Denník N

Graf roka: Inflácia vlani prudko padla, ale pod 6 percent sa nedostala

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je guvernér Národnej banky Slovenska

Téma inflácie v uplynulom roku dominovala diskusiám tak laickej, ako aj odbornej verejnosti a ekonomických expertov.

Inflácia sa v súlade s očakávaniami Národnej banky Slovenska v priebehu roku výrazne zmiernila. V čase, keď vrcholila na úrovniach prevyšujúcich 15 percent, sme odhadovali jej postupný pokles do jednociferných čísel – k úrovniam okolo 6 percent na konci roka.

Schopnosť odhadnúť budúci vývoj inflácie je rozhodujúci faktor pre rozhodovanie centrálnych bánk o výške úrokových sadzieb.

Vysoké ceny potravín a energií (ovplyvňujúce ceny takmer všetkých tovarov a služieb) vystrelili infláciu v roku 2022 na dvojciferné úrovne. Úrovne, ktoré sme na Slovensku nezažili viac než dvadsať rokov. Rast cien potrápil celú eurozónu.

V prvom polroku 2023 sme naďalej žili s dvojciferným rastom cien. Zlom prišiel v júli a v novembri inflácia klesla pod 7 percent. Spomaľuje sa rast cien mnohých tovarov a služieb a cenový vývoj doma a v zahraničí dokonca naznačoval priestor na ešte väčší pokles. Na konci roka sme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Inflácia

Rok 2023

Ekonomika

Teraz najčítanejšie