Založ si blog

Julian Assange, sme s tebou

V roku 2010 nazval viceprezident Joe Biden Juliana Assangea „high-tech teroristom“. O rok neskôr verejne vyhlásil, že Julian Assange nespôsobil Spojeným štátom žiadnu podstatnú škodu okrem toho, že je pre vládu USA nepríjemný. Takže z high-tech teroristu sa stal nepohodlným pre USA.

Julian Assange sa však stále nachádza vo väzení s maximálnym stupňom stráženia v Belmarsh, kúsok od Londýna, a čaká na svoje vydanie do USA. Úspešné vydanie Juliana Assangea by v skutočnosti znamenalo kriminalizáciu investigatívnej žurnalistiky. Vytvorilo by právny precedens, ktorý by umožnil stíhať každého, kto poruší povinnosť mlčanlivosti o utajovaných amerických informáciách a zločinoch štátnej politiky. Zaviedlo by to americkú cenzúru v celosvetovej žurnalistike. A podľa slov Joea Bidena len preto, aby sa zabránilo zahanbeniu americkej vlády.

Wilkileaks odhalili hlboko nepríjemné pravdy o mnohých veciach, nielen o USA , ale aj o množstve iných krajín, korporáciách a hrôzach, ktoré sa diali v rámci rôznych vojen, a o spôsobe, akým spoločnosti a vlády fungujú v snahe umlčať disent a opozíciu a právo na informácie. Čo sa týka ľudskej stránky tejto problematiky, Julian Assange si za posledných 13 rokov prešiel strašným utrpením. Jeho trest presahuje všetko, čo by si zaslúžil, aj keby bol vinný, ale on nie je.

Julian Assange's Extradition Appeals Process - Assange Defense
Julian Assange na ekvadorskej ambasade

Najbližšie rozhodujúce súdne pojednávanie o vydaní Juliana Assangea sa uskutoční vo februári. A hoci je vonku zima Julian, sme s tebou a budeme s tebou tak dlho, ako to bude potrebné, aby si mohol slobodne chodiť po uliciach a vrátiť sa k svojej veľmi cennej práci, ktorou je odhaľovanie zneužívania moci najbohatšími a najmocnejšími na tomto svete a poukazovanie na škody ktoré to spôsobuje najchudobnejším a najzraniteľnejším ľuďom na tejto planéte. Pretože žurnalistika, skutočná žurnalistika je určená na to, aby znepríjemňovala život bohatým, mocným, politickým triedam a všetkým ostatným. Pretože ak zastávate úrad, ak zastávate mocenskú pozíciu, mali by ste sa cítiť nepohodlne, pretože ju zastávate s dôverou v mene ľudí.

Rasizmus, nadradenosť a ekonomický imperializmus západu

08.04.2024

Tí ktorí ma už dlhšie sledujete, poznáte môj postoj k západu a viete že som kritická. Mám na to dôvody. Sú ekonomické aj politické. Nie som za úplné dištancovanie sa a odmietanie spolupráce so západom, no nie som ani za slepú vieru v to, že západné krajiny, sú naša jediná nádej na pokrok, či na prežitie. Poviem vám teraz pár príkladov a príbehov, ktoré zväčša [...]

Slovensko v zahraničných médiách: démonizácia či prirovnávanie niektorých politikov k nacistom

31.03.2024

Pravidelne sledujem spravodajstvo o Slovensku v zahraničných médiách. Nie je prekvapením, že vzhľadom na politickú situáciu na Slovensku (ktorá sa akože vymyká tomu slávnemu pro-západnému smerovaniu) je spravodajstvo veľmi negatívne. Objavuje sa démonizácia, tvrdá kritika, porovnávanie, pomenovania, dokonca aj paralely medzi niektorými slovenskými politikmi a nacistami. Je [...]

Posadnutí Západom

25.03.2024

Oháňajú sa heslami ako demokracia, sloboda a lepšia budúcnosť. Čo ale západ stelesňuje? Poďme to preskúmať prostredníctvom niekoľkých kľúčových postrehov. 1. Aj keď napríklad občianska spoločnosť v západných krajinách je niečo, čo by som sama rada videla na Slovensku západ vo svojej podstate je v prvomrade o ekonomike – presnejšie o kapitalizme – ako o [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

luciahubinska

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 31522x
Priemerná čítanosť článkov: 1576x

Autor blogu

Kategórie