Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Rusko viní Kyjev z útoku na Belgorod. Mluví o českých zbraních, svolává OSN

Svět

  15:53aktualizováno  31. prosince 9:06
Rusko obviňuje Ukrajinu z útoku na příhraniční město Belgorod. Tvrdí, že ho ostřelovala i raketomety české výroby Vampire či kazetovou municí. Ruský velvyslanec v Radě bezpečnosti OSN zkritizoval, že se Česká republika nezúčastnila jednání, aby údajný útok s pomocí českých zbraní vysvětlila. Ve městě podle ruských zdrojů zemřelo 18 lidí včetně dětí.

„Požádali jsme o zasedání Rady bezpečnosti kvůli Belgorodu v dnešních (sobotních) 23:00 moskevského času (21:00 SEČ). Vyzvali jsme také k účasti stálého zástupce Česka, aby vysvětlil dodávky munice ze své země, kvůli kterým umírají civilisté,“ napsal podle TASS zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij na platformě Telegram.

„Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat,“ uvedl v reakci ministr zahraničí Jan Lipavský. „Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ dodal.

Ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja v Radě bezpečnosti OSN později večer prohlásil, že české zbraně v sobotu zabily civilisty v Belgorodu a zkritizoval, že čeští zástupci se zasedání nezúčastnili.

„Kde je český zástupce, zástupce země, jejíž střely usmrtily civilisty v Belogorodu?“ ptal se na Radě bezpečnosti Něbenzja. Ve svém projevu také Česko a další západní státy vyzval, aby si uvědomily, „kam putují jejich peníze“ a na „jakých zločinech se jejich vlády podílejí“, když dodávají zbraně Ukrajině.

Zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij pak obvinil Českou republiku ze zbabělosti a malomyslnosti. „Vaše zbabělost a malomyslnost jsou zaznamenány. Předpokládáme, že Česká republika se již nebude účastnit zasedání Rady bezpečnosti OSN na téma Ukrajina,“ napsal Poljanskij v češtině v reakci na vyjádření šéfa české diplomacie.

Úder podle ruské agentury TASS zasáhl obytnou část města. BBC popisuje, že exploze byly slyšet v centru, ale zásah zaznamenali také na jihu města. Na záběrech z místa byly vidět ulice poseté střepy a hořící auta, napsala stanice.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle ruské agentury oznámil, že na místo zamířil na pokyn prezidenta Vladimira Putina tým ministerstva zdravotnictví v čele se šéfem resortu Michailem Muraškem a posila z resortu pro mimořádné situace, aby poskytli pomoc. Podle ruského ministerstva obrany Ukrajina na Belgorod zaútočila dvěma raketami s kazetovou municí a také raketomety RM-70 Vampire české výroby.

Raketomety RM-70

  • Salvové raketomety RM-70 vznikly začátkem 70. let jako československá verze sovětského raketometu BM-21 Grad, se kterým sdílí základní zbraňový systém, tedy odpalovací zařízení pro 40 raket. Jako nosič posloužily čtyřnápravové nákladní vozy Tatra 813 a později 815. Na rozdíl od BM-21 má RM-70 pancéřovou kabinu (existuje ovšem i verze, která má kabinu nechráněnou) a dostatek prostoru pro přepravu dalších 40 raket pro opětovné nabití.
  • Tehdejší Československá lidová armáda představila RM-70 v roce 1972, systém se vyráběl ve slovenské Dubnici nad Váhom. Ve výzbroji je má zhruba 20 zemí. Použity byly například v bojích v Jemenu, Libyi, na Srí Lance či ve válce o Náhorní Karabach. Z české armády byl tento zbraňový systém vyřazen v roce 2010, slovenská je nadále využívá a uvažuje o jejich modernizaci. Uvádí se, že jednou z možností je osazení podvozku Tatra kontejnery z amerických systémů HIMARS.
  • Česká republika darovala vyřazené systémy RM-70 ze svých zásob Ukrajině už loni v dubnu. Kyjev se domluvil se zbrojovkou Excalibur Army na dodávkách modernizované verze RM-70 Vampire. V květnu 2022 pak ukrajinský server Defense Express napsal, že raketomety byly již použity v bojích proti ruským invazním silám, které napadly Ukrajinu. Jeden raketomet RM-70 pojmenovaný Přemysl získala ukrajinská armáda letos na jaře i díky veřejné sbírce Dárek pro Putina.
  • Jde o reaktivní systém pro odpálení 40 kusů raket ráže 122 mm, který je umístěn na podvozku nákladního automobilu Ural. Dostřel je zhruba 20 kilometrů, u modifikovaných verzí až dvojnásobný. Sovětské a ruské grady se po odpálení 40 raket musejí dobíjet ručně střela po střele, což zabere kolem deseti minut, zatímco RM-70 si veze jednu zásobní salvu, nabíjenou pomocí hydraulického systému. To trvá nejvýše 40 sekund a prodleva mezi posledním výstřelem první salvy a prvním výstřelem druhé salvy trvá asi 2,5 minuty.

