TOP 5 nejdražších filmů roku 2023

13.01.2024

Rok 2023 už je úspěšně za námi, ale to neznamená, že má filmový svět „hotovo“. Loňský rok byl v lecčems výjimečný a budeme na něj určitě ještě nějakou tu chvíli vzpomínat (například skrze různé filmové ceny). Zavzpomínáme si i v dnešním článku, ale vzpomínat s námi budou především peněženky filmových studií.

Dnes vám totiž představíme pětici vůbec nejnákladnějších filmů, které se v roce 2023 dostaly do kin. Schválně nám pak do komentářů pod článkem napište, které z nich jste viděli. Ne každá z masivních investic, které vám dnes představíme, se totiž filmařům vyplatila.

Mission Impossible Odplata – První část: 290 milionů $

Dnešní článek odstartujeme u snímku, jehož produkce byla nesmírně komplikovaná, což se projevilo i u jeho výsledné cenovky. Napovíme vám, že jde o sedmý díl série o americkém tajném agentovi, jehož nejoblíbenější činností je zanevření na vlastní organizaci. S cenovkou 290 milionů dolarů se na páté příčce umístilo Mission Impossible Odplata – První část.

Tom Cruise (61) se opět vrátil do role špičkového agenta Ethana Hunta, který tentokrát čelí zlotřilé umělé inteligenci s potenciálem vyhladit lidstvo. Do cesty se mu navíc připlete i člověk z jeho minulosti, který Ethana znal ještě v dobách, kdy ještě ani nepracoval pro IMF. Ethana a jeho tým tak čeká zatím nejtěžší úkol, který se tvůrcům ani nepodařilo vměstnat na plochu jednoho celovečerního snímku.

Pokračování filmu bychom se měli dočkat až v květnu příštího roku, a to i kvůli hollywoodským stávkám, které vloni zahýbaly celým filmovým průmyslem.

Indiana Jones a nástroj osudu: 295 milionů $

Následující snímek byl dlouho očekávaným zakončením jedné z nejslavnějších filmových sérií, ve které si ústředního hrdinu zahrál Harrison Ford (81). Podle všeho je Indiana Jones a nástroj osudu opravdu posledním dílem, ve kterém si Ford nasadí svůj ikonický klobouk a kde se vydává hledat nějaký ten dávno ztracený artefakt.

Natáčení pátého Indyho stálo tvůrce na 295 milionů dolarů a velkou část rozpočtu schvátily výdaje na speciální efekty. Ačkoliv se spousta fanoušků na návrat slavného archeologa těšila, zvlášť, když se s ním naposledy setkali v roce 2008, uvedení Indiana Jonese a nástroje osudu se nesetkalo s takovým nadšením, jak tvůrci předpokládali.

I proto se pátý Indy dostal nejen do dnešního žebříčku nejdražších filmů uplynulého roku, ale zároveň i těch největších propadáků.

Malá mořská víla: 300 milionů $

Třetím nejnákladnějším filmem roku 2023 se stal hraný remake slavné Disneyovky založené na motivech knihy dánského spisovatele – Hanse Christiana Andersena. Tvrdit, že je Malá mořská víla od Disneyho adaptací skandinávské pohádky by bylo poměrně troufalé, ale řadu motivů si Disney vypůjčil a z tragického příběhu tak vytvořil oblíbenou pohádku.

Ta se letos dočkala svého druhého uvedení do kin, tentokrát však ve formě hraného filmu s Halle Bailey (23) v hlavní roli krásné a zvídavé Ariel. Velkou část 300milionového rozpočtu i v případě Malé mořské víly pohltily speciální efekty, ale zdá se, že se studiu myšáka Mickeyho tahle investice vyplatila.

Flash: 300 milionů $

Stříbrnou pozici ve srovnání nejnákladnějších filmů loňského roku obsadil superhrdinský snímek studia DC, který vyprávěl příběh nejrychlejšího muže na Zemi. Tím je Barry Allen alias Flash, superhrdina tak rychlý, že dokáže zvrátit tok času a měnit tak historii. A právě to se stalo jádrem příběhu snímku s jednoduchým názvem Flash.

Podobně jako u Indiana Jonese se ani Flashovi v kinech nedařilo tak, jak by si jeho tvůrci přáli, a utržit významnější zisky s rozpočtem 300 milionů dolarů se tak stalo nesplnitelným úkolem. Film se setkal s řadou různých problémů včetně kriminálních aktivit představitele hlavní role – Ezry Millera (31) a superhrdinské snímky navíc už dávno „netáhnou“ tak jako dříve. I proto je i Flash jedním z nejhorších propadáků roku 2023.

Rychle a zběsile 10: 340 milionů $

Vůbec nejdražším filmem uplynulého roku se stal už neuvěřitelný desátý díl série akčních filmů, jejíž hrdinové začínali u krádeží aut a nyní bojují proti mezinárodnímu zločinu a terorismu. Řeč je samozřejmě o Rychle a zběsile s Vinem Dieselem (56) v čele partičky automobilových nadšenců.

Tentokrát se se svým týmem postaví další hrozbě, kterou představuje Jason Momoa (44). Ten si zahrál syna jednoho z padouchů, kterým Dieslův tým zavařil v minulosti a který se teď rozhodl vydat na cestu pomsty. Desátý díl stál tvůrce na 340 milionů dolarů, ale zdá se, že se jim tuhle sérii stále vyplácí držet při životě, jelikož slaví v kinech obrovskou návštěvnost.

(tod)

Fandím
6 fanoušků
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Harrison Ford, Vin Diesel, Tom Cruise, Ezra Miller

Filmy:
Rychle a zběsile, Mission: Impossible, Malá mořská víla, Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Tom Cruise film, Mission Impossible, superhrdinské filmy, filmové propadáky, drahé filmy, nejdražší filmy, nejdražší hollywoodské filmy, nejdražší film, filmy 2023
TOPlist