Analýza: ETF pro bitcoin je schválené, cena zůstává pod 48 000 dolary. Altcoiny strmě rostou

4.9
(20)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Bitcoin se po mnoha dlouhých letech konečně dočkal a má v USA své vlastní ETF na spot. Ještě před oficiálním ohlášením se někteří žadatelé začali chlubit, že už mají schválení potvrzené. Objevila se i zpráva od CBOE, že budou nová ETF již zalistována. Přesto z toho byla zase fraška, protože nikdo nevěřil tomu, co kdo píše a všichni nalítli na web SEC, který byl ihned přetížený.

Podle mého názoru SEC toho 9. ledna nikdo nehacknul, ale byl tam z jejich strany spíše problém v organizaci. Určitě měli zprávu dopředu připravenou a nějaký maník si zřejmě myslel, že to má již zveřejnit. Aby nevypadali jako úplní hlupáci, tak to svedli na to, že je hackli. To je taková univerzální výmluva.

Myslíte, že je teď reálné, aby cena bitcoinu klesla zpátky na 16 000 dolarů?

ETF pro spotový bitcoin je velký posun vpřed

V každém případě ETF na spot bitcoinu otevře dveře novým investorům, kteří třeba doposud investovat do trhu nemohli. Je to tedy přístup k další likviditě, která se rozhodně hodí. Ačkoliv se obávám, že časem se dočkáme toho, že objemy zobchodované na krypto burzách, jako jsou Binance a Crypto.com, budou zanedbatelné oproti ETF. Což je tedy v rozporu s tím, že bitcoin měl být oponentem vůči centralizaci. O to víc mi přijde zvláštní, že spousta tzv. bitcoin maximalistů slaví. Holt, vidí v očích ty dolary jako strýček Skrblík. To jde poté idea stranou.

Samotné schválení ETF je obecně považováno za velký úspěch, který cenu vytáhne do astronomických výšin. Jak jsem zmínil výše, v dlouhém období to pomůže cenu navyšovat. Trh může být mnohem větší a likvidnější, což jsme potřebovali.

Podobně se ovšem mluvilo o CME futures na bitcoin v roce 2017. Přiživovalo to tehdejší velké spekulace, které záhy po uvedení futures ztratily na síle. Po vzoru „sell the news“ jsme čelily velkým kurzovým poklesům. Sám si tehdy pamatuji, jak jsem ty propady o desítky % vnímal s velkými nepříjemnostmi. Jelikož jsem byl nováček ovládán emocemi.

Jestli vám nedává smysl, aby cena bitcoinu šla nyní zase dolů, doporučuji Kostolanyho burzovní psychologii. Říkal tomu „fait accompli“, což zřejmě pochytil od svých starších kolegů na burze v Paříži. Nejsem zrovna Kostolanyho velký fanoušek, ale psát a vysvětlovat uměl.

Cena bitcoinu se drží pod 48 000 dolary

Cena bitcoinu byla v posledních dvou obchodních dnech velmi volatilní, ale tím to víceméně končilo. Žádný velký posun se nekonal, jak někteří předpokládali. Respektive mnozí očekávali pumpu nad 48 000 dolarů, což se nestalo. To ovšem neznamená, že se nad zmíněnou úroveň nepodíváme. Nic jistého není. Že však cena rezistenci neprolomila, jenom ukazuje, že spekulanti pro agresivní nákupy neměli nadále důvod.

Druhá skupina schválení ETF považuje za zmíněné sell the news a počítá s velkým poklesem. Jak jsem se včera nechal slyšet na streamu, otestování cenových úrovní mezi 25 000 – 16 000 dolary bych rozhodně vítal. Když by cena klesla níže, nevadilo by mi to. Ačkoliv to asi není nutné. Bude však záležet na tom, jak se vyvine v letošním roce makro.

I přesto současné haló je bitcoin velmi rizikové aktivum a když udeří ekonomická recese nebo nedejbože ekonomická krize, bitcoin poletí dolů jako kámen. V případě mělké ekonomické recese úplně stačí, aby cena škrábla úrovně, které jsem zmínil.

Závěrem: Altcoiny využívají příležitosti a rostou

Možná jste si všimli, že po schválení ETF začaly růst strmě altcoiny. Jak je to možné? Souvisí to právě s tím fait accompli. Jakmile to pro spekulanty splnilo účel, vrhli se na altcoiny, které toho doposud tolik neudělaly. I ty největší mrtvoly najednou trochu ožily. Proto si pohrávám s myšlenkou, že bitcoin půjde delší dobu do strany a alty dostanou příležitost ukázat, co v nich je.

Tím netvrdím, že přijde altcoinová sezóna. Ostatní kryptoměny příliš bitcoin nenásledovaly a to mi přišlo jako silné varování. To ovšem neznamená, že nemohou klidně pár týdnů růst.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Počet hlasujících 20

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Vojtech

Já myslím, že alty by teď mohly chvíli růst, zejména ty z top 100, které dosud neprepalily na RSI indikátoru. Teprve pak čekám korekci, ale ne nějak mohutnou. V případě btc max ke 31,8k. Pak nějakou dobu strana a pak se uvidí.

Viktor Kožený

Výplach musí přijít a příjde. Růst trval nezdravě dlouhou dobu. Až se polechtají stoplossy, půjde to samo. 16k

spot_img