Denník N

Vlhová súťaží, ale na rodinnú lyžovačku zabudnite. Paradox Svetového pohára v čase klimatickej krízy

Dážď a topiaci sa sneh pri cieli v Kranjskej Gore. Foto N - Jana Sedláková
Dážď a topiaci sa sneh pri cieli v Kranjskej Gore. Foto N – Jana Sedláková

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keby ste sa prešli deň pred pretekmi Petry Vlhovej po slovinskej Kranjskej Gore, rozhodne by ste nenadobudli pocit, že na kopci iba zopár kilometrov od centra majú súťažiť lyžiarky.

V meste sa topil sneh a pripomínalo to skôr jar ako začiatok januára. Organizátori dokonca ani nepustili lyžiarky na trať na tréning. V ťažkých podmienkach boli radi, že ju dokážu pripraviť na deň pretekov.

„Momentálne sme v talianskom Toblachu, kde máme viaceré možnosti na tréning a odkiaľ to máme blízko aj do Slovinska,“ vravel tréner Petry Vlhovej Mauro Pini ešte dva dni pred pretekmi na tlačovej konferencii. V čase, keď už mnoho novinárov a divákov bolo na mieste, lyžiarky ešte boli v zahraničí, kde mali lepšie podmienky.

Realita pretekov vo Svetovom pohári je teda často taká, že lyžiarky musia iba hľadať, kde v dostupnej vzdialenosti od miesta pretekov je reálne sneh.

Pôvodný plán bol taký, že Vlhová v Toblachu absolvuje aj záverečný tréning pred pretekmi. Napokon však lyžiarkam dovolili priamo v Kranjskej Gore aspoň tréning na vedľajšom kopci.

Médiám dokonca prišla správa, že organizátori musia zrušiť prehliadku trate pre médiá. Ide o možnosť najmä pre televízie, aby si pre potreby svojho vysielania prešli trať a ukázali ju divákom. Ak sa také niečo zruší, väčšinou to znamená, že organizátori majú problém s prípravou a radšej tam nechcú púšťať viac ľudí, ako je nutné.

Keby ste chceli ako divák pretekov v Kranjskej Gore svoju návštevu spojiť s lyžovačkou, mali by ste s tým veľký problém. Väčšina vlekov a svahov je totiž pre verejnosť zatvorená. V sobotu, prvý deň pretekov, napríklad boli podľa oficiálneho webu zatvorené všetky svahy a lanovky v Kranjskej Gore.

V nedeľu boli otvorené dva z dvadsiatich svahov. Podobná situácia bola aj v piatok pred pretekmi. Rovnako tak nepremávala ani väčšina vlekov. Situácia pretrváva, aj v čase písania tohto textu bola väčšina vlekov mimo prevádzky.

Nastáva tak paradoxná situácia. Kým organizátori robia všetko, čo môžu, aby sa mohli profesionálky zúčastniť súťaže, pre amatérskych lyžiarov taká možnosť neexistuje.

Zjazdovka počas obrovského slalomu v Kranjskej Gore. Foto N – Jana Sedláková

Lyžiarky súťažia, ostatní čakajú na sneh

V nedeľu síce v Kranjskej Gore nasnežilo, ale aj tak v celej situácii vidieť dôkazy klimatickej krízy. Tú si všimnú rekreační aj profesionálni lyžiari.

Už len fakt, že sa podujatie koná v Krajskej Gore, je dôsledok klimatickej krízy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Lyžovanie

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie