Založ si blog

Traja bádatelia možno po niekoľkých storočiach objasnili pôvod názvu mesta Kežmarok

Rastislav Ferulík, Michal Gemza a Martin Krasuľa z občianskeho združenia Nezdolný vrch pátrali po stopách podtatranských „balvanov” stojacich v minulosti v blízkosti mesta Kežmarok viac než desať rokov. Mohol by byť názov mesta spojený s touto megalitickou stavbou z doby bronzovej?

Vzniku samotného mesta Kežmarok sa venovalo množstvo historikov, archeológov, bádateľov a nadšencov. Z historických prameňov je isté, že samotné mesto vzniklo spojením niekoľkých menších osád. Otázkou však zostáva, ako vznikol a čo znamená jeho názov. Aj keď je pomenovaní mesta Kežmarok zaznamenaných vyše 150, význam tohto názvu nie je do dnešnej doby uspokojivo objasnený.

„Ako najstarší názov mesta sa v listine z roku 1269 spomínajú varianty Kaszmark, Kesmark, Kismark, a to v spojitosti s príchodom Sasov. Vysvetlenie tohto pomenovania historici videli v preklade z germánskeho jazyka, kde sa syr povie Käse a trh sa povie Markt. Možno to spojovali aj s jednou z najstarších ulíc Kežmarku Starým trhom. Najstaršie názvy uvedené v rôznych listinách tomu však nenasvedčujú. V žiadnom z nich sa nespomína markt, ale iba mark, čiže skôr územie, značka alebo marka,“ priblížil Martin Krasuľa z o. z. Nezdolný vrch.

Názov mesta podľa nich siaha oveľa, oveľa hlbšie do histórie. „Osídlenie Podtatranskej kotliny je podľa archeologických dôkazov datované do dôb prinajmenšom 3 500 rokov pred našim letopočtom, keď sa pod Tatrami natrvalo usadili prví poľnohospodári. S ich príchodom prišli znalosti z oblasti pestovania plodín, ale aj znalosti merania času. Vtedy to boli skôr obdobia (ročné cykly) vhodné na pestovanie určitých plodín než čas samotný. Na určovanie a odmeriavanie týchto období využívali pohyby Slnka, Mesiaca a hviezd na oblohe. Na tento účel bolo precízne vybrané a určené miesto, na ktorom boli osadené veľké kamene v smere, kde Slnko za Tatry zapadá na začiatku jari (jarná rovnodennosť) a opäť na jeseň (jesenná rovnodennosť), keď sa hospodársky rok končí. Takýmto miestom pri Kežmarku bolo práve Michalské pole, kde kedysi takéto kamene stáli,“ doplnil Krasuľa.

 

Ako súvisí názov mesta práve s touto megalitickou stavbou?

 

„Ak by sme vychádzali z najnovších poznatkov a genézy jazykov v strednej Európe a našej oblasti, musíme vychádzať z najstaršieho protoindoeurópskeho jazyka. Z etymologického slovníka Etymological Dictionary of the Slavic Inherited Lexicon, ktorý bol spracovaný v roku 2008 Rickom Derksenom, sa dozvedáme, že staré balto-slovanské slovo *keš/kes v preklade znamená čas. Spojením slov kes a mark by sme mali dostať pôvodný a teda najstarší názov mesta Kežmarok! Čiže, keby sme chceli byť veľmi trúfalí, jednou z možností významu názvu mesta Kesmark (Kežmarok) by mohlo byť miesto kde, alebo odkiaľ sa meral čas. Dôkazom sú nie len „balvany“ z Michalského poľa, ale aj mýtmi opradený Jeruzalemský vrch týčiaci sa hneď za bránami mesta, kde sa podobné kamene v minulosti nachádzali, a tatranský solárno-lunárny kalendár ako výsledok bádania nášho združenia v oblasti archeoastronómie,“ uzatvorilo svoj výskum občianske združenie Nezdolný vrch.

 

Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330784x
Priemerná čítanosť článkov: 1378x

Autor blogu