Založ si blog

George Moneyback mohol byť aj Juraj Veselý

Dnes, keď som čakala pred Slovenskou Sporiteľňou, som sa nemohla ubrániť úvahe o všadeprítomnom vplyve kapitalistickej propagandy, ktorá nenápadne naznačuje, že pokrok, najmä v našej čoraz viac digitalizovanej spoločnosti, je synonymom západu a kapitalizmu.

Túto myšlienku vyprovokoval výber anglofónneho názvu „George“ pre službu poskytovanú slovenskou inštitúciou. Prečo nie je služba pomenovaná nejakým lokálne relevantnejším názvom, napríklad „Juraj“? Je to predsa jeden zo základných princípov medzinárodného marketingu“ byť kultúrne uvedomelý a prispôsobiť produkt danému trhu. Ale tento zdanlivo neškodný výber názvu odráža hlbší problém – je to nenápadný príklad západnej hegemónie.

Zdanlivo neutrálny alebo apolitický charakter služby ako „George Moneyback“ možno vnímať ako súčasť širšieho systému, ktorý nenápadne formuje verejnú mienku a upevňuje určité ideológie bez explicitného nátlaku. Spojenie pokroku, najmä v kontexte digitalizovanej spoločnosti, so západnými ideálmi a kapitalizmom je opakujúcou sa témou. Je to prejav logiky zakotvenej v kapitalistickej propagande.

Takisto mi pri tomto zamyslení napadá koncept orientalizmu Edwarda Saida. Okrem toho, že používanie západného názvu ako „George“ pre službu na Slovensku sa spája sa s diskurzom o anglofónnom linguistickom imperializme a vyvoláva otázky o privilegovaní anglického jazyka na úkor toho lokálneho, teda slovenčiny, zároveň odráža rafinovanú formu vnucovania kultúry a utvrdzuje predstavu, že západné ideály a normy sú stelesnením pokroku a vrcholom technologického a ekonomického vývoja. Posilňuje to teda myšlienku, že prijatie západných koncepcií vrátane tých, ktoré sú spojené s kapitalizmom, sa rovná prijatiu pokroku a efektívnosti.

Buďme obozretnými konzumentmi informácií a pri každej príležitosti kriticky analyzovať naratívy vtkané do našich každodenných skúseností. Takto môžeme lepšie pochopiť posolstvá o moci, pokroku a identite, ktoré tieto subtílne náznaky vyjadrujú, a podporiť tak vyváženejší a komplexnejší pohľad na spoločenský pokrok.

Rasizmus, nadradenosť a ekonomický imperializmus západu

08.04.2024

Tí ktorí ma už dlhšie sledujete, poznáte môj postoj k západu a viete že som kritická. Mám na to dôvody. Sú ekonomické aj politické. Nie som za úplné dištancovanie sa a odmietanie spolupráce so západom, no nie som ani za slepú vieru v to, že západné krajiny, sú naša jediná nádej na pokrok, či na prežitie. Poviem vám teraz pár príkladov a príbehov, ktoré zväčša [...]

Slovensko v zahraničných médiách: démonizácia či prirovnávanie niektorých politikov k nacistom

31.03.2024

Pravidelne sledujem spravodajstvo o Slovensku v zahraničných médiách. Nie je prekvapením, že vzhľadom na politickú situáciu na Slovensku (ktorá sa akože vymyká tomu slávnemu pro-západnému smerovaniu) je spravodajstvo veľmi negatívne. Objavuje sa démonizácia, tvrdá kritika, porovnávanie, pomenovania, dokonca aj paralely medzi niektorými slovenskými politikmi a nacistami. Je [...]

Posadnutí Západom

25.03.2024

Oháňajú sa heslami ako demokracia, sloboda a lepšia budúcnosť. Čo ale západ stelesňuje? Poďme to preskúmať prostredníctvom niekoľkých kľúčových postrehov. 1. Aj keď napríklad občianska spoločnosť v západných krajinách je niečo, čo by som sama rada videla na Slovensku západ vo svojej podstate je v prvomrade o ekonomike – presnejšie o kapitalizme – ako o [...]

Robert Kaliňák, odkaz

Kaliňák: Vykreslili ste Fica ako zlo, takto to dopadlo. Očakávame jedno úprimné prepáčte

17.05.2024 19:11

Spoločenský zmier sa nedá postaviť na falošnej politickej korektnosti, uviedol Robert Kaliňák. Žiada od tých, ktorí vykreslili Fica ako zlo, jedno úprimné prepáčte.

kosovo nato

Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy. Srbsko v takom prípade hrozí odchodom

17.05.2024 18:25

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy.

Izrael, Haag

Izrael v Haagu: Vojna v Gaze je tragická, nejde však o genocídu

17.05.2024 16:44

Izrael tak reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky, ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

Zuzana Dolinková

Ministerstvo zdravotníctva odmieta tvrdenia o diskriminácii všeobecných lekárov pre dospelých

17.05.2024 16:06

Asociácia súkromných lekárov tento týždeň vyzvala na riešenie situácie týkajúcej sa všeobecných lekárov pre dospelých.

luciahubinska

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 31546x
Priemerná čítanosť článkov: 1577x

Autor blogu

Kategórie