Maďarská vláda ohrožuje hodnoty, instituce a fondy EU 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

  • Potřeba chránit instituce, hodnoty a fondy EU během nadcházejícího maďarského předsednictví Rady 
  • EU nesmí „podlehnout vydírání a obchodování se strategickými zájmy EU a jejích spojenců tím, že se vzdává svých hodnot“ 
  • Žádné fondy EU, dokud budou přetrvávat jakékoliv nedostatky 
  • Poslanci posoudí možné právní kroky v souvislosti s rozhodnutím Komise odblokovat 10,2 mld. eur 

Parlament odsuzuje záměrné, soustavné a systematické snahy maďarské vlády podkopávat základní hodnoty EU.

V usnesení, které bylo přijato ve čtvrtek 345 hlasy (104 bylo proti a 29 se zdrželo hlasování), poslanci vyjadřují hluboké znepokojení nad dalším oslabováním demokracie, stavu právního státu a základních práv v Maďarsku, zejména prostřednictvím nedávno balíčku „na ochranu státní suverenity“, který je srovnáván s nechvalně známým ruským zákonem o zahraničních agentech.

Porušení Smluv EU

Parlament vyjadřuje politování nad tím, že Rada neuplatnila postup podle čl. 7 odst. 1 Smlouvy o EU (poté, co Parlament v roce 2018 tento mechanismus aktivoval) a vyzývá Evropskou radu, aby zjistila, zda se Maďarsko dopouští „závažného a trvajícího porušování hodnot EU“ podle přímějšího postupu podle čl. 7 odst. 2 Smlouvy o EU. Poslanci rovněž odsuzují jednání premiéra Viktora Orbána, který loni v prosinci zablokoval rozhodnutí o zásadní revizi dlouhodobého rozpočtu EU, včetně balíčku na pomoc Ukrajině, což je projevem „naprostého nerespektování a porušování strategických zájmů EU“ a v rozporu se zásadou loajální spolupráce. Poslanci zdůrazňují, že EU nesmí podlehnout vydírání.

Ochrana finančních prostředků EU

Parlament vyjadřuje své politování nad rozhodnutím Komise uvolnit až 10,2 miliardy EUR z dříve zmrazených finančních prostředků, přestože Maďarsko nesplnilo požadované reformy nezávislosti soudnictví a Komise nedávno prodloužila uplatňování opatření nařízení o režimu podmíněnosti.

Poslanci dále odsuzují údajné systémové diskriminační praktiky vůči akademické obci, novinářům, politickým stranám a občanské společnosti při přidělování finančních prostředků. Vyjadřují politování nad využíváním zmanipulovaných postupů zadávání veřejných zakázek, nad snahami vlády a subjektů s vazbami na předsedu vlády o převzetí určitých společností a nad využíváním finančních prostředků EU k obohacení politických spojenců vlády.

Opatření nezbytná pro uvolnění finančních prostředků EU musejí být považována za jediný, balíček a žádné platby by neměly být prováděny, pokud v některé oblasti přetrvávají nedostatky. Parlament se bude zabývat tím, zda je třeba podniknout právní kroky ke zrušení rozhodnutí o částečném rozmrazení finančních prostředků, a připomíná, že má možnost využít jakýchkoli právních a politických opatření, pokud Komise neplní své povinnosti strážkyně Smluv a ochránkyně finančních zájmů EU.

Nadcházející maďarské předsednictví Rady

V této souvislosti si Parlament klade otázku, zda bude maďarská vláda schopna plnit své povinnosti v druhé polovině roku 2024, a připomíná, že v případě neobsazení funkce předsedy Evropské rady by jeho povinnosti připadly maďarskému premiérovi během půlročního předsednictví země v Radě. Poslanci žádají Radu, aby našla vhodná řešení ke zmírnění těchto rizik, a vyzývají k reformě rozhodovacího procesu Rady s cílem zastavit zneužívání práva veta a praxi vydírání.