5 filmových sérií, které se zhoršovaly s každým dalším dílem

28.12.2023

Nastartovat úspěšnou filmovou sérii rozhodně není žádný snadný úkol. Když se navíc snažíte každý díl udržet na stejné úrovni kvality jako ten původní, jde už o téměř nesplnitelnou snahu. Některým tvůrcům se to sice povede a každý z jejich filmů se stane klenotem kinematografie, ale kvůli těmhle tvůrcům tu dnes nejsme.

Dnes si naopak představíme pětici sérií, které měly skončit s premiérou prvního filmu. Jejich tvůrci nebo filmová studia se však namlsala, a tak se rozhodla z úspěšného filmu vyždímat všechno, co šlo. I proto se následující série s každým novým dílem o poznání zhoršují.

Čelisti

Dnešní článek začneme filmem, který vlastnoručně definoval pojem „blockbuster“. Spielbergovy (77) Čelisti do kin vpluly v roce 1975 a stal se z nich okamžitý hit, který si zamilovali diváci po celém světě. Spielbergovi se dařilo skvěle budovat napětí a než se obrovský žralok vůbec objevil na filmových plátnech, okusovali diváci židle před sebou z čiré nedočkavosti.

Byl to zkrátka neopakovatelný snímek, který stál na bedrech svého geniálního tvůrce. Přesto se filmové studio Universal Pictures rozhodlo snímek zopakovat, a to navíc bez Spielberga. Čelisti 2 sice u diváků úplně nepohořely, ale jejich nadšení poměrně zásadním způsobem ochablo.

Zatímco druhý díl ještě „prošel“, třetí díl z roku 1983 už přišel k smíchu i těm nejzarytějším fanouškům a snímek Čelisti IV: Pomsta už snad ani nemá cenu zmiňovat. Možná jen tím, že má na tuzemském hodnotícím serveru ČSFD propastných 15 % v uživatelských recenzích.

Matrix

Před dvěma lety jsme se dočkali čtvrtého pokračování kultovní sci-fi ságy o životě v simulaci, otrokářských mimozemšťanech a boji za svobodnou vůli. Problém ale je, že na čtvrtý Matrix nikdo se zatajeným dechem nečekal. Když sestry Wachovské ukončily svou trilogii v roce 2003, všichni si totiž tak trochu oddechli.

Zatímco první snímek se nesmazatelně zapsal do filmové historie, jeho pokračování byla přinejlepším průměrnými sci-fi filmy, které možná až příliš „tlačí na pilu“. První film z roku 1999 byl překvapivým úspěchem, který filmaře inspiruje dodnes, ale kvalita Reloaded i Ressurections už trochu pokulhávala.

Když se Lana Wachowski (58) v roce 2021 vytasila se čtvrtým dílem s podtitulem Resurrections, řada diváků se k premiéře stavěla relativně odměřeně. Odměřené pak byly i reakce v kinech na pokus o oživení série a vdechnutí nového života do příběhů Nea, Trinity a Morphea.

RoboCop

Paul Verhoeven (85) dal světu řadu fantastických snímků, které se okamžitě získaly status kultovních filmů. V jeho filmografii najdete mimo jiné Hvězdnou pěchotu, Základní instinkt nebo původní Total Recall. Žádný z těchto filmů není úplně „normální“, ale každý z nich je fantastickou podívanou, která vás na začátku chytne a pustí až při závěrečných titulcích.

Nejinak tomu je i u prvního velkého filmu, kterým tímhle původně nizozemský tvůrce pořádně prorazil v Hollywoodu. Jeho RoboCop je drsným krimifilmem, který si (jak už je Verhoevenovým zvykem) nenápadně utahuje z americké kultury a způsobu života. Ať už satirickou rovinu RoboCopa chytíte, nebo ne, tak jako tak vás čeká skvělá jízda plná pravého osmdesátkového sci-fi s atmosférou, která by se dala krájet.

To samé však bohužel nejde tvrdit o následujících pokračováních. Dvojka i trojka byly jen bezduchými dojnými krávami, které u diváků propadly. To si uvědomoval i představitel ústředního robotického policisty – Peter Weller (76), který po natočení RoboCopa 2 z projektu vycouval. Sérii se oživit nepodařilo ani v roce 2014, kdy Robocop dostal filmový reboot, jehož kvality byly přinejmenším rozporuplné.

Pacific Rim

Dosud jsme tu měli filmové série, jejichž kvality se postupně zhoršovaly, až vyšuměly úplně. Následující série se však skládá jen ze dvou filmů – první z nich si diváci okamžitě zamilovali, zatímco druhému nevěnovali vůbec žádnou pozornost. V roce 2013 byly souboje obřích monster s lidmi pilotovanými roboty překvapivým úspěchem, ale o pět let později o ně zkrátka nikdo nejevil zájem.

Řeč je samozřejmě o sérii Pacific Rim, která začala Útokem na Zemi a skončila Povstáním. Ani jeden z těchto filmů si na nic nehraje a snaží se jen předat divákům zábavu plynoucí ze soubojů obrovských příšer a strojů, ale prvnímu dílu s Charliem Hunnamem (43) v hlavní roli se to daří o poznání lépe. Zároveň se mu do filmu podařilo propašovat emoce, na což už druhý film úplně rezignoval.

Druhý díl přišel moc pozdě, chyběl mu nápad a ani technické provedení nebylo na takové úrovni, jakou se mohl chlubit první snímek. Není proto divu, že k natáčení dalšího pokračování už nedošlo.

Jurský park

Na konec dnešního článku jsme si nechali sérii, která je ukázkovým příkladem toho, jak mohou kvality filmů jediné série postupně klesat. Zajímavé je, že se i tahle série točí kolem přerostlých potvor a že i u zrodu této série stál Steven Spielberg. Skončíme tak tam, kde jsme začali, jen nezamíříme do hlubin oceánů, ale do husté džungle ostrova Isla Nublar.

Většina z vás už asi tuší, že jsme si na závěr nechali Jurský park, který se v roce 1993 představil jako skvělý snímek plný dechberoucích speciálních efektů, které ale s každým dalším dílem postupně zevšedňovaly. Druhý díl s názvem Ztracený svět: Jurský park se ještě pořád může chlubit relativně silnou fanouškovskou základnou, ale pak už to s filmy o oživlých dinosaurech šlo z kopce.

Ani pokus o moderní obnovení parku u fanoušků původního filmu tolik nebodoval, a ačkoliv se Jurský svět a jeho pokračování rozhodně nedají označit za filmové propadáky (právě naopak), stejně se jim nedaří vystihnout to původní kouzlo, které z Jurského parku udělalo nezapomenutelný kus filmové historie.

(tod)

Fandím
1 fanoušek
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Paul Verhoeven, Charlie Hunnam, Peter Weller, Steven Spielberg

Filmy:
Čelisti, Jurský park, RoboCop, Pacific Rim - Útok na Zemi

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Matrix pokračování, pokračování filmu, filmové série, Robocop, akční sci-fi, filmové propadáky, filmové sequely, Čelisti natáčení
TOPlist