„Je to zločin, který nezůstane nepotrestán,“ sdělilo k sobotním událostem v Belgorodu ruské ministerstvo obrany. Mluvčí diplomacie Marija Zacharovová oznámila, že Rusko kvůli útokům požádalo o zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Ministr vnitra Vít Rakušan na síti X uvedl, že „Václav Havel říkal, že Rusko má problém v tom, že neví, kde má hranice. Bez hranic je evidentně i Putinova drzost“.

Mezi obětmi jsou údajně děti

Podle ruského ministerstva je mezi mrtvými jedno dítě, gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov o něco dříve informoval o smrti dvou dětí v důsledku ukrajinského ostřelování města.

Kyjev, který se jen zřídka hlásí k odpovědnosti za útoky na ruském území, se zatím k útoku nevyjádřil, podotkla agentura Reuters. Ukrajinská média s odvoláním na své zdroje píší, že ukrajinské síly útočily na armádní objekty v Belgorodské oblasti a že exploze a požáry v Belgorodu způsobila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany.

V tomto smyslu se vyjádřil server Ukrajinska pravda nebo RBK-Ukrajina. Ten dodal, že útok ukrajinských sil na ruskou armádní infrastrukturu je „následek“ barbarských pátečních ruských útoků na ukrajinská města.

Belgorodská oblast, která sousedí se severní Ukrajinou, čelí podobně jako další příhraniční ruské regiony podle médií asi rok ostřelování a útokům dronů, které ruské úřady připisují Ukrajině. Ta se brání ruské vojenské agresi od loňského února.

Ukrajina utrpěla obrovské ztráty

Dění kolem Belgorodu předcházel páteční masivní úder Rusů na města po celé Ukrajině. Vyžádal si nejméně 39 lidských životů, uvedl v sobotu na platformě Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Desítky dalších lidí podle něj utrpěly zranění. Poškozeny jsou stovky civilních budov v bezmála 120 městech a obcích.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko mezitím oznámil, že počet zabitých při tomto útoku v metropoli vzrostl na 16. Kyjev bude držet 1. ledna den smutku. Ten už drží podle serveru Ukrajinska pravda další zasažená města – Záporoží, Dnipro a Oděsa.

„Útok na hlavní město z 29. prosince je co do počtu civilních obětí metropole největším,“ napsal na Telegramu Kličko, který zároveň informoval o vyproštění dalších obětí z trosek zasaženého skladu v Ševčenkivské čtvrti, celkem tam záchranáři vytáhli těla 16 lidí. „Záchranáři pokračují v práci a sutiny budou rozebírat až do zítřka,“ doplnil starosta.

Rusko v pátek provedlo podle Kyjeva nejrozsáhlejší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku své invaze v únoru loňského roku, který napříč zemí také způsobil rozsáhlé škody mimo jiné i na infrastruktuře i civilních budovách. „Zasaženo bylo téměř 120 měst a vesnic – stovky civilních objektů,“ napsal Zelenskyj s poznámkou, že práce na odstranění následků pokračují.

V Záporoží počet obětí pátečního bombardování mezitím vzrostl z osmi na devět, v Dnipru úřady evidují šest zabitých civilistů a v Oděse čtyři, píše Ukrajinska pravda. O třech obětech v pátek informoval Charkov na východě a o jedné Lvov na západě země.

Výbuchy otřásaly Charkovem

Charkovem na východě Ukrajiny v sobotu večer otřáslo několik výbuchů. Zasažen byl obytný dům v centru města a čtrnáct lidí utrpělo zranění, sdělil na sociální síti Telegram starosta Ihor Terechov. Oznámení o nových ruských útocích na Charkov přišlo nedlouho poté, co Rusko obvinilo ukrajinské síly z ostřelování ruského Belgorodu nedaleko od ukrajinských hranic. Charkov a Belgorod jsou od sebe vzdáleny zhruba 70 kilometrů.

„Na vědomí obyvatelům Charkova a Charkovské oblasti. Buďte v krytech. Okupanti útočí!“ napsal k tomu na sociální síti Telegram šéf charkovské oblasti správy Oleh Syněhubov. Později uvedl, že ruské útoky zasáhly zejména místa v centru města a civilní infrastrukturu.

Podle starosty byl vážně poškozen obytný dům, v němž také vznikl požár. Oběti na životě si nálety podle prvních zpráv nevyžádaly, doplnil starosta. Masivním ruským náletům Charkov čelil také v pátek. Tři lidé při nich přišli o život.

Autoři: ,

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...