Analýza: Bitcoin překonal 47 000 dolarů díky očekávanému schválení ETF

4.9
(11)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Bitcoin v pondělí večer po několikadenní přestávce začal zase růst, čímž se vytvořil další vyšší vrchol a trh tak překonal 47 000 dolarů. Na těchto cenách jsme nebyli od dubna 2022, takže nebylo třeba ani dvou let na návrat. I když osobně jsem čekal, že to stihneme ještě v minulém roce. Leč trh si dal delší přestávku během léta, což s sebou však přineslo o to agresivní cenovou akceleraci.

Růst nebyl tak úplně technický. Tedy, jen z části. Trh v současnosti hledá záminky pro další spekulace a myslím si, že včerejší prohlášení Garyho Genslera byla právě dobrá záminka. Svým tweetem chtěl jakože investory varovat, ale spíše to evokuje, že jsme jediný krok od schváleného ETF. Pokud by ETF neschválili, spustilo by to jistě cenový pokles bitcoinu. Avšak pouze něco jednorázového. Opětovně by se spekulovalo, že dojde ke schválení v příštím termínu.

Otázkou spíše je, co se stane s cenou bitcoinu, až ETF schválí. Přijde další velký růst nebo půjde o typické „sell the news“, čímž trh přijde o motivaci pokračovat ve velkých spekulacích? Těžko říct, že ano? Kostolany na to míval jednoduchou odpověď a v podstatě šlo o zmíněné sell the news. Kostolany tomu akorát říkal „fait accompli“. Tedy z francouzštiny hotová věc. Jde o popis situace, kdy se očekávání spekulantů naplnilo a proto poté nebyl důvod ve spekulacích pokračovat.

Schválí SEC tento týden první ETF pro spot bitcoinu? A pokud ano, jak trh zareaguje?

Mé poslední video: Do čeho investovat v roce 2024?

Bitcoin blízko rezistence 48 000 dolarů

Bitcoin se posledním růstem dostal dostal do těsné blízkosti klíčové rezistence, která se nachází kolem 48 000 dolarů. Tím jsme se dostali k úrovni, která byla v minulém roce nesčetněkrát avizována jako hlavní target. Tím pádem se vlastně skoro každý trefil, jen měla cena bitcoinu malé zpoždění.

Zmíněná úroveň nebyla sledována jen z rozmaru. V roce 2021 a 2022 se cenová úroveň potvrdila jako velmi relevantní díky mnoha spolehlivým kurzovým odrazům. Vzhledem k tomu, v jakém je ovšem trh v rauši, nedivil bych se i snadnému průlomu nahoru. Cenový růst již nemá žádné racionální opodstatnění. Nabrala se setrvačnost a optimismus cenovému růstu dodává palivo.

Poznámka
Určitě by se mnozí hádali, že ETF a halving bitcoinu jsou dostatečně racionální argumenty. Z dlouhodobého hlediska ano. Nikoliv však z krátkodobého. Spekulanty fundament tolik nezajímá, i když se tak na první pohled tváří.

Na úrovni 48 000 dolarů je mimo jiné i fibonacciho úroveň retracementu 61,8 %, která je klíčová. Nesmíme zapomenout i na volume profile, kde vidíme střed většího clusteru. Tím pádem pásmo tvoří rezistenční konfluenci. Jestli dojde proto k průlomu, je to pro býky velké vítězství.

Na denním grafu sledujeme, že zprvu nepovedený průlom z rostoucího trianglu nakonec dopadl skvěle. Cena bitcoinu nakonec vystřelila a během jednoho dne se přiblížila k těm 48 000 dolarů. A to v doprovodu velmi vysokých objemů. Výsledkem je plná zelená svíce hned pod rezistencí.

Sentiment je na úrovních z konce roku 2021

Když se ještě vrátíme k tomu sentimentu, dle přiloženého sentiment indikátoru jsme na úrovních, kde trh s bitcoinem nebyl od konce roku 2021. Skutečně mi současný optimismus hodně tuto dobu připomíná. Vlastně je to v jistých věcech i silnější, protože ty argumenty pro spekulaci jsou hodně silné. Tehdy se spekulovalo, protože rostlo naprosto vše.

Závěrem: Vše je to hlavně o tvorbě peněz

Vzhledem k tomu, že do značné míry inklinuji k monetarismu, sleduji pravidelně vývoj peněžní zásoby. Dle přiloženého grafu je peněžní zásoba v meziročním srovnání stále v kontrakci. Nicméně v absolutních hodnotách poslední měsíce zase postupně stoupá. Je to hodně mírný růst, ale animal spirits může dělat své. Podotýkám že přestože byla peněžní zásoba dlouho v kontrakci, drtivá většina nových peněz, které byly vytvořeny po roce 2020, v systému stále jsou.

Ty peníze se nikam nevypařily. Pouze proudily někam jinam. Například do fondů peněžního trhu. Nebo do dluhopisů. Dovolil bych si tvrdit, že nyní se to postupně vrací do akcií a bitcoinu. Částečně i do zlata.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Počet hlasujících 11

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img