Založ si blog

V Kežmarku nám rastie cyklistický talent

Tobias Hajkovský do Kežmarku prináša jednu medailu za druhou. V rozhovore s jeho otcom Ondrejom Hajkovským sme sa zhovárali o tom, ako v ňom tento talent rastie a rozvíja sa.

Odkedy sa syn venuje športu?

Deti sme odmala viedli ku všeobecnej športovej príprave. Začalo sa to odrážadlom a ako trojročný už bicykloval bez asistencie. Nasledovalo lyžovanie, plávanie a ako štvorročný začal navštevovať športovú prípravu pod vedením Radovana Nováka. Ako šesťročný zo športovej prípravy prešiel na futbal. Stále však vyhľadával adrenalín pri skokoch, rýchlom zjazde bicyklom, pri stavaní a budovaní si prekážok, ktoré sa snažil zdolávať. Bicykel bol stále súčasťou každodennej rutiny – spolu s kolobežkou, skateboardom, korčuľami a hokejom. Ako osemročného ho namotivoval jeho kamarát Samuel Muncner, aby skúsil cyklistické preteky v Kežmarku, ktoré napokon aj vyhral. Od tohto momentu sme začali vyhľadávať preteky v blízkom okolí, kde si ho následne všimol pán Jozef Gemza ml., ktorý nám dal ponuku vstúpiť do cyklistického klubu pod jeho trénerským vedením. Začali prichádzať úspechy, ktoré stiahli do cyklistiky aj jeho sestru Nelku, ktorá rovnako prináša úspechy. Deti začali jazdiť najvyššie súťaže Slovenského pohára od horskej cyklistiky, cestnej cyklistiky až po cyklokros.

 Aké doterajšie úspechy mal?

Za najväčší úspech tejto sezóny poväzujeme titul trojnásobného majstra Slovenska v horskej cyklistike a titul majstra Slovenska v cestnej cyklistike v časovke jednotlivcov. V celkovom bodovom hodnotení skončil v horskej cyklistike na prvom mieste z celkového poctu 65 a v cestnej cyklistike na piatom mieste z celkového poctu 116 pretekárov. Na jedných pretekoch mal nešťastný pád, ktorý ho vyradil z dvoch etapových pretekov, a tak prišiel aj o bodové hodnotenie. Tento rok začal cyklokrosovú sezónu ako prvoročiak junior a prvé UCI body získal na pretekoch v Českej republike, kde sa zo 47. miesta prebojoval na desiate miesto. Aktuálne sa po ukončení SP v cyklokrosovej súťaži umiestnil v celkovom bodovaní ako prvý Slovák.

Ako to hodnotíte ako otec, ide o nebezpečný šport?

Veľmi dôležitá je technika jazdca a jeho neustály technický tréning. Preto sa snažíme aj u detí v klube rozvíjať túto stránku zručnosti. Či je to nebezpečné, je ťažko povedať. Samozrejme, sú tam pády a rôzne zranenia, ale tomu sa nevyhnete takmer v žiadnom športe.

Dá sa zvládať škola a voľný čas popri tréningoch?

Tobias navštevuje prvý ročník strednej športovej školy v Poprade a musíme povedať, že ako rodičia sme nesmierne spokojní s výučbou a ústretovosťou učiteľov a vedenia školy. Tobias má individuálny režim reprezentanta, kde má akceptované absencie či už z dôvodu výjazdov na preteky, alebo tréningov. Vymeškané štúdium si musí, samozrejme, dobehnúť hneď po návrate do školy. Je to veľmi náročné, ale musí to zvládať. Aj napriek tomu si dokáže nájsť čas na kamarátov a zábavu.

Kde v Kežmarku trénuje? Myslíte si, že v meste sú pre jeho šport kvalitne podmienky?

V okolí je veľa možností ako správne a efektívne trénovať. Tréning má individuálny a pracujeme na ňom v rámci každého mesiaca v súvislosti s nadchádzajúcimi pretekmi. Žiaľ, musím konštatovať, že tréning na cestnom bicykli nie je vždy prijemný, stále sa nájde neohľaduplný vodič. Viem, že aj cyklisti sú niekedy neohľaduplní, ale je potrebne mať toleranciu z oboch strán, ktorú učíme aj našich športovcov. V každom prípade by sme boli nesmierne radi, keby nám mesto poskytlo priestor na vytvorenie technického tréningového športoviska, kde by sa mohli zdokonaľovať aj iné deti.

Ondrej Miškovič, foto: archív Tobiasa Hajkovského

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330778x
Priemerná čítanosť článkov: 1378x

Autor blogu