5 dvojic diametrálně odlišných filmů s podobnými náměty

11.01.2024

Filmový svět je až po okraj napěchovaný různými snímky, a tak není divu, že se občas nějací scénáristé trefí do stejného námětu. Vymyslet skutečně neotřelý a originální příběh je dnes už téměř nemožné, a tak se setkáváme s filmy které jsou si v lecčems podobné. Ještě zvláštnější je, když mají tyhle snímky premiéru v témže roce. I na takové v dnešním článku narazíme.

Dnes se totiž zaměříme na pětici filmových dvojic, jejichž námět je takřka totožný, ale ve finále se od sebe dost výrazně odlišují. Vítejte na Showbiz.cz a přejeme vám příjemné čtení.

Armageddon a Drtivý dopad

K Zemi se řítí zbloudilý asteroid, jehož náraz může způsobit totální vyhynutí lidstva. Jedinou šancí na záchranu je skupina americko-ruských astronautů, kteří mají za úkol vyhodit potenciální zhoubu lidstva do povětří, zatímco se lidé po celém světě schovávají v podzemních krytech, které jsou jedinou nadějí na záchranu.

Který film z roku 1998 jsme podle vás popisovali? Armageddon nebo Drtivý dopad? Asi vás to z charakteru dnešního článku nepřekvapí, ale správná odpověď je: oba. Jedním z rozdílů mezi těmito trháky je fakt, že zatímco v Drtivém dopadu letí ke kometě zkušení astronauti, u Armageddonu jde o partičku těžařů z ropné plošiny.

Největší rozdíl však spočívá v tom, jak oba filmy končí a s jakou náladou diváci z kin odcházejí. Ať už máte radši snímek s Brucem Willisem (68) nebo Elijahem Woodem (42), jedno se jim musí oběma nechat. Jde o opravdické kasovní trháky, které v roce 1998 vlastnoručně uhasily žízeň po katastrofických sci-fi filmech.

Hledá se Nemo a Příběh žraloka

Malá ryba se snaží zajistit si spokojený rodinný život, ale cestu jí zkříží žralok vegetarián. Takhle by se daly popsat hned dva podmořské animáky z let 2003 a 2004, které se nesmazatelně vepsaly do dějin animovaných filmů. Ačkoliv kritika vychválila především snímek Hledá se Nemo, i Příběh žraloka si našel nespočet oddaných fanoušků.

Zatímco jeden snímek popisuje dojemnou cestu otce za svým uneseným synem, druhý si střílí z řady „dospěláckých témat“, jako je mafie a organizovaný zločin, zadlužení a povrchnost celebrit. Ačkoliv jsou i v Hledá se Nemo různé humorné prvky, co se nefalšovaných vtipů a skečů týče, má Příběh žraloka jednoznačně navrch.

Počátek a Paprika

Zatímco předchozí dvojice filmů vám bude připadat podobná už od začátku, následující dvojice se na první pohled dost zásadně liší. Přesto však Počátek i Paprika točí kolem infiltrace lidských snů a nenápadného mazání hranic mezi realitou a sněním. Oba filmy navíc vešly do kin jen se čtyřletou odmlkou, a je dost možné, že se Christopher Nolan (53) nechal japonským anime inspirovat.

Právě v poslední zmínce se skrývá největší rozdíl mezi oběma filmy. Nolanův snímek je napínavým hraným thrillerem, zatímco Paprika je mysteriózní kreslený snímek v japonském stylu anime. Oba filmy však zahrnují tajemný přístroj, který lidem umožňuje vstupovat do snů jiných. Zatímco v Počátku toho však využívají profesionální zloději, v Paprice se o to snaží neohrožený detektiv a vynikající terapeutka, který chtějí svět ochránit od „snových teroristů“.

Matrix a LEGO příběh

Jediný vyvolený má schopnost proniknout z falešné reality do skutečného nehostinného světa. Většinu z vás při tomhle popisu nejspíš napadne kultovní Matrix, ale stejnou premisu má ještě minimálně jeden snímek. Zatímco Matrix je cyberpunkový akční film s filozofickým příběhem, druhý film je pohádkou s velmi originální animací.

Už vás nebudeme dál napínat, zvlášť když jste si mohli druhou část této dvojice přečíst v předchozím mezititulku. Podobnou premisu jako Matrix má totiž překvapivě povedený LEGO příběh. Stejně jako Neo se i Emmet v podání Chrise Pratta (44) dostane do skutečného světa.

Oba dva jsou navíc „vyvolenými“, kteří mají moc zvrátit běh světa, ve kterém žijí. Tam ale podobnosti mezi oběma filmy končí a opravdu nedoporučujeme zaměnit cílová publika obou filmů. Zatímco milovníci akčních sci-fi se budou možná u Lego příběhu bavit, Matrix by u dětí nejspíš nedopadl úplně dobře.

Avatar a Pocahontas

Na konec dnešního filmu jsme si nechali dvojici filmů, které spojuje mnohem víc věcí, než které je rozdělují. A to i přesto, že se jeden příběh odehrává v daleké budoucnosti na vzdálené planetě s jménem Pandora a druhý v Severní Americe během kolonizace. Zatímco Avatara jste nejspíš „rozklíčovali“ bez větších obtíží, dokážeme si představit, že byl větší oříšek rozlousknout z této nápovědy Pocahontas.

Oba filmy vypráví o „bílém spasiteli“, který se rozhodne sblížit svůj národ z cizím, a to především kvůli dívce, do které se bezhlavě zamiluje. Rozhodne se ji chránit před svými krajany, což mu natropí spoustu problémů, kterým se však postaví čelem. Ačkoliv je původní příběh opravdové Pocahontas relativně problematický, jde o silný příběh, který má sbližovat a smazávat rozdíly mezi různými rasami, kulturami a národy.

(tod)

Fandím
11 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Christopher Nolan, Chris Pratt, Bruce Willis, Elijah Wood

Filmy:
Armageddon, Příběh žraloka, Avatar, Počátek

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
animované filmy, avatar, katastrofické filmy, scénáře, Christopher Nolan filmy, podobné filmy, stejné filmy, podobné scénáře
TOPlist