Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Svlékněte výbušniny – Markéta Kutilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno svět obletěly fotografie, na nichž jsou členové Hamásu svlečení do trenek a vzdávají se opodál stojícím po zuby ozbrojeným izraelským vojákům. Vzápětí se ozval křik nejrůznějších humanistů a obhájců lidských práv, arabistů, novinářů a dalších, kteří se strašlivě pohoršovali nad barbarstvím IDF, které nutí nebohé muže svlékat se téměř do naha.

Foto: archiv Markéty Kutilové

Markéta Kutilová

Článek

Pro mě jakožto reportérku pohybující se deset let ve válečných oblastech, zejména pak v těch, kde probíhají boje s islamistickými teroristickými skupinami, šlo o pohled vcelku normální. Situace takto vypadat musela, a to ze zcela jasných a logických příčin.

Foto: Síť X

Svlečení palestinští zajatci v Pásmu Gazy

Součástí skupin islamistických radikálů jsou totiž často sebevražední atentátníci, kteří jsou připraveni se odpálit, kdykoli a kdekoli k tomu dostanou rozkaz. A bojovníci Hamásu použili tento druh teroru už nesčetněkrát stejně jako al-Kájda, Islámský stát, Tálibán, aš-Šabáb, an-Nusra a mnohé další sunnitské radikální organizace. Není výjimkou, že k těmto účelům jsou cvičeni i mladí chlapci pod 18 let.

Taktika IDF spočívá tedy v tom, aby si vězni na dálku svlékli oblečení až po spodní prádlo, aby se zajistilo, že nepředstavují hrozbu pro své věznitele nebo jiné vězně. Tedy že nemají sebevražedné vesty ani jiné výbušniny a zbraně. Ve chvíli, kdy se musí svléci, jsou už válečnými zajatci. Podle Ženevských konvencí mohou být válečnými zajatci příslušníci ozbrojených sil a dobrovolnických milicí včetně hnutí odporu. Válečnými zajatci ale mohou být i civilisté doprovázející ozbrojené síly.

Foto: Síť X

Svlečení palestinští zajatci v Pásmu Gazy

Když se vězni vzdají nebo jsou zajati, jsou okamžitě prohledáni. Většina armád má svoje vlastní vnitřní procesy. Po prohledání jsou váleční zajatci převezeni do zabezpečených oblastí, kde se vyslýchají a sbírají údaje ke zpracování pro zpravodajské účely a zadržení. Informace o vězních by měly být poté předány Mezinárodnímu červenému kříži - ICRC, což se ale ne vždy děje.

Praktika, kdy je poraženým nebo vzdávajícím se přikázáno svléknout se do spodního prádla, tedy není nijak výjimečná. A je to rozhodně humánnější než se odpálit na náměstí a vzít s sebou další desítky nevinných lidí.

Stát se sebevražedným atentátníkem nemůže každý, kritéria jsou celkem přísná. Pro vybrané šťastlivce je to čest. Na tyto mise se vedou pořadníky. Atentátníci se na svoji misi připravují, často pod duchovním vedením imáma organizace, která je na misi vysílá. Často je představitelé těchto organizací motivují odměnami, které je čekají po ukončení života na zemi, protože sebevražední atentátníci mají často slíbeno zaručené místo v ráji se všemi požitky, které si na zemi nemohli dopřát (ženy, jídlo, pití, sex…).

V první řadě však tuto misi podnikají pro Alláha a islám. A také pro svoji rodinu, neboť i oni, příbuzní mučedníka, mají místo v ráji přislíbeno.

V roce 2019 probíhala poslední bitva s Islámským státem v Sýrii. Desetitisíce teroristů žily v tunelech pod městem Bahúz na východě země. Spolu s nimi tam byly i jejich manželky a děti. Boj proti nim vedli hlavně Kurdové za podpory USA. Po několika měsících boje se Islámský stát začal vzdávat a posílat ven ženy a děti.

Foto: Markéta Kutilová

Zahalené ženy bojovníků Islámského státu s dětmi u města Bahúz v Sýrii

Sledovaly jsme to s kolegyní Lenkou Klicperovou přímo na místě. Tisíce žen zahalených od hlavy až k patě v dlouhých černých čádorech přijížděly na korbách terénních toyot. Na sběrném místě už je čekaly kurdské vojačky, které jim nařídily nejdřív ze všeho odhodit zavazadla a odhalit se. Pěkně z bezpečné vzdálenosti. Právě kvůli tomu, že jedna z prvních příchozích se zde odpálila. A pak s sebou vzala jak vojačky, tak i další ženy a děti. A tohle riziko je třeba eliminovat na minimum. Teprve když ženy byly dostatečně dobře zkontrolované, přistupovaly k nim kurdské vojačky a dělaly důkladnou osobní prohlídku. Nezřídka vytáhly schovanou pistoli.

Foto: Markéta Kutilová

Zahalené ženy bojovníků Islámského státu s dětmi u města Bahúz v Sýrii

Tyto osobní prohlídky prováděly sice kurdské vojačky, ale dohlíželi na ně vojáci USA, tehdy největší spojenec Kurdů ve válce proti ISIS.

Radikální islamisté nemají slitování ani s dětmi, pokud jsou to děti nepřítele. V roce 2017 přes území pod kontrolou syrských rebelů, jimž dominovala an-Nusra, odnož al-Kájdy, projížděly dva autobusy plné šíitských žen a dětí, které jely na území pod kontrolou režimu B. Asada. Autobusy zastavily na přestávku. Přijelo auto s obrázky různých dobrot a sladkostí. Volali na děti, ať si pro ně přijdou. Začali je vytahovat z auta. Děti se tam rozeběhly, když přišla rána. Jeden z džihádistů se odpálil přímo mezi dětmi. Na místě zemřelo 80 dětí a 49 žen.

Foto: Markéta Kutilová

Chlapec zraněný při útoku atentátníka al-Kájdy u Allepa v Sýrii

Vzhledem ke způsobu, jakým radikální islamisté, k nimž Hamás patří, vedou svůj boj, je tedy zcela pochopitelné, že se zajatci musí nejprve preventivně svléknout a až pak se může přistoupit k dalším krokům k ohledání osoby. Jen člověk, který vůbec nezná mentalitu a přemýšlení islamistických radikálů, tímto může být pohoršen. Ale to už je jen důkaz jeho vlastní nevzdělanosti a nezkušenosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám