadí

Písala som o  InvalidoviBarbie,Indiana JonesoviPoirotovi

Ale nie o dvoch filmov ktoré som v kine videla v lete „Oppenheimmer“ a „Strays“.

Christopher Nolan a trilógia Batman-temný rytier je mojou srdcovou záležitosťou. A rovanko aj Interstellar po pravde po vzhliadnutí Interstellaru som skonštalovala že Nolan je génius. Počiatok, dokonalý trik…všetko skvelé filmy ale fakt už idem písať o Oppenheimmerovi.

 

Poznám človeka ktorý sa tiež ako ja tešil na Barbie a aj Oppenheimra. A zmyslel si že oba filmy vhliadne v jeden deň „posebe“. To však nebol môj prípad. Kým Barbie som videla v čase premiéry; Pri Oppenheimerovi som už strácala nádej že ho v kine stihnem. A napokon… ešte ho budú dávať! bolo mi oznámené. A že či pôjdeme lebo ísť chcem. Kedysi som si 31.August spájala s tým, že mi končí platnosť autobusovej karty a že musím ísť pár dní po tlačivo,potvrdenie do školy a tú nálepku skôr…lebo tie rady pred dopravnou kanceláriou bývajú dlhé. Tento rok však s Oppenheimerom.

Od filmu som čakala veľa. Nie len kvalitou ale aj obsahom. čakala som toho veľa o Jadrovej fyzike, čakala som toho veľa o spoločnosti, čakala som vnútorné monology…čakala som veľa. A dostala som to všetko. Okay, okrem vnútorných monologov.

 

Začnem cliché-A budem hodnotiť herecké výkony. Vo filme účinkujú mimoriadne talentovaný a populárny herci-mnohí z nich za svoje herecké výkony získali viaceré ocenenia. V hlavnej úlohe Cilian Murphy-Perfektný herecký výkon. Rovnako však vyniká aj Robert Downey Jr.

Nolan život „Otca atomovej bomby“ spracoval naozaj precízne.

Robertom  a  Jean Tatlock zobrazený ako plný vášne, nechladnúcej emocionálnej väzby,konfliktami,neistotou ale aj svojským porozumením. Kedže som toho veľa v minulosti čítala tak som si iúzie o štastnom konci nerobila.

Veru, aj v USA prebiehali monsterprocesy Mccarthyizmus ničil životy mnohým ľuďom prostredníctvom hromadných procesov a obvinení z podozrenia zo sympatizovaním s komunizmom. Strata práce, ponižovanie a teror. Mnohí z nich boli odsúdený bez spravodlivého súdneho procesu.

Mrzí ma ako mnohí diváci vnímajú aj dnes tento film povrchne. „Dlhý film v ktorom nosí Muprhy klobúk, tvári sa epicky a vyrobí atomovku“….dalo by sa to zhrnúť takto.

Filmové umenie dokáže mať veľkú moc na upozornenie hrozby a podnecovať k zamysleniu,diskusiám či dokonca vyvíjaniu úsilia o spoločenské zmeny.

Nič také sa ale nestalo. V 80.rokoch minulého storočia vznikali mnohé filmy ktoré vyjadrovali  obavy z možných následkov studenej vojny… A aj v roku 2023 vo vzduchu cítiť napätie celosvetovej katastrofy.

Moje celkové hodnotenie: 5/5.

_____________________________

Strays:

Bola som pozvaná do kina. Vedela som že ma čaká bláznivá komédia v ktorej nebude núdza o nekorektný humor. Jedna scéna mi však prišla už za hranicou a na mojej tvári sa zjavil znechutený a pohoršený výraz. Ale áno zasmiala som sa. Fajn oddychovka
Moje hodnotenie: 4/5.

Kriticky o novej tvorbe Tima Burtona, stále však s láskou k jeho klasike

02.05.2024

V detstve som bola platonicky zamilovaná Burtonovho Willieho Wonku. Tim Burton dokázal majstrovsky zachytiť atmosféru Gotham city a Jack Nicholson bol perfektnou voľbou pre obsadenie do úlohy Jokera. Rovnako aj Danny De Vitto do úlohy Penguina. A oceňujem že sa pri Catwoman zameral na jej bolesť,vnútroné boje ale aj zraniteľnosť.A okrem Batmana, nádherného príbehu o [...]

Deň po(1983) a Vlákna (1984)

23.04.2024

Zvolila som si nie práve najštastnejšiu dobu na písanie o týchto dvoch filmoch. V Septembri minulého roka som mala pocit, ako keby cestujem v čase…Napísala som o tom..vyšlo to na tri riadky. V kinách premietajú nových krotiteľov duchov. Ale duch osemdesiatych rokov cítiť vo vzduchu aj mimo kina. Nie som dieťa éry studenej vojny a som staršia ako Kosovo, ale nie staršia [...]

Domáca strúhanka

21.04.2024

Milujem ten pocit, keď všetko to „Vysušené“ Pečivo nahádžem do mlynčeka a spácham z neho strúhanku. Nemyslím si, že je niečo na tomto procese náročné. Odporúčam pečivo skladovať v nejakej neuzatvorenej nádobe aby sa dobre „presušilo„ale aby naň nesadal prach prípadne nevliezli chrobáky. Napríklad v hlbokom plechu v rúre na pečenie-samozrejme iba [...]

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca severokórejského diktátora Kima sa stala hitom TikToku

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Pre pozorovateľov režimu má dvojminútová skladba nové, alarmujúce posolstvo.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov

04.05.2024 14:55

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy.

Zuzana Dolinková

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. Avizovala nové benefity od poisťovní, možno aj na zuby

04.05.2024 14:30, aktualizované: 15:07

Rezort zdravotníctva podľa nej neprevzala v dobrom stave po minulej vláde.

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 106
Celková čítanosť: 190105x
Priemerná čítanosť článkov: 1793x

Autor blogu

Odkazy