Hlavní obsah

Bezplatné hřiště končí. Microsoft spustil konkurenci ChatGPT, Česko si počká

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Microsoft doplňuje roboty-asistenty do svých klíčových produktů, včetně Windows, Wordu, Excelu, Outlooku nebo Teams.

Reklama

Nový nástroj Copilot lze nově předplatit ve verzi Pro. Znamená to, že v bezplatné verzi přijdou uživatelé „během špičky“ o přístup k nejlepší umělé inteligenci. Umělá inteligence doplní také kancelářský balík Microsoft 365.

Článek

„Dnes spouštíme službu Copilot Pro pro individuální předplatitele, kteří díky ní mohou znásobit svou kreativitu a produktivitu,“ uvedl Yusuf Mehdi, viceprezident Microsoftu. „Mezi hlavní funkce patří přednostní přístup k nejnovějším modelům, vylepšená tvorba obrázků pomocí AI a možnost postavit si vlastního kopilota.“

Jinými slovy, služba Copilot Pro se pustila do přímého konkurenčního boje s ChatGPT Plus od OpenAI. Přitom obě staví na stejném jazykovém modelu GPT-4, který je v současné době považován za obecně nejlepší dostupný model co do „uvažování“ i jazykových dovedností.

Foto: Microsoft

Bezplatná verze Copilotu je stále k dipozici na webu copilot.microsoft.com.

Microsoft Copilot je vzhledem i funkcemi přímým následovníkem chatovacího nástroje Bing Chat, který Microsoft ukázal před necelým rokem.

Konec bezplatného GPT-4?

Spuštění placené verze Copilot Plus znamená, že se zřejmě z velké části uzavře dosud prakticky neomezený přístup k nejpokročilejší textové AI, který Microsoft svým uživatelům nabízel právě přes Bing Chat a později přes Copilot. V režimech „kreativní“ a „přesný“ si totiž mohli lidé povídat s GPT-4, podobně, jako v placeném ChatGPT Plus.

Nyní ale Microsoft v bezplatné verzi přístup k pokročilému modelu omezí, GPT-4 a GPT-4 turbo budou do generování bezplatných odpovědí zapojeny jen „mimo špičku“. Není jasné, zda půjde o konkrétní časy, nebo se bude špička měřit podle skutečného aktuálního vytížení.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Rozdíl mezi bezplatnou a placenou verzí. Copilot Pro nabídne přístup k modelům GPT-4 a GPT-4 turbo kdykoli a také umožní rychlejší tvorbu obrázků pomocí generátoru DALL-E 3.

Placená verze (20 dolarů měsíčně + případná daň) je ale zatím dostupná jen ve vybraných zemích. A Česko mezi nimi není. „Copilot Pro pro domácí uživatele nyní v Česku není, ale brzy budeme zajišťovat jeho dostupnost i na dalších trzích,“ uvedl na náš dotaz Vladimír Hruban, produktový manažer Microsoftu 365 pro oblast střední Evropy.

Prozatím totiž Microsoft uvolnil Copilot Pro jen v několika jazycích: angličtina, francouzština, němčina, hindština, italština, japonština, portugalština a španělština. Tomu odpovídají tyto země: Austrálie, Rakousko, Brazílie, Kanada, Francie, Německo, Indie, Itálie, Japonsko, Mexiko, Nový Zéland, Španělsko, Švýcarsko, Velká Británie a USA.

„Brzy plánujeme přidat další jazyky, konkrétně češtinu v první polovině tohoto kalendářního roku,“ slibuje Hruban. „S Microsoft Copilot mohou lidé konverzovat v češtině již nyní.“

Prozatím to tedy znamená, že českým zákazníkům ubyla jedna možnost, jak komunikovat s modelem GPT-4. Obecně ale novinka od Microsoftu představuje ještě výraznější vstup této firmy do „souboje"s OpenAI. Souboj píšeme v uvozovkách, protože Microsoft je zároveň největším investorem OpenAI a zajišťuje provoz jeho serverů. Jde tedy spíše o logický výsledek dlouhodobého partnerství.

Integrace do „Office“ pro všechny, ale ne v ČR

Pro mnohé uživatele je nejdůležitější součástí nabídky Copilot Pro právě funkce, kterou od ChatGPT dostat nemohou. Microsoft zabudoval generativní umělou inteligenci do balíku Microsoft 365 (dříve Microsoft Office 365) už loni na podzim. Platilo ale omezení: tato funkce byla dostupná pouze pro větší firemní zákazníky.

Umělá inteligence v kancelářském balíku:

S nabídkou Copilot Pro ale tato vstupní bariéra padá. Za jednu cenu 20 dolarů tak uživatelé ve vybraných zemích dostanou nejen „asistenta kecálka“, ale také možnost využívat tyto pokročilé funkce v balíku Microsoft 365. Podmínkou je samozřejmě předplatné těchto programů, samotná platba za Copilot Pro nestačí.

Mezi populární využití Copilota patří třeba možnost generovat odpovědi na e-maily v aplikaci Outlook dle zadání a kontextu dané konverzace. Ve Wordu zase můžete nechat vytvořit krátký či dlouhý text, včetně formátování, odrážek a nadpisů.

+4

Za zmínku stojí zapojení „chytrého spolupracovníka“ do Excelu. To je notoricky složitý software s ohromným množstvím funkcí, které dělají často vrásky i zkušeným uživatelům. Možnost nechat si nad svými vlastními daty „nakódovat“ tabulky, výstupy a výpočty dle požadavků dá i nezkušený uživatelům donedávna naprosto netušené možnosti. Pomáhá i to, že Excel nedávno umožnil programovat pomocí populárního jazyka Python.

V PowerPointu bude jistě populární možnost nechat vygenerovat celé prezentace: „To je asi technicky vzato nejzajímavější funkce, můžete si nechat přímo ze svého dokumentu vygenerovat prezentaci se vším všudy, včetně poznámek pro prezentujícího,“ popisuje své zkušenosti Ethan Mollick, profesor ekonomie z Wharton University, který pokroky v oblasti generativní umělé inteligence dlouhodobě studuje. „Zajímalo by mne, jestli takto snadné vytváření prezentací bude znamenat, že se s PowerPointem budeme setkávat častěji. Anebo to naopak jeho nadvládu nad korporátní kulturou ukončí.“

V Česku zatím pro jednotlivce tyto funkce dostupné nejsou: „Copilot pro Microsoft 365 je dostupný pro firmy z České republiky,“ popsal nám Hruban. „Podporu českého jazyka plánujeme v první polovině letošního roku, dostupnost Copilot Pro v nejbližších měsících.“

Doplnění: Do infografiky jsme doplnili informaci o dostupnosti Google Duet AI pro firmy v Česku.

Jak ChatGPT a AI mění pracovní trh?

Už od nástupu ChatGPT na trh se samozřejmě lidé po celém světě zajímají o to, jaký vliv to bude mít na pracovní trh. První odhady z počátku 2022 mluvily o tom, že se tyto nástroje dotknou přibližně dvou třetin lidí. Nejvíce se nová vlna automatizace dotýká profesí, které pracují s informacemi, kreativitou nebo odbornými znalostmi v nějakém odvětví.

„Dříve se tradovalo, že automatizace dopadne na manuální pracovníky, pak na kanceláře a jednou možná zvládne i kreativní práci. Teď to vypadá, že to půjde v opačném pořadí,“ všímá si Sam Altman, zakladatel a šéf OpenAI.

Reklama

Související témata:
Microsoft Copilot

Doporučované