5 nedávných filmů a seriálů, které posunuly žánr animovaných filmů

30.12.2023

Animované filmy už dávno nejsou jen zábavou pro děti a dospívající. Simpsonovým, South Parku nebo Griffinovým vděčíme za to, že se animáky rozšířily i mezi dospělé, a kreslené filmy tak dnes mohou být nosičem mnohem zajímavějších příběhů – ať už jde o drsný humor, dospělá témata nebo třeba erotiku.

To ale není všechno, co současné animované filmy přináší. Řada z nich vlastnoručně posouvá hranici toho, jak mohou „animáky“ vypadat. Dnes jsme si pro vás proto připravili pětici relativně mladých projektů různých žánrů a zpracování, které stojí na neotřelém animačním stylu. Dávno to nejsou odfláknuté 3D animace či ručně kreslené pohádky od Disneyho. Ostatně, posuďte sami.

Love, Death & Robots

Dnešní článek odstartujeme u animovaného seriálu, který vzniknul v dílně Netflixu. Jde o sérii na sobě nezávislých příběhů, které seriál Love, Death & Robots vypráví prozatím ve třech řadách. Tenhle seriál je unikátní nejen tím, že každým dílem vypráví úplně jiný příběh, ale zároveň i tím, že každý díl vypadá úplně jinak.

Na tvorbě každého dílu se totiž podílí jiní tvůrci, a proto každá epizoda má úplně jinou formu. Některé z nich připomínají již zmíněné Disneyho pohádky, jiné jsou japonským anime a další se pak skládají z téměř realistických záběrů, které budete jen s velkými obtížemi odlišovat od skutečnosti. Každá z epizod má navíc jen několik minut, takže jde o takové animované jednohubky.

Kocour v botách: Poslední přání

Zatímco první spin-off Shreka Kocourem v botách v hlavní roli u diváků trochu pohořel, druhý film s podtitulem Poslední přání je úplně jiná písnička. Do role titulního kocoura se opět vrací Antonio Banderas (63), kterému zdatně sekunduje Salma Hayek (57), ale největší předností tohohle snímku je bezpochyby překvapivě fantastický styl animace.

Zatímco Shrek i předchozí Kocour v botách byli vesměs tradičním počinem studia DreamWorks, Poslední přání vypadá jako tvorba nějakého nového ambiciózního studia. Celý snímek se totiž podobá ručně kreslené pohádce, ve které si tvůrci dávají záležet na každičkém malém detailu. Akční scény vypadají trochu trhaně, aby zdůraznily dynamičnost soubojů a je zkrátka vidět, že si s animací dali tvůrci tentokrát opravdu práci.

Kocour v botách: Poslední přání navíc naznačuje příchod pátého dílu Shreka, a tak zůstává otázkou, jestli i Shrek 5 půjde cestou této animace, nebo jestli se vrátí k původnímu vizuálnímu zpracování.

S láskou Vincent

Když už jsme zmínili snímek, který vypadá, jako by byl pečlivě malovaný detail po detailu, byl by hřích na dnešní seznam nezařadit film s názvem S láskou Vincent. Tomuhle snímku se snad ani nedá říkat „animák“, je to totiž plnohodnotné umělecké dílo, které ukazuje život nejslavnějšího impresionistického malíře – Vincenta Van Gogha.

Dělá to navíc stylem, který je tomuto holandskému malíři vlastní. 94 minut dlouhý film je totiž vytvořen spojením 66 960 původních olejomaleb, které stvořilo na 125 umělců z celého světa podle 94 dochovaných van Goghových děl. Je to první film svého druhu, a aby těch čísel nebylo málo, scénář vznikl na základě osmi set dopisů, které Vincent adresoval především svému bratrovi.

Jde o opravdu neskutečnou podívanou, ze které vám budou oči přecházet. Je to skvělý zážitek, který doporučujeme všemi deseti.

Želvy Ninja: Mutantí chaos

Vraťme se ale zpátky na zem, tedy lépe řečeno pod zem. Právě v kanalizaci totiž žijí hrdinové dalšího dnešního snímku, kteří se z obyčejných plazů vyvinuli v nebezpečné hrdiny hájící spravedlnost a své právo na pizzu k večeři. Řeč je samozřejmě o Želvách ninja, které se v roce 2023 dočkaly svého dalšího filmového zpracování.

V minulosti jste mohli vidět několik průměrných až podprůměrných hraných verzí příběhů této partičky, ale letos se se vší parádou vrátily ve formátu, který jim je vlastní. A to navíc ve velkém stylu. I tenhle snímek vypadá jako by byl kreslený rukou, a to protože částečně opravdu je. Zároveň je až po okraj plný různých detailů, které by vás nikdy nenapadlo hledat.

Každá ze zbraní želví partičky má nějaké oděrky a šrámy, vady na kráse mají i samotné želvy a celý film zkrátka překypuje nezaměnitelnou atmosférou. Když tomu navíc přidáte kreativní přístup k tradičně těžko animovatelným texturám jako je kouř, oheň nebo voda, dostanete vynikající film plný neotřelých nápadů.

Spider-Man: Paralelní světy

Na konec dnešního článku jsme si nechali animák, který se díky obrovské popularitě prvního dílu letos dočkal svého prvního pokračování. Spider-Man: Paralelní světy se do kin dostal v roce 2018 a letos příběh Milese Moralese pokračoval Napříč paralelními světy. S příběhy ze světa pavoučího muže tvůrci většinou nešlápnou vedle, ale animovaný Spider-Man byl úspěchem nebývalých rozměrů.

Kromě hvězdného obsazení včetně Oscara Isaaca (44), Jakea Johnsona (45) nebo Nica Cage (59) v prvním díle se oba snímky mohou chlubit i dojemnými příběhy, ale především i dechberoucí animací, která v každém záběru vypadá jako stránka z komiksového sešitu. Když navíc Miles v posledním díle cestuje paralelními vesmíry, každý z nich má vlastní estetiku a podobně jako v případě Love, Death & Robots vypadá každý z nich unikátně.

Fantastická je i akce, která vás díky téměř kouzelnickým trikům animátorů připoutá ke křeslu a nepustí. Je naprosto přirozené, že diváci už teď vyhlížejí třetí díl série, který by měl nejspíš už v roce 2024.

(tod)

Fandím
11 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Nicolas Cage, Oscar Isaac, Salma Hayek, Antonio Banderas

Filmy:
Spider-Man, Shrek, Želvy Ninja, Kocour v botách

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
animované, animované filmy, Kocour v botách animovaný, Spider-Man, animáky, animáky pro dospělé, filmy 2023
TOPlist