SEC dle svého oficiálního účtu schválil první ETF na spot bitcoinu. Byla to falešná zpráva

5
(9)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), dle svého oficiálního účtu na Twitteru, konečně schválila první regulované spotové burzovně obchodované fondy (ETF) pro bitcoin ve Spojených státech — deset let po obdržení první žádosti. SEC však záhy celou zprávu dementoval s odůvodněním, že jim někdo napadl účet na Twitteru.

Edit
Až na malou úpravu jsme nechali článek v původní podobě, jak jsme ho vydali pár minut po tom, co se objevila zpráva, že bylo ETF schválené.

EDIT: Začíná se záhy proslýchat, že šlo o falešnou zprávu. Ačkoliv z oficiálního účtu SEC. Skoro to vypadá, že někdo zmáčknul tlačítko zveřejnit o jeden den dříve. Následující text už proto nemusí být aktuální.

9. ledna regulátor cenných papírů oznámil, že udělil schválení pro Bitcoinové ETF prostřednictvím změny pravidel, která umožňuje kotaci a obchodování spotových Bitcoinových ETF na příslušných burzách.

Toto historické schválení připravuje cestu pro první regulovaný burzovně obchodovaný produkt v USA, který nabízí investorům přímou expozici vůči ceně bitcoinu, aniž by ho museli kupovat nebo se starat o vlastní správu. Investoři budou místo toho kupovat akcie ETF, které mají bitcoin jako své podkladové aktivum.

Stalo se tak více než deset let po tom, co Cameron a Tyler Winklevoss poprvé podali žádost o založení Winklevoss Bitcoin Trustu v roce 2013. SEC konzistentně zamítala všechny žádosti o spotové bitcoinové ETF z důvodu obav z možné manipulace s trhem a podvodů.

Nicméně SEC byla nucena přehodnotit svůj postoj poté, co společnost Grayscale vyhrála soudní spor v srpnu 2023, který zvrátil rozhodnutí SEC o zamítnutí její žádosti o přeměnu jejího Bitcoin Trustu na spotové bitcoinové ETF.

Šéf digitálního výzkumu společnosti Galaxy Alex Thorn odhadl, že příliv prostředků do spotových bitcoinových ETF by mohl v prvním roce dosáhnout 14 miliard dolarů, zatímco globální správce fondů VanEck odhaduje, že do spotových bitcoinových produktů by v prvním čtvrtletí roku 2024 mohlo proudit přibližně 2,4 miliardy dolarů.

Zahájení obchodování se spotovými bitcoinovými ETF v USA vyžaduje, aby SEC schválila jak formuláře S-1 (nebo S-3), tak 19b-4, které podávají emitenti. 8. ledna deset emitentů podalo své konečné pozměněné podání S-1 a S-3, přičemž oznámili poplatky, které hodlají účtovat za své příslušné bitcoinové ETF.

BlackRock, největší správce aktiv na světě, bude účtovat poplatky 0,2 % až do dosažení 5 miliard dolarů aktiv pod správou (AUM). Bitwise následuje těsně za nimi s 0,24 %, zatímco Ark 21Shares a VanEck mírně zaostávají s poplatky 0,25 %.

Pozoruhodné je, že Ark 21Shares prominou všechny poplatky prvních šest měsíců nebo dokud produkt nedosáhne 1 miliardy AUM. Grayscale v současnosti stojí jako bitcoinové ETF s nejvyššími poplatky, účtující si 1,5% poplatek od svých potenciálních investorů.

Zdroje:

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 9

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
6 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
klasicky pozde

SEC nic neschválil. Jen jim hackli účet. Gary Gensler potvrdil hack.

PanamaTrader

Cirkus maximus ala krypto 😂 někdo měl chuť na stopky shortařů 😭

Fantom

Další ostuda pro SEC. Jsou to s přehledem největší klauni z americké administrativy.
Silvestr na Nově se může jít zahrabat 😀
Snad to už ve středu definitivně schválí a bude už od nich pokoj. Jestli to ale zase odloží, tak budeme podobné tragikomické příběhy zažívat až do března 🙁
Je tu ale jedna věc která mi tady na Kryptomagazínu chybí. A sice z mého pohledu obrovsky důležitá zpráva o tom, že někdo poslal BTC v hodnotě více než 1 mil USD na genesis peněženku Satoshiho Nakamota. Jedná se vlastně o ekvivalent “spálení mincí” na jiných blockchainech (z genesis peněženky není možné odesílat transakce). Někomu stálo za to “vyhodit” více než 1 mil. USD aby udělal takové gesto těsně po narozeninách Bitcoinu a “v předvečer” očekávaného schválení spotových BTC ETF. Například slovenské kryptonovinky tuto zprávu o víkendu zveřejnily. Máte na to někdo nějaký názor. Z mého pohledu to je nesmírně důležitá zpráva – nějaký politik by mohl říci “obrovský důležitý signál”. Zcela jistě se nejedná o omyl, ale o zásadní sdělení buď od samotného Satoshiho nebo od někoho z early adopters anebo alespoň někoho tak bohatého že “vyhodí” více než 25 milionů Kč.

Chuck3CZ

Po internetech koluje možnost, že někdo měl Craigovi Wrightovi poslat peníze, tak mu je poslali na “jeho” bitcoinovou peněženku 😀 🙂

Kenny

Podle toho jak to pises by z toho v podstatě plynulo, ze schválením toho ETF, by tato nesmírně důležitá prdel sveta (mysleno SEC) ztratila hodne na sve důležitosti. Takze vlastně neni v jejich zajmu to schvalit 😀 Za me tez, cim mene o tomhle hruza-uradu uslyším, tim lepe…

spot_